Τερματικό στο Βασιλικό, Interconnector, αποζημιώσεις πυρόπληκτων και ΟΠΑΠ στη Βουλή

Σημαντικά θέματα περιλαμβάνουν οι ημερήσιες διατάξεις των κοινοβουλευτικών επιτροπών την Τρίτη 25 Ιουνίου, μεταξύ των οποίων η πορεία υλοποίησης του τερματικού LNG στο Βασιλικό και της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ, ο αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους γεωργούς και κτηνοτρόφους των πρόσφατων πυρκαγιών και η συνέχιση της συζήτησης σε ό,τι αφορά την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για την ΟΠΑΠ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σχετική ανάρτηση στον ιστότοπο της Βουλής, αύριο Τρίτη συνεδριάζουν οι κοινοβουλευτικές επιτροπές Ενέργειας (9:00), Γεωργίας (11:30), Ελέγχου (11:00) και Εργασίας (11:00).

Στην Επιτροπή Ενέργειας, σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Παπαναστασίου έχει κληθεί για να ενημερώσει τους Βουλευτές για την πορεία υλοποίησης του τερματικού εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Βασιλικό και της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ μέσω του υποθαλάσσιου καλωδίου Great Sea Interconnector.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα του τερματικού LNG συζητήθηκε και σε προηγούμενη, κλειστή, συνεδρία της Επιτροπής στις 11 Ιουνίου, μετά το πέρας της οποίας ο Υπουργός Ενέργειας ανέφερε πως υπάρχει μια θέληση των δύο συμβαλλόμενων μερών, ΕΤΥΦΑ και κινέζικης εταιρείας CPP Metron, να καταλήξουν σε κάτι διαφορετικό που θα αφορά ένα ορίζοντα ολοκλήρωσης του τερματικού και αεριοποίησης του LNG, στο Βασιλικό «πιθανόν και εκτός της σύμβασης» και πως «όλες οι εναλλακτικές είναι στο τραπέζι» και είναι σε συζήτηση μεταξύ των συμβαλλομένων μερών.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας και Φυσικών Πόρων, θα εξετάσει αυτεπάγγελτά μετά από εισήγηση του συνόλου των μελών της, την ανάγκη άμεσης αποζημίωσης και επαναδραστηριοποίησης των πληγέντων γεωργών και κτηνοτρόφων από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές.

Για το θέμα έχουν κληθεί να συμμετάσχουν στη συνεδρία ο Γενικός Διευθυντής, Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Ανδρέας Γρηγορίου, εκπρόσωποι του Τμήματος Γεωργίας του ίδιου υπουργείου, του Υπουργείου Οικονομικών, η Έφορος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων Στέλλα Μιχαηλίδου, εκπρόσωποι της Επαρχιακής Διοίκησης Λευκωσίας, της Επαρχιακής Διοίκησης Πάφου, της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου, οι πρόεδροι των κοινοτικών συμβουλίων Αγίου Δημητριανού, Δρυνιάς, Κούρδακας, Λεμώνας, Πολεμίου, Πολιτικού, Φαρμακά, Χούλου και Ψαθιού και εκπρόσωποι των αγροτικών οργανώσεων.

Την προηγούμενη Τετάρτη το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τη στήριξη όλων των πληγέντων γεωργοκτηνοτρόφων με αποζημιώσεις ύψους €2,8 εκ., ξεκινώντας με άμεσες προκαταβολές αποζημιώσεων. Το Σάββατο η Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Μαρία Παναγιώτου πραγματοποίησε επιτόπια επίσκεψη στην περιοχή Φαρμακά όπου είδε από κοντά τις ζημιές και συζήτησε με τους κοινοτάρχες Φαρμακά και Γουρρίου αλλά και γεωργούς και κτηνοτρόφους για τα προβλήματα που ανέκυψαν από την καταστροφική πυρκαγιά καθώς και τρόπους περαιτέρω στήριξής τους.

Εξάλλου, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου θα συνεχιστεί και σε αυτή τη συνεδρία η συζήτηση σε ό,τι αφορά την αυτεπάγγελτη εξέταση της Ετήσιας Έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή για το έτος 2022 για θέματα ΟΠΑΠ (ΚΥΠΡΟΥ) ΛΤΔ.

Στη συνεδρίαση της επιτροπής κλήθηκαν να παραστούν για το εν λόγω θέμα, ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή, ο Γενικός Λογιστής Ανδρέας Αντωνιάδης, τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής για τη διαχείριση της διαδικασίας της σύναψης της Σύμβασης, εκπρόσωποι της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, ο Έφορος Φορολογίας Σωτήρης Μαρκίδης, η Έφορος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων Στέλλα Μιχαηλίδου, η Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων Ιωάννα Φιάκκου, ο πρόεδρος και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΟΠΑΠ Κύπρου και ο Αναπλ. Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΠΑΠ Κύπρου.

Τέλος στην Επιτροπή Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα συζητηθεί μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο για τροποποίηση της νομοθεσίας που διέπει την παραχώρηση επιδόματος τέκνου με  αύξηση του επιδόματος κατά 5% και παραχώρηση επιδόματος τέκνου σε ποσοστό 50% στα τέκνα φοιτητές πολύτεκνων οικογενειών μέχρι 23 ετών και, στην περίπτωση αρρένων μέχρι 24 ετών, εφόσον υπηρέτησαν θητεία στην Εθνική Φρουρά.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: H τεχνολογία δείχνει πώς τη γλίτωσε ο Τραμπ για ένα εκατοστό
Οι καταθέσεις και τα χρέη των πολιτικών αρχηγών-Όσα καταγράφουν στο Πόθεν Έσχες τους
Εν αναμονή εισηγήσεων η Κυβέρνηση για την υλοποίηση αναβάθμισης της ναυτικής βάσης στο Μαρί
Εγκρίθηκαν από το Υπουργικό οι προϋπολογισμοί των ΕΟΑ-Πράσινο και για δημιουργία ανώτατων θέσεων
Εξήγγειλε επιπλέον χορηγία 350 χιλιάδων ευρώ για τους Κύπριους αθλητές ο Πρόεδρος
Εξετάζει βιντεοσκοπημένο υλικό για την υπόθεση της Metamax-Eξακλουθεί να νοσηλεύεται ο 63χρονος
Ελαφρά βελτίωση στην κατάσταση της υγείας του 17χρονου εθνοφρουρού που μεταφέρθηκε στο Παρίσι
Παραπέμφθηκε σε δίκη ο 50χρονος για τον φόνο του κουνιάδου του στην Πάφο
Απαντά στην Άγκυρα η Αθήνα-«Λυπούμαστε που ο Δένδιας παρέλειψε να… ευχαριστήσει τις τουρκικές δυνάμεις»
Διεύρυνση στρατηγικής ανάπτυξης ορεινών κοινοτήτων ενώπιον Υπουργικού-Αναβαθμίζεται το νοσοκομείο Τροόδους