Η Κύπρος διαχρονικά δεν εμπλέκεται σε επιθετικές ενέργειες-«Εντελώς ανεδαφικοί οι τουρκικοί ισχυρισμοί»

Παντελώς ανεδαφικές χαρακτηρίζει την κατηγορία των Τούρκων για εμπλοκή της Κύπρου σε πολεμικές συρράξεις η Κυβέρνηση. Κληθείς να σχολιάσει τις εμπρηστικές δηλώσεις Φιντάν, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, απέρριψε τους τουρκικούς ισχυρισμούς, τονίζοντας ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία όχι μόνο τώρα, αλλά διαχρονικά, ουδέποτε έχει εμπλακεί σε επιθετικές ενέργειες κατά οποιουδήποτε άλλου κράτους».

Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, απευθυνόμενος σε Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία απείλησε λέγοντας «Μείνετε μακριά από Μέση Ανατολή, αλλιώς θα έρθει η φωτιά και θα σας βρει». Ακολούθως υποστήριξε ότι «δεν θα ωφελήσει ούτε την Κύπρο, ούτε την Ελλάδα το γεγονός ότι αυτός ο τόπος (η Κύπρος) και τα ελληνικά νησιά χρησιμοποιούνται για επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή». Ο Χακάν Φιντάν ισχυρίστηκε ακόμη ότι η Κύπρος «έχει γίνει βάση που χρησιμοποιείται από ορισμένες χώρες, ειδικά σε επιχειρήσεις κατά της Γάζας» και ότι «πρόκειται στην πραγματικότητα για μια στρατιωτική βάση».

Μάλιστα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε πως «για το θέμα της Κύπρου, προειδοποιούσαμε από την αρχή τους Ευρωπαίους και περιφερειακούς παράγοντες, ιδιαίτερα την ‘ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου’. Αυτό το μέρος έχει μετατραπεί σε κέντρο επιχειρήσεων… Μετά τις 7 Οκτωβρίου, μετά τις πρώτες επιχειρήσεις που ξεκίνησε το Ισραήλ, βλέπουμε σε αναφορές υπηρεσιών πληροφοριών ότι η ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου έχει γίνει βάση που χρησιμοποιείται από ορισμένες χώρες, ειδικά σε επιχειρήσεις κατά της Γάζας. Δηλαδή πτήσεις συλλογής πληροφοριών και στρατιωτικές πτήσεις πραγματοποιούνται συνεχώς από εκεί για τη Γάζα. Όταν θέσαμε το θέμα στην ατζέντα, ανακήρυξαν αίφνης αυτό το μέρος ως βάση υλικοτεχνικής υποστήριξης για τη Γάζα. Και τότε είπαμε ότι αυτή η βάση υλικοτεχνικής υποστήριξης συνιστά προφανώς μια δραστηριότητα που αποκρύπτει το γεγονός ότι πρόκειται στην πραγματικότητα για μια στρατιωτική βάση».

Μιλώντας στην πρωινή τηλεοπτική εκπομπή του ΡΙΚ, ο κ. Λετυμπιώτης τόνισε πως «όπως έχουμε πει κατ’ επανάληψη, οι όποιοι δημόσιοι ισχυρισμοί τείνουν ή θέλουν να εμπλέξουν την Κύπρο, ή να ισχυριστούν ότι η Κύπρος εμπλέκεται με τον οποιοδήποτε τρόπο σε επιχειρήσεις, είναι εντελώς ανεδαφικοί». «Η Κυπριακή Δημοκρατία όχι μόνο τώρα, αλλά διαχρονικά, ουδέποτε έχει εμπλακεί σε επιθετικές ενέργειες κατά οποιουδήποτε άλλου κράτους», υπέδειξε.

«Η εμπλοκή της Κύπρου μέσω των υποδομών της, σε περίπτωση αντιπαράθεσης που σχετίζεται με οποιαδήποτε άλλη χώρα, είναι παντελώς ανεδαφική. Η Κύπρος δεν έχει παράσχει και ποτέ δεν θα παράσχει διευκολύνσεις για οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια κατά της οποιασδήποτε χώρας. Αυτό είναι μια διαχρονική μας θέση, μια θέση η οποία υπηρετούμε με ευλάβεια», επανέλαβε.

«Αυτό που θα πρέπει να υπενθυμίσουμε και από πλευράς των αρχών του Λιβάνου, μιας χώρας που διατηρούμε στενές διαχρονικές σχέσεις, έχουν επιβεβαιώσει τη στενή σχέση που έχουν μεταξύ τους. Τους τελευταίους τρεις μήνες ο Πρόεδρος έχει μεταβεί στον Λίβανο, δυο φορές με την τελευταία φορά να ήταν το αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας που έχουμε αναλάβει ως Κυπριακή Δημοκρατία για την οικονομική στήριξη ενός δισεκατομμυρίου για τη σταθερότητα», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Λετυμπιώτης ανέφερε πως στο παρελθόν η Κυπριακή Δημοκρατία, πραγματοποιούσε ασκήσεις και με τον Λίβανο και με το Ισραήλ. Όλες οι ασκήσεις όμως είχαν αμυντικό χαρακτήρα και στόχο την αμυντική θωράκιση. «Την ίδια στιγμή η Κυπριακή Δημοκρατία διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με όλα τα κράτη της περιοχής και αυτό εδράζεται στη διαχρονική διπλωματία και διαχρονική εξωτερική πολιτική που βασίζεται σε αρχές και αξίες με όλα τα κράτη», σημείωσε.

Τόνισε, δε, πως «διευκολύνεις ουδέποτε έχουμε παραχωρήσει σε περιπτώσεις που αφορούν επιθέσεις κατά άλλων κρατών. Πέραν τούτου, οι οποιεσδήποτε αποφάσεις λαμβάνονται είναι στη βάση των εξελίξεων αλλά και των δεδομένων που έχουμε ενώπιον μας με κύριο γνώμονα την προστασία και την ασφάλεια της χώρας μας, αλλά και της περιοχής. Όπως ο ίδιος ο ΥΠΕΞ ανέφερε την πλήρη εφαρμογή του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας, που θα προωθήσει την ειρηνευτική διαδικασία στην περιοχή και αυτό που εργαζόμαστε όλοι στην περιοχή είναι να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση και μιας κρίσης που θα πρέπει να αποφευχθεί».

Στο πλευρό της Κύπρου η Αθήνα

«Απειλές κατά της κυριαρχίας και της υπόστασης κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι απολύτως απαράδεκτες», αναφέρουν ελληνικές διπλωματικές πηγές σχολιάζοντας τις απειλές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών.

Παράλληλα, σημειώνουν ότι η  Ελλάδα, όπως και το σύνολο των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στέκεται αλληλέγγυα προς την Κύπρο. «⁠Η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις για τον τρόπο με τον οποίο ασκεί την πολιτική της και διασφαλίζει τα εθνικά της συμφέροντα. ⁠Κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Μέση Ανατολή, η Ελλάδα έχει τηρήσει στάση αρχής, η οποία εκτιμάται από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και για τον λόγο αυτό διατηρεί ανοιχτούς όλους τους διαύλους επικοινωνίας, χωρίς να έχει έρθει σε ρήξη με οποιαδήποτε χώρα», καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

Δειτε Επισης

Καθρέφτης του Ερντογάν ο Τατάρ-Δέχεται συνάντηση αλλά απορρίπτει την ομοσπονδία και επιμένει στα «δύο κράτη»
Πέραν των 35 διμερών συναντήσεων πραγματοποίησε ο ΥΠΕΞ στη Νέα Υόρκη
Ολονύχτια επιχείρηση στη Λεμεσό για τον ισοβίτη-Ήταν κοντά η Αστυνομία αλλά συνεχίζει να ξεφεύγει ο Κομμωτής
Νεκρός κάτω από το όχημα του εντοπίστηκε 58χρονος στη Λεμεσό-Ατύχημα δείχνουν οι πρώτες ενδείξεις
Κατάδικος αλλά έξω υπό όρους ο 26χρονος που βοήθησε «Κομμωτή»-Μιλούσαν μέσω Instagram, παραδέχθηκε αλλά...
Στις ελεύθερες περιοχές δείχνει τον «Κομμωτή» το στίγμα του κινητού του-Αγώνας δρόμου και... κρυφτούλι με την Αστυνομία
Εκτεθειμένη ξανά η Αστυνομία, «απογυμνωμένη μαρτυρία» για πατέρα και φίλο-Αφέθηκαν ελεύθεροι, παραδέχθηκε ο 26χρονος
ΠτΔ: Ακόμα πιο σημαντικός ο ρόλος μιας επανενωμένης Κύπρου στην περιοχή
Πυροβολισμοί κατά καφενείου στην Πάφο-ψάχνουν κίνητρο και δράστη οι Αρχές
Το αίσθημα ασφάλειας που έγινε ανέκδοτο και η κοινωνία που γελά για να μην κλαίει