Το αλλεργιογόνο στα καλλυντικά που χτύπησε καμπανάκι-Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές

Έντονο προβληματισμό και ανησυχία στους καταναλωτές έχουν προκαλέσει οι τελευταίες ανακοινώσεις των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, αναφορικά με τις ανακλήσεις καλλυντικών, με τους αρμόδιους να καλούν το κοινό να ενημερώνεται πριν προβεί σε οποιαδήποτε αγορά, ενώ ξεκαθαρίζεται πως οι έλεγχοι που γίνονται είναι συστηματικοί. Σημειώνεται πως από πλευράς Υπουργείου Υγείας, αυτό που τονίζεται είναι ότι προϊόντα με ακατάλληλες ουσίες είναι πιο πιθανό να φτάσουν στην Κύπρο είτε από ταξίδια, είτε από το διαδίκτυο.

Η απόσυρση προϊόντων από την αγορά είναι ένα συχνό φαινόμενο, ειδικά για ακατάλληλα φαγητά, που ενδεχομένως να περιέχουν επιβλαβείς ουσίες, ωστόσο, το τελευταίο διάστημα βλέπουμε ανακοινώσεις που αφορούν καλλυντικά, με αποτέλεσμα να προκληθεί μία ανησυχία στους καταναλωτές, δεδομένου ότι ο όρος καλλυντικά είναι ευρύς και δεν αφορά μόνο τα προϊόντα καλλωπισμού, όπως πιστεύεται.

«Σύμφωνα με τον ορισμό των καλλυντικών που υπάρχει στον ευρωπαϊκό κανονισμό, καλλυντικό είναι οποιαδήποτε ουσία ή μείγμα ουσιών που προορίζεται να έρθει σε επαφή με τα εξωτερικά μέρη του σώματος, με σκοπό τον καθαρισμό και τον αρωματισμό, τη μεταβολή της εμφάνισης, την προστασία και τη διόρθωση σωματικών οσμών. Εκτός από προϊόντα εξωτερικής χρήσης, καλλυντικά θεωρούνται και όσα είναι για το στόμα και τη βλεννογόνο του στόματος, άρα είναι και οι οδοντόκρεμες, στοματικά διαλύματα, κρέμες, σαπούνια χεριών. Έχουμε μία μεγάλη γκάμα προϊόντων», εξήγησε στον REPORTER η υπεύθυνη της Υπηρεσίας καλλυντικών των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, Μαρία Σταύρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αποσύρθηκαν από την κοινοτική αγορά καλλυντικά προϊόντα

Οι κυριότεροι λόγοι που το τελευταίο διάστημα υπάρχουν ανακοινώσεις από πλευράς αρμοδίων, για την απόσυρση καλλυντικών είναι λόγω του αλλεργιογόνου butylphenyl methylpropional, μία ουσία που έχει απαγορευτεί από το Μάρτιο του 2022, καθώς κρίθηκε τοξικό για την αναπαραγωγή. Από τότε μέχρι σήμερα, οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες και η Υπηρεσία Καλλυντικών του Υπουργείου Υγείας είχαν προβεί σε όλους τους απαραίτητους ελέγχους και αποσύρθηκε μεγάλη μερίδα καλλυντικών, που περιείχαν την εν λόγω ουσία, ωστόσο διαφάνηκε ότι στην Ευρώπη υπάρχουν ακόμη καλλυντικά με τη συγκεκριμένη ουσία.

«Οι ανακοινώσεις που βγάζουμε σχετίζονται με τις γνωστοποιήσεις στο RAPEX που είναι ένα δίκτυο πληροφοριών, που τα κράτη μέλη ενημερώνονται μεταξύ τους, αναφορικά με τα επικίνδυνα προϊόντα στην αγορά. Με βάση αυτό, δεν σημαίνει ότι όσες ανακοινώσεις βγάζουμε, τα προϊόντα βρίσκονται στην κυπριακή αγορά. Είναι μία ενημέρωση σχετικά με τα προϊόντα που αποσύρονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Υπήρχαν περιπτώσεις που στείλαμε ως Κύπρος ενημερώσεις στον RAPEX, όμως θεωρούμε σωστό να ενημερώνουμε τον κόσμο, επειδή μπορεί να παραγγείλει προϊόντα στο διαδίκτυο ή να ταξιδέψει και να φέρει μαζί του από το εξωτερικό».

Συνεχείς οι έλεγχοι

Στο μεταξύ, λόγω του ότι υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να εισαχθεί ένα προϊόν στην κυπριακή αγορά, πέραν των εισαγωγών, που ελέγχονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες, το Υπουργείο Υγείας βρίσκεται επί ποδός, με δειγματοληπτικούς ελέγχους, για να μπορεί να καταγράφει την εικόνα που επικρατεί στην αγορά.

«Τα καλλυντικά είναι αρκετά, εμείς κάνουμε δειγματοληπτικούς ελέγχους στα καταστήματα, που είναι επίσης αρκετά και ελέγχουμε και όσα εισάγονται. Όμως, μπορεί να υπάρχουν προϊόντα καλλυντικών που έρχονται με άλλους οδούς, που δεν ελέγχονται. Με αυτό τον τρόπο ενημερώνουμε το κοινό, για να είναι ενήμερο. Σημειώνεται πως υπάρχει συμβούλιο καλλυντικών, που λαμβάνει μέρος σε συνεδριάσεις και ελέγχει τα καλλυντικά», ανέφερε η Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, Έλενα Παναγιωτοπούλου.

Οι συστάσεις στο κοινό

Πάντως, το Υπουργείο Υγείας προτρέπει το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό όταν προβαίνει σε αγορές προϊόντων, που έρχονται σε επαφή με το δέρμα τους, καθώς είναι ορατό να υπάρχουν αλλεργικές αντιδράσεις ή δερματίτιδες, αν το προϊόν περιέχει ακατάλληλα συστατικά.

Προς αυτό το σκοπό, οι καταναλωτές καλούνται να διαβάζουν τα συστατικά του κάθε προϊόντος, πριν το αγοράσει, για να γνωρίζει τι περιέχει, καθώς είναι υποχρεωτικό να αναγράφονται οι αλλεργιογόνες ουσίες. Την ίδια ώρα, στις ανακοινώσεις που εκδίδονται από τους αρμόδιους, είναι καλό να διαβάζουν τις λεπτομέρειες, όπως είναι ο αριθμός της παρτίδας που αποσύρεται, ώστε ακόμη και αν έχουν στην κατοχή τους προϊόν της ίδιας μάρκας, να γνωρίζουν κατά πόσο πρέπει να σταματήσουν να το χρησιμοποιούν και να το επιστρέψουν στο χώρο από όπου το αγόρασαν.

Παράλληλα, οι αρμόδιοι σημειώνουν πως οι καταναλωτές πρέπει να προσέχουν και την εξωτερική εμφάνιση του προϊόντος, καθώς είναι δυνατό να βρίσκονται στα ράφια για αρκετό καιρό, λόγω του ότι παραγγέλθηκαν σε μεγάλες ποσότητες. Αυτό που συστήνεται είναι σε περίπτωση που παρατηρήσει το κοινό ότι ένα προϊόν είναι γεμάτο σκόνη, να μην το επιλέγει.

Simansi Kallindikon

23-MAY-SUNSCREEN_FB LANDSCAPE_FB LANDSCAPE

Δειτε Επισης

Άνοιξε τις πύλες της η 63η Γιορτή του Κρασιού της Λεμεσού
Ολονύχτια επιχείρηση στη Λεμεσό για τον ισοβίτη-Ήταν κοντά η Αστυνομία αλλά συνεχίζει να ξεφεύγει ο Κομμωτής
Νεκρός κάτω από το όχημα του εντοπίστηκε 58χρονος στη Λεμεσό-Ατύχημα δείχνουν οι πρώτες ενδείξεις
Κατάδικος αλλά έξω υπό όρους ο 26χρονος που βοήθησε «Κομμωτή»-Μιλούσαν μέσω Instagram, παραδέχθηκε αλλά...
Στις ελεύθερες περιοχές δείχνει τον «Κομμωτή» το στίγμα του κινητού του-Αγώνας δρόμου και... κρυφτούλι με την Αστυνομία
Στο επίκεντρο η αγροτική οικογένεια της Κύπρου-«Στόχος η νέα δυναμική για πρόοδο και ευημερία»
Εκτεθειμένη ξανά η Αστυνομία, «απογυμνωμένη μαρτυρία» για πατέρα και φίλο-Αφέθηκαν ελεύθεροι, παραδέχθηκε ο 26χρονος
Πυροβολισμοί κατά καφενείου στην Πάφο-ψάχνουν κίνητρο και δράστη οι Αρχές
Αίθριος ο καιρός-Στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία
Το αίσθημα ασφάλειας που έγινε ανέκδοτο και η κοινωνία που γελά για να μην κλαίει