«Ήμουν στην καμπίνα, είδα τη φωτιά, δεν έχουμε κάνει τίποτα»-Όσα ανέφερε ο καπετάνιος του «Περσεφόνη»

Τα όσα του είπε ο καπετάνιος του τουριστικού σκάφους «Περσεφόνη» πριν να καταθέσει στο ανακριτικό της πυροσβεστικής που έρευνα τις συνθήκες της φωτιάς στην Ύδρα το βράδυ της Παρασκευής και πριν να του απαγγελθούν κατηγορίες μαζί με τα άλλα 12 μέλη του πληρώματος, μετέφερε στον ΑΝΤ1 ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πληρωμάτων Ιδιωτικών και Επαγγελματικών Θαλαμηγών (ΠΕΠΙΕΘ) Γιώργος Βάλλης.

Σύμφωνα με τον κ. Βάλλη ο καπετάνιος του «Περσεφόνη» του είπε «ήμουν στην καμπίνα, είδα τη φωτιά, ο ίδιος ενημέρωσα και έδωασ όλα τα στοιχεία, δεν έχουμε κάνει τίποτα, με έχουν μπλέξει σε ένα ζήτημα που δεν έχουμε ευθύνη».

Υπενθυμίζεται ότι σε βάρος των 13 μελών του πληρώματος του «Περσεφόνη» ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος, για εμπρησμό δασικής έκτασης, με ενδεχόμενο δόλο

Οι 13 ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία να απολογηθούν ενώπιον του αρμόδιου ανακριτή την ερχόμενη Τετάρτη. Τη θαλαμηγό είχαν νοικιάσει 17 άτομα από το Καζακστάν, τα οποία πραγματοποιούσαν διακοπές στην Ελλάδα και σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, πρόκειται για ευκατάστατα άτομα που πλέον είναι εκτός της χώρας και ανάλογα με τις εξελίξεις στην υπόθεση, οι αρμόδιοι θα δουν αν θα ζητήσουν να αναζητηθούν εν νέου τα άτομα αυτά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δίωξη για κακούργημα με ενδεχόμενο δόλο στους 13 συλληφθέντες για την φωτιά στην Ύδρα

dikasthria-peiraias__3_

dikasthria-peiraias__1_

dikasthria-peiraias__2_

Για την υπόθεση έχουν συλλεχθεί από το λιμεναρχείο Ύδρας όλα τα στοιχεία των σκαφών που βρίσκονταν στη θαλάσσια περιοχή με περιπολία από πλωτό του λιμενικού, καθώς καπετάνιος σκάφους από παρακείμενο όρμο φέρεται να έχει καταγγείλει ότι στην περιοχή όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, έπεσαν πυροτεχνήματα από κάποιο σκάφος.

Ο ίδιος έχει δώσει αναλυτική κατάθεση στην Πυροσβεστική, που αναμένεται να παίξει κομβικό ρόλο και στη συνέχεια της υπόθεσης. Την προσωρινή κατάσχεση του σκάφους από όπου φέρεται να «έπεσαν» τα πυροτεχνήματα στην Ύδρα προκαλώντας την πυρκαγιά σε δύσβατη περιοχή του νησιού, ζήτησαν οι εισαγγελικές αρχές.

Όπως είχε αναφέρει νωρίτερα το πρωί της Κυριακής ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, με βάση τον νέο ποινικό κώδικα η ποινή για εμπρησμό από τον οποίο προκαλείται οικολογική καταστροφή τιμωρείται με ποινή κάθειρξης από 10 έως 20 έτη.

ar-percefony-2

ar-percefony-3

Η φωτιά έκαψε 300 στρέμματα

Επίσης, όπως δήλωσε το πρωί της Κυριακής (23/6) ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, οι ανευθύνοι που προκάλεσαν τη φωτιά στην Ύδρα πετώντας πυροτεχνήματα μέσα από το τουριστικό σκάφος «Περσεφόνη» το βράδυ της Παρασκευής. έκαψαν συνολικά 300 στρέμματα δάσους

Όπως σημείωσε ο κ. Κικίλιας μιλώντας στο ΟΡΕΝ το πρωί της Κυριακής «σύμφωνα με καταθέσεις κάποιοι ιδιώτες με πυροτεχνήματα-βεγγαλικά κατάφεραεν να κάψουν 300 στρέμματα. Χρειαστήκαμε 6 εναέρια μέσα και δύο ομάδες δασοκομάντος για να την αντιμετωπίσουμε, δυνάμεις που έλειψαν από άλλα μέτωπα».

Πώς έφτασαν οι αρχές στο τουριστικό σκάφος

Η φωτιά ξέσπσε το βράδυ της Παρασκευής όταν επιβαίνοντες σε σκάφος φέρεται να έριξαν πυροτεχνήματα με αποτέλεσμα να εκδηλώθει πυρκαγιά σε δύσβατη περιοχή για την κατάσβεση της οποίας χρειάστηκαν ώρες προσπαθειών από την πυροσβεστική.

Όπως έγραψε το protothema.gr όταν οι επιβαίνοντες στο σκάφος αντιλήφθηκαν τι είχαν κάνει, προσπάθησαν να σβήσουν τη φωτιά και, όταν δεν τα κατάφεραν, αρκέστηκαν να ειδοποιήσουν την Πυροσβεστική και έφυγαν.

fotia-idra__2_

maketa-fotia-idra

Καπετάνιος παραπλέοντος πλοίου, όμως, άκουσε τον θόρυβο και είδε μια λάμψη, όπως κατέθεσε στους λιμενικούς του Λιμεναρχείου Ύδρας με την έρευνα να δείχνει ότι το μοναδικό σκάφος που ήταν στην περιοχή που υπέδειξε ο καπετάνιος ήταν το «Περσεφόνη»

Έτσι, μετά την έναρξη της πυρκαγιάς, το Λιμεναρχείο Ύδρας, σε συνεννόηση με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, κατέγραψε το βράδυ της Παρασκευής (21/6) ποια σκάφη ήταν στο λιμάνι. Κατά τη διάρκεια, της διαδικασίας αυτής, ο κυβερνήτης, ο οποίος δεν πήγε αυτοβούλως στις Αρχές, ενημέρωσε για τον θόρυβο και τη λάμψη.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Κλειδώνουν οι υποψηφιότητες για την ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ-Την Κυριακή οι αποφάσεις στην Κεντρική Επιτροπή
Συνελήφθη 45χρονος που βιντεοσκοπούσε τη θετή του κόρη την ώρα που έκανε μπάνιο
Κ. Μητσοτάκης για απειλές Χεζμπολάχ κατά της Κύπρου-«Δεν είναι δυνατόν να απειλούνται κράτη-μέλη της ΕΕ»
Ποινική δίωξη στους οκτώ από το Καζακστάν για ηθική αυτουργία σε εμπρησμό για τη φωτιά στην Ύδρα
Κ. Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Ελπίζω να ολοκληρωθεί η συμφωνία για Φον ντε Λάιεν, Κάλας και Κόστα
ΒΙΝΤΕΟ: Τραγωδία στην Ελλάδα-Δέντρο καταπλάκωσε και σκότωσε 47χρονο
Εντοπίστηκαν ίχνη από κροτίδες στην παραλία στην Ύδρα-Αυτοψία την πέμπτη ημέρα μετά την πυρκαγιά
Πολυετείς καθείρξεις για Κουτσολιούτσους και συνεργάτες για την υπόθεση Folli Follie
ΒΙΝΤΕΟ: Επίθεση με μολότοφ έξω από το σπίτι της Προέδρου του Αρείου Πάγου στην Ελλάδα
ΒΙΝΤΕΟ: Αβοήθητη για δέκα λεπτά η 17χρονη που παρασύρθηκε από ασυνείδητο στην Αθήνα