Κρούει τον κώδωνα για τους θανάτους ηλικιωμένων το Παρατηρητήριο-Ζητά μέτρα, ελέγχους και Υφυπουργείο

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας, μετά τους πρώτους θανάτους ηλικιωμένων που έχουν καταγραφεί λόγω θερμοπληξίας, ζητώντας από τους αρμόδιους φορείς όπως ληφθούν μέτρα για την προστασία της τρίτης ηλικίας, αύξηση των ελέγχων σε οίκους ευγηρίας για την τήρηση των μέτρων που προνοούνται, αλλά και τη σύσταση Υφυπουργείου, που θα έχει ως αποκλειστικό στόχο την επίλυση των προβλημάτων που ταλανίζουν τη συγκεκριμένη μερίδα πολιτών.

Την ώρα που τις τελευταίες ημέρες έχουν καταγραφεί θερμοκρασίες ρεκόρ και οι προειδοποιήσεις της Μετεωρολογικής ήταν διαδοχικές, ένας αριθμός ηλικιωμένων βρέθηκε αντιμέτωπος με αντίξοες συνθήκες, αφού δεν έχουν όλοι συνταξιούχοι την πολυτέλεια να διαθέτουν κλιματιστικά στις οικίες τους. Εξάλλου, όπως ανέφερε στον REPORTER, ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τρίτης Ηλικίας, Δήμος Αντωνίου, δυστυχώς, είναι πάρα πολλοί αυτοί που βρίσκονται πίσω από κλειστές πόρτες.

Το γεγονός ότι τα περισσότερα θύματα θερμοπληξίας είναι ηλικιωμένοι, ανέφερε ο κ. Αντωνίου, «θα έπρεπε να ανησυχεί το κράτος. Οι ηλικιωμένοι επειδή βρίσκονται αντιμέτωποι με διάφορες ασθένειες, η θερμοπληξία δρα πολλαπλασιαστικά, ιδίως όταν αντιμετωπίζουν χρόνιες ασθένειες και είναι καταστροφική για την υγεία των ηλικιωμένων. Επιπρόσθετα, αρκετοί ηλικιωμένοι, δεν νιώθουν ότι ζεσταίνονται και δεν έχουν την ίδια αίσθηση με πιο νεαρής ηλικίας άτομα. Οπότε, υπάρχουν ηλικιωμένα άτομα που θα πάθουν θερμοπληξία και δεν θα το αντιληφθούν».

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, πως τα περισσότερα περιστατικά θερμοπληξίας και θερμικής εξάντλησης που βρίσκονται στα Νοσοκομεία, προέρχονται από σπίτια και όχι από οίκους ευγηρίας. Κάτι, που όπως διερωτήθηκε ο κ. Αντωνίου, «ένας χαμηλοσυνταξιούχος, που λαμβάνει μια πολύ χαμηλή σύνταξη, πώς θα ανάψει ένα κλιματιστικό στο σπίτι του, αφού γνωρίζει ότι ο λογαριασμός θα είναι αρκετά υψηλός;».

Γι’ αυτό τον λόγο, το Παρατηρητήριο, πρόκειται να αποστείλει επιστολή στο Υφυπουργείο Πρόνοιας, όπως επίσης και στο Υπουργείο Ενέργειας, αλλά και στην ΑΗΚ, θέτοντας ως κύριο ζήτημα τους χαμηλοσυνταξιούχος και όσους αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, για να λαμβάνουν εκπτώσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, για να μπορούν να ζουν σε φυσιολογικές συνθήκες.

Επιπρόσθετα, το Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας, έχει ενημερωθεί για μια δικαστική απόφαση στην Ελβετία, στην οποία ηλικιωμένες γυναίκες που είχαν περάσει από θερμοπληξία, είχαν κινηθεί νομικά εναντίον του ελβετικού κράτους, ότι δεν έκανε τα μέγιστα για να τους προστατεύσει από την κλιματική αλλαγή και από τη θερμοπληξία, με αποτέλεσμα να κερδίσουν τη δίκη. «Οπότε, είναι ένα πολύ σημαντικό ορόσημο, γιατί το Παρατηρητήριο θα επιχειρήσει να εντοπίσει σε ποια βάση έχει κερδηθεί αυτή η δίκη, με στόχο να πιέσουμε το κράτος για να λάβει μέτρα για αυτούς που είναι θύματα θερμοπληξίας. Δεν γίνεται, εν έτη 2024, να πεθαίνει κόσμος από θερμοπληξία ή να του δημιουργούνται σοβαρότατα προβλήματα, γιατί το κράτος είναι ανήμπορο να τους προστατεύσει», ανέφερε ο κ. Αντωνίου.

Στα αξιοσημείωτα πάντως, καταγράφεται το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες, το Παρατηρητήριο, δεν έχει λάβει καταγγελίες για κλειστά κλιματιστικά σε οίκους ευγηρίας. «Μετά τις απροειδοποίητες επισκέψεις που πραγματοποίησε η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας σε οίκους ευγηρίας για να ελέγξει τις συνθήκες στέγασης ηλικιωμένων και έπειτα από την ανακοίνωση που έκδωσε το Παρατηρητήριο για βαρύτατα πρόστιμα και για να μην υπάρχουν μόνο συστάσεις, ίσως κάποιοι να έχουν φοβηθεί και αποφάσισαν να ανάψουν τα κλιματιστικά. Την ίδια ώρα, το Γραφείο Ευημερίας, συνεχίζει τις απροειδοποίητες επισκέψεις και γίνονται τακτικοί έλεγχοι σε διάφορα γηροκομεία», πρόσθεσε ο κ. Αντωνίου.

Όσον αφορά την απαίτηση του Παρατηρητηρίου Τρίτης Ηλικίας για τη δημιουργία Υφυπουργείου Ηλικιωμένων με διευρυμένες αρμοδιότητες, ώστε επιτέλους να τεθούν τα προβλήματα των ηλικιωμένων σε μια ολοκληρωμένη βάση, ο πρόεδρος ανέφερε ότι, «επειδή αυτή τη στιγμή υπάρχει μια τάση στην Ευρώπη και η δημογραφία αλλάζει προς τη γήρανση, κάποιες χώρες έχουν αποφασίσει και ιδρύσει Υπουργεία Ηλικιωμένων. Για παράδειγμα στη Σουηδία, υπάρχει το Υπουργείο Ηλικιωμένων, στην Πολωνία το Υπουργείο Πολιτικής για τους ηλικιωμένους και έτσι σιγά-σιγά, όλες οι χώρες θα κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Θεωρούμε ότι είναι αδύνατο ένα Υφυπουργείο Πρόνοιας να μπορεί επαρκώς να καλύψει όλες τις ανάγκες των ηλικιωμένων. Και δεν πρόκειται μόνο για ηλικιωμένους, αλλά για όλους αυτούς που θα βγουν στη σύνταξη».

Η εκτίμηση του Παρατηρητηρίου, είναι πως με τη δημιουργία ενός Υφυπουργείου Ηλικιωμένων, θα επιλυθούν πάρα πολλά προβλήματα, γιατί με αυτό τον τρόπο θα υπάρχουν διευρυμένες εξουσίες. Επιπρόσθετα, απαίτηση τους, σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, «είναι να στελεχώνονται από επιστημονικό προσωπικό, το οποίο θα είναι εξειδικευμένο στην Τρίτη Ηλικία και να μην στελεχώνονται μόνο από κοινωνικούς λειτουργούς, κάτι που γίνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη. Είναι τραγικό επίσης το γεγονός ότι δεν υπάρχει καν ένας Επίτροπος για την Τρίτη Ηλικία, που να εκπροσωπεί το 1/3 της κοινωνίας που ζούμε».

Δειτε Επισης

Βίντεο από τη συμπλοκή μεταξύ δύο οικογενειών αλλοδαπών στη Λεμεσό-Πέντε εντάλματα σύλληψης
Συμπλοκή 50 αλλοδαπών μέλη οικογενειών στη Λεμεσό-Δύο τραυματίες, ζημιές σε οχήματα
Η Ελληνική Τράπεζα και η PwC Cyprus γιόρτασαν τη γυναίκα στη Διπλωματία στην αυλή του Hamam Omeye
Συμφώνησαν οι 27 για τις κορυφαίες θέσεις των Ευρωπαϊκών θεσμών με φον ντερ Λάιεν, Κόστα και Κάλας
Επεκτείνεται το Pame Express στη Λεμεσό με υπεραστικές διαδρομές, δυο νέα σημεία Park & Ride στη Λάρνακα
Κλιματικές συνθήκες, κόστη παραγωγής και επιτόκια έβαλαν μπουρλότο στις τσέπες των καταναλωτών
Συγκεκριμένη συζήτηση μεταξύ Προέδρου και Ολγκίν, έπεα πτερέοντα από τον Τατάρ
Με προεκτάσεις η απόφαση για πρόκληση θανατηφόρου από μέλος της ΥΚΑΝ-Σκιές για πλημμελή διερεύνηση
Καταδικάζει τις απειλές Χεζμπολάχ κατά της Κύπρου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο-Προστέθηκε αναφορά στα Συμπεράσματα
Εγκρίθηκε από την ΚΣΣΕ το Ψήφισμα Fassino για τα Βαρώσια