Ελεύθερος ο ιδρυτής του WikiLeaks-Ο Ασάνζ συμφώνησε να ομολογήσει την ενοχή του σε αντάλλαγμα την αποφυλάκισή του

«Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ελεύθερος» και αναχώρησε τη Δευτέρα από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη φυλακή υψίστης ασφαλείας κοντά στο Λονδίνο, όπου ήταν έγκλειστος επί πέντε χρόνια, ανέφερε το WikiLeaks μετά την αποκάλυψη για συμφωνία περί ομολογίας ενοχής του 52χρονου.

Σύμφωνα με το WikiLeaks, ο 52χρονος Αυστραλός αναχώρησε από τη φυλακή του Μπέλμαρς το πρωί της Δευτέρας και το απόγευμα αφέθηκε ελεύθερος στο αεροδρόμιο Στάνστεντ, όπου επιβιβάστηκε σε αεροσκάφος και εγκατέλειψε το Ηνωμένο Βασίλειο.

Νωρίτερα, έγινε γνωστό πως ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ κατέληξε σε συμφωνία με την αμερικανική δικαιοσύνη, η οποία προβλέπει ομολογία ενοχής για την παράνομη απόκτηση και αποκάλυψη απόρρητων εγγράφων σχετικά με τις στρατιωτικές και διπλωματικές δραστηριότητες των ΗΠΑ, σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκισή του από τη Βρετανία και τον τερματισμό της πολυετούς διαμάχης του με την Ουάσινγκτον.

Το τελευταίο κεφάλαιο της «Οδύσσειας» του Τζούλιαν Ασάνζ αναμένεται αύριο Τετάρτη σε δικαστήριο της Σαϊπάν στον Ειρηνικό Ωκεανό – ένα από τα τρία νησιά της Κοινοπολιτείας των Βορείων Μαριάνων Νήσων που είναι σε πολιτική ένωση με τις ΗΠΑ. Η ποινή που θα του επιβληθεί θα συμψηφιστεί με το διάστημα της κράτησής του στη Βρετανία και ο Τζούλιαν Ασάνζ θα αφεθεί ελεύθερος να επιστρέψει στην πατρίδα του, την Αυστραλία.

«Ο Τζούλιαν είναι ελεύθερος!!!» δήλωσε εκστασιασμένη η σύζυγός του Στέλλα Ασάνζ, υπογραμμίζοντας ότι «τα λόγια δεν αρκούν για να εκφράσουμε την απέραντη ευγνωμοσύνη μας» σε όσους έχουν κινητοποιηθεί «εδώ και χρόνια» για να επιτευχθεί η απελευθέρωσή του.

Το WikiLeaks δημοσιοποίησε ένα βίντεο που δείχνει τον Τζούλιαν Ασάνζ να περπατά ελεύθερος στην πίστα του αεροδρομίου, προτού επιβιβαστεί σε αεροσκάφος.

Σε ανάρτηση στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter) το WikiLeaks χαιρετίζει την έκβαση που ήταν αποτέλεσμα «μιας παγκόσμιας εκστρατείας» η οποία έφθασε μέχρι τα Ηνωμένα Έθνη. «Καθώς επιστρέφει στην Αυστραλία, ευχαριστούμε όλους όσοι μας στήριξαν, αγωνίστηκαν για εμάς και παρέμειναν πλήρως αφοσιωμένοι στον αγώνα για την ελευθερία του», αναφέρει και συμπληρώνει: «Η ελευθερία του Τζούλιαν είναι η ελευθερία μας».

«Ύστερα από περισσότερα από πέντε χρόνια σε ένα κελί 2x3μ., απομονωμένος επί 23 ώρες καθημερινά, θα ξαναβρεθεί σύντομα με τη σύζυγό του Στέλλα και τα δύο παιδιά τους, τα οποία έχουν γνωρίσει τον πατέρα τους μόνο πίσω από τα κάγκελα», υπογράμμισε το WikiLeaks.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Θανάσιμος ξυλοδαρμός νεαρού ελληνικής καταγωγής αναζωπυρώνει συζήτηση για απελάσεις στη Γερμανία
Τα αμερικανικά ΜΜΕ... σταυρώνουν τον Μπάιντεν μετά το debate με τον Τραμπ-«Απλά λυπηρό!»
Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη Γάζα
Σε εξέλιξη η ψηφοφορία για τις Προεδρικές Εκλογές
Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής αναφορές για θύματα από σεισμό στο Περού
Δημοσκόπηση δίνει ποσοστό 37% στον ακροδεξιό «Εθνικό Συναγερμό» από τον α' γύρο των Εκλογών στη Γαλλία
Σεισμός 6,9 βαθμών στο Περού, εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι
BINTEO: Πάγωσαν οι Δημοκρατικοί με την εμφάνιση Μπάιντεν στο debate με τον Τραμπ
Για δεύτερη θητεία στην Κομισιόν πάει η Φον ντερ Λάιεν-Όλο το παρασκήνιο για το deal
Οι ΗΠΑ καταγγέλλουν την πυρηνική κλιμάκωση του Ιράν και επιβάλλουν κυρώσεις στον πετρελαϊκό του τομέα