Παρουσίαση Ποιητικής Συλλογής «1974, Ξεχασμένα Σινιάλα» της Ειρήνης Χηράτου

To Πολιτιστικό Σωματείο Λεμεσού Αριστοκύπριο και η Στέγη Γραμμάτων και Τεχών Πάφου παρουσίασαν το βράδυ του Σαββάτου την Ποιητική Συλλογή «1974, Ξεχασμένα Σινιάλα» της Ειρήνης Χηράτου, σχετικά με τα θύματα της τουρκικής εισβολής του 1974: προσφυγιά - πεσόντες – αγνοούμενοι. Η παρουσίαση έγινε στο Οίκημα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Πάφου.

Την εν λόγω έκδοση στήριξαν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αδηλώτων Συγγενών και Αγνοουμένων Νίκος Σεργίδης, ο τέως Επίτροπος Γραφείου Προεδρίας Φώτης Φωτίου και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Πάφου,  Στέλιος Σοφόκλης και η Καίτη Μιχαηλίδου, πρόεδρος του Πολιτιστικού Σωματείου Λεμεσού, ΑριστοΚύπριο.

O κ. Σοφόκλης ανέφερε πως σ' αυτή τη συλλογή ποιημάτων, «η Ειρήνη μας μιλά για την αγάπη και τον πόνο, για τις φιλίες και τις σχέσεις που χτίστηκαν και διαλύθηκαν μέσα σε ένα κλίμα αβεβαιότητας. Μέσα από τους στίχους της, μας υπενθυμίζει την ανθρωπιά και τη δύναμη της ψυχής σε καιρούς σκοτεινούς. Αναφέρεται στους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους, που ζούσαν μαζί και χωριστά, προσπαθώντας να βρουν τη δική τους ειρήνη μέσα στον πόλεμο».

Ο πόνος της κατοχής και η διαίρεση του νησιού μας είναι  είπε ο κ. Σοφόκλης θέματα που αγγίζουν την καρδιά κάθε Κύπριου. Οι λέξεις της Ειρήνης είναι ένας φόρος τιμής σε αυτούς που χάθηκαν, αλλά και ένα κάλεσμα για ειρήνη και ενότητα. Μας καλεί να θυμηθούμε και να αγωνιστούμε για ένα καλύτερο αύριο, απαλλαγμένο από μίση και προκαταλήψεις.

Πρόσθεσε ακόμη πως η παρουσία ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στο νησί μας δεν έχει προσφέρει καμία λύση, αντίθετα, έχει συμβάλλει στη διαιώνιση της διαίρεσης και της αβεβαιότητας.

«Ας αντλήσουμε έμπνευση από την Ειρήνη Χειράτου και το έργο της. Ας θυμηθούμε ότι η ποίηση έχει τη δύναμη να μεταμορφώνει, να θεραπεύει και να ενώνει. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, έχουμε ανάγκη να ακούσουμε αυτά τα ξεχασμένα σινιάλα, να αναζητήσουμε την ειρήνη και την δικαιοσύνη για την Κύπρο και για όλους τους ανθρώπους της», κατέληξε ο κ. Σοφόκλης.

Για το βιβλίο  μίλησαν ο Επικεφαλής του Τομέα Πολιτισμού του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα και η  φιλόλογος Ξένια Ξενοφώντος Γιουκκά. Στην συνέχεια, ακολούθησαν παρεμβάσεις για το θέμα της τραγωδίας που έφερε στο νησί μας η εισβολή του Αττίλα από το 1974 μέχρι και σήμερα, από τον Διευθυντή του Γενικού Nοσοκομείου Πάφου, Δόκτωρα Σπύρο Γεωργίου και τη Σύμβουλο Διατροφολόγο, κα Χριστίνα Παύλου (συγγενείς και οι δύο αγνοουμένων).

Στο τέλος της εκδήλωσης ακούστηκαν ζωντανά δύο μελοποιημένα ποιήματα της εν λόγω έκδοσης από το μουσικό έργο «Βιτρίνες» του μουσικοσυνθέτη Νίκου Γράβαρη, τα οποία ερμήνευσε  ο λαϊκός τραγουδιστής Γιάννης Θωμόπουλος.

Έπαιξαν οι μουσικοί: Σπύρος Κωστής (ακορντεόν) και Βασίλης Ευθυμίου (κιθάρα).

Εξάλλου, το Πολιτιστικό Σωματείο Λεμεσού Αριστοκύπριο και η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Πάφου παρουσίασαν την Παρασκευή το μουσικοθεατρικό έργο  της Ειρήνης Χηράτου “Ciuffi  Coco ” βασισμένο στο βιογραφικό βιβλίο του Angelo Saracini: «Κλαίρη, τι ζωή μου χάρισες!». H παράσταση που πραγματοποιήθηκε στο Μαρκίδειο Θέατρο τελούσε υπό την αιγίδα του Δημάρχου Πάφου, Φαίδωνα Φαίδωνος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση το έργο διαδραματίζεται στην περίοδο του εμφύλιου πολέμου και σε μια εποχή έντονων πολιτικών και κοινωνικών αναταραχών στην Ελλάδα και είναι εμπνευσμένο από την πολυτάραχη ζωή μίας άφοβης γυναίκας, της Κλαίρης Πινίου Σαρατσίνι η οποία γεννήθηκε σε βάρκα.

Την μουσική σύνθεση, συγγραφή, διεύθυνση και σκηνοθετική επιμέλεια έκανε η Ειρήνη Χηράτου. Την Κλαίρη Πίνιου Σαρατσίνι υποδύθηκε η ηθοποιός Μαριάννα Γκέκα.Τα τραγούδια της παράστασης ερμήνευσαν ο Γιάννης Θωμόπουλος και η Μαριάννα Γκέκα. Έπαιξαν οι μουσικοί,  Σπύρος Κωστής (ακορντεόν), Βιβή Γκέκα (μαντολίνο), Σόλης Μπαρκή (κρουστά - percussion), Δήμος Πολυμέρης (γαλλικό κόρνο), Ειρήνη Χηράτου (βιολί), ενώ επί σκηνής διασταυρώνονται με την ηθοποιό μουσικά και θεατρικά οι μουσικοί και η δημιουργός.

Οι διοργανωτές ευχαρίστηκαν επίσης τον Νίκο Γράβαρη για την παραχώρηση από το αρχείο του, του μεγαλύτερου μέρους των καλλιτεχνικών φωτογραφιών που χρησιμοποιούνται για τις δραματουργικές ανάγκες της παράστασης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στο επίκεντρο η αγροτική οικογένεια της Κύπρου-«Στόχος η νέα δυναμική για πρόοδο και ευημερία»
Αίθριος ο καιρός-Στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία
Λειτουργεί εντός Οκτωβρίου το σχολείο για παραβατικούς μαθητές-Δεν πτοείται από τις φωνές το ΥΠΑΝ
Σε 24ωρη κατεβαίνουν οι εργαζόμενοι της εταιρείας «Larnaca Public Transport»
Ρίφθηκαν στα σκουπίδια 294 κιλά φαγητού ανά πολίτη το 2022-Τραγική πρωτιά στην Ε.Ε. για την Κύπρο
Απαντά στις επικρίσεις και ξεκαθαρίζει για τις ενέργειες του ο Φορέας Κοινωνικής Στήριξης
Πέραν των 17 εκ. ευρώ σε εθελοντικές οργανώσεις για το 2023 μέσω σχεδίων κρατικών ενισχύσεων
Τοποθετείται για το Λύκειο Βεργίνας το ΥΠΑΝ-«Από την προηγούμενη σχολική χρονιά οι φωτογραφίες»
Με σκεπτικισμό βλέπει την εναλλακτική φοίτηση η Επίτροπος του Παιδιού
Έναρξη Μαθημάτων Ανοικτού Σχολείου Δήμου Λεμεσού