Μετατρέπουν τους δρόμους σε πίστες, 176 παράπονα σε πέντε χρόνια-Σε ποιες περιοχές εντοπίζεται το πρόβλημα

Δεν φαίνεται να βάζουν μυαλό οι επιτήδειοι οδηγοί που μετατρέπουν σε πίστες ταχύτητας τους δρόμους των πόλεων, αφού από τη μια θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους και από την άλλη απειλούν τη σωματική ακεραιότητα ανυποψίαστων πολιτών με την ανεξέλεγκτη οδήγησή τους, την ώρα που η Αστυνομία έχει καταχωρημένες ενώπιον της 176 καταγγελίες πολιτών τα τελευταία πέντε χρόνια.

Μετά από παράπονα που έφθασαν ενώπιον του βουλευτή του ΔΗΣΥ, Νίκου Γεωργίου, για τη διεξαγωγή παράνομων αγώνων ταχύτητας κατά τις βραδινές ώρες όπου επιτήδειοι φαίνεται να κλείνουν λωρίδες εισόδου, δρόμους και αυτοκινητόδρομους, μετατρέποντας τους, σε αυτοσχέδιες πίστες ταχύτητας, ο υπουργός Δικαιοσύνης, κλήθηκε να ενημερώσει τη Βουλή, για τα μέτρα τα οποία λαμβάνει η τροχαία από την πλευρά της για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου φαινομένου.

Απαντώντας στο σχετικό ερώτημα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μάριος Χαρτσιώτης, παρέθεσε την επιστολή του Αρχηγού, επεξηγώντας ότι η Αστυνομία, έγινε δέκτης παραπόνων και καταγγελιών από πολίτες για τη διεξαγωγή παράνομων αγώνων ταχύτητας σε διάφορες περιοχές, κυρίως από νεαρούς, με αποτέλεσμα να προκαλείται οχληρία.

Μάλιστα, αυτό που υποδεικνύεται, είναι ότι μετά από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο Ηλεκτρονικό Ημερολόγιο Παραπόνων, διαπιστώθηκε ότι για τα έτη 2021 έως 2024, υπάρχουν συνολικά δέκα καταχωρίσεις, για τις περιοχές, Επισκοπή, Ερήμη, Πέρα Χωριό και Κοκκινοτριμιθιά. Όπως σημειώνεται, «σε όλες τις περιπτώσεις, μετέβη άμεσα περιπολικό της Τροχαίας Αρχηγείου, στο σημείο που υποβλήθηκε το παράπονο, χωρίς ωστόσο να εντοπιστεί οτιδήποτε το επιλήψιμο».

Για τις παγκύπριες καταχωρίσεις, που διενεργήθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια και έφθασαν τις 176 περιπτώσεις, οι περισσότερες, αναφέρει ο Αρχηγός, «αφορούν κατά κύριο λόγο το δευτερεύον οδικό δίκτυο, όπου σε μεμονωμένες περιπτώσεις, εντοπίστηκαν οχήματα και μοτοσικλέτες και έγιναν καταγγελίες, ενώ στις πλείστες των περιπτώσεων, δεν επαληθεύτηκε η καταγγελία. Πέραν τούτου, σε αρκετές περιπτώσεις γίνονται καταγγελίες από ένα άτομο, για την ίδια περιοχή επανειλημμένα και ως εκ τούτου οι αριθμοί δεν είναι ενδεικτικοί».

Παράλληλα, σύμφωνα με την επιστολή του Αρχηγού, έγινε έλεγχος και στην αλληλογραφία που τηρείται στο ηλεκτρονικό πρόγραμμα αρχειοθέτησης εγγράφων σε παγκύπρια κλίμακα, όπου από το 2020 εντοπίστηκαν 8 επιστολές που αφορούσαν τέτοιου είδους καταγγελίες, όπως αυτές αναλύονται πιο κάτω με χρονολογική σειρά:

Λεωφόρος Ερατούς στην Πάφο - Μάιος 2020

Όπως αναφέρεται, από τον Μάιο του 2020, «η λεωφόρος Ερατούς, έχει ελεγχθεί πάρα πολλές φορές είτε με ένστολα περίπολα, είτε με υπό κάλυψη Αστυνομικούς και συμβατικά οχήματα χωρίς διακριτικά, χωρίς να προκύψει οτιδήποτε παράνομο που να σχετίζεται με κόντρες οχημάτων και αγώνες ταχύτητας. Έγιναν όμως πολλές καταγγελίες που αφορούσαν οδήγηση με υπερβολική ταχύτητα. Οι ίδιες ενέργειες με τα ίδια αποτελέσματα, έγιναν και στον παρακαμπτήριο δρόμο Έμπας-Τάλας. Η Αστυνομική Διεύθυνση Πάφου, σε συνεργασία με το Τμήμα Τροχαίας Αρχηγείου, το τριήμερο μεταξύ 2ας και 5ης Σεπτεμβρίου 2020, διοργάνωσε μεγάλη επιχείρηση πρόληψης τροχαίων οδικών συγκρούσεων και νεανικής παραβατικότητας, όπου οδηγοί καταγγέλθηκαν για σωρεία τροχαίων παραβάσεων, πλην όμως δεν διαπιστώθηκε και πάλι να γίνονται παράνομοι αγώνες ταχύτητας, σε καμία από τις δύο λεωφόρους σύμφωνα με την αρχική καταγγελία».

Λεωφόρος Ηλία Καννάουρου στον Ύψωνα - Νοέμβριος 2020

Στα πλαίσια αποτελεσματικότερης και διαρκούς Αστυνόμευσης και κατ’ επέκταση ολόκληρου του οδικού δικτύου του Δήμου Ύψωνα, σημειώνεται, «διεξήχθησαν στην περιοχή στοχευμένες εκστρατείες και τροχονομικοί έλεγχοι όπου και καταγγέλθηκαν πολίτες για τροχαίες παραβάσεις, χωρίς ωστόσο να επαληθευτεί η καταγγελία του πολίτη για κόντρες νεαρών με μοτοσικλέτες».

Λεωφόρος Λάρνακας στην Αγλαντζιά - Νοέμβριος 2021

Η συγκεκριμένη περιοχή, αναφέρει ο Αρχηγός, «αστυνομεύεται επί καθημερινής βάσης τόσο από μέλη της τροχαίας, όσο και από κινητές κάμερες και ως εκ τούτου, έκτοτε δεν τέθηκε ξανά θέμα για κόντρες με αυτοκίνητα ή/και μοτοσικλέτες».

Λεωφόρος Σπύρου Κυπριανού & Αγίας Φυλάξεως στην Λεμεσό - Απρίλης 2022

Στην περιοχή τη συγκεκριμένη, εξηγείται, «διενεργούνται καθημερινοί έλεγχοι και περιπολίες, καθώς και συντονισμένες εκστρατείες. Στο πλαίσιο των εκστρατειών, κατασχέθηκε μεγάλος αριθμός μοτοσικλετών και οχημάτων που δημιουργούν οχληρία, ενώ παράλληλα έγιναν και πολλές καταγγελίες για άλλες τροχαίες παραβάσεις».

Λεωφόρος Σπύρου Κυπριανού και Στρατηγού Τιμάγια στη Λάρνακα - Σεπτέμβρης 2023 & Οκτώβρης 2023

Πέραν των στατικών ελέγχων που γίνονται καθημερινά μεταξύ των ωρών 23:00- 03:00 από τον επόπτη και μέλη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρνακας, αναφέρεται, «έγιναν και τέσσερις στοχευμένες εκστρατείες με τη συμμετοχή μελών από όλη την Αστυνομική Διεύθυνση Λάρνακας. Για την περίοδο από 1η Νοεμβρίου 2023 έως 15 Νοεμβρίου 2023, έγιναν 52 καταγγελίες στις πιο πάνω λεωφόρους και κατακρατήθηκαν 5 αυτοκίνητα και 4 μοτοσικλέτες».

Λεωφόρος Γιάννου Κρανιδιώτη στη Λακατάμεια - Φλεβάρης 2024

Η συγκεκριμένη λεωφόρος, σύμφωνα με την επιστολή, «αστυνομεύεται διαχρονικά, πλην όμως, επειδή ο δρόμος στη συγκεκριμένη περιοχή είναι τετραπλής μεν κατεύθυνσης, με ανώτατο όμως όριο 50 Km/h, παρατηρούνται συνεχώς αυξημένες ταχύτητες, κάτι που δεν μπορεί να επιλυθεί με εκστρατείες και περιπολίες. Ως εκ τούτου, θα τοποθετηθούν κατά μήκος της λεωφόρου σε τρία διαφορετικά σημεία, κινητές κάμερες φωτοεπισήμανσης, ώστε αναγκαστικά πλέον οι οδηγοί να ελαττώνουν ταχύτητα τηρώντας το προκαθορισμένο όριο».

Λεωφόρος Ελευθερίας στην Αραδίππου - Μάρτης 2024

Ήδη, όπως υπογραμμίζεται, «δόθηκαν οδηγίες όπως πραγματοποιηθούν εκστρατείες και κοινές δράσεις του Κλάδου Τροχαίας με την Αστυνομική Διεύθυνση για πρόληψη και καταστολή του φαινομένου».

Πάντως, αυτό που επισημαίνεται μέσω της επιστολής του Αρχηγού, «από τις πιο πάνω καταγεγραμμένες καταγγελίες, δεν φαίνεται να υπάρχει αυξημένο πρόβλημα με παράνομους αγώνες ταχύτητας στο δευτερεύον οδικό δίκτυο, ενώ στους αυτοκινητοδρόμους είναι σχεδόν μηδενικό. Ως εκ τούτου, δεν κρίθηκε σκόπιμη η τήρηση στατιστικών στοιχείων για το θέμα. Αυτό όμως που εντοπίζεται είναι οι αυξημένες ταχύτητες -πέραν του προκαθορισμένου ορίουμε μεμονωμένες επιταχύνσεις, που γίνονται είτε από μοτοσικλέτες είτε από αυτοκίνητα, στο δευτερεύον οδικό δίκτυο, κυρίως σε λεωφόρους όπου και η κατασκευή των δρόμων είναι τέτοια, που εύκολα μπορεί ένας οδηγός να ξεφύγει από το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο, ή να επιταχύνει σ’ ένα ευθύγραμμο τμήμα του δρόμου. Αν και στο παρελθόν, εντοπίζονταν κατά καιρούς αρκετά περιστατικά με παράνομους αγώνες, σήμερα, είτε λόγω αποφάσεων του Κεντρικού Φορέα για τοποθέτηση κυρτωμάτων οδοστρώματος σε καίρια σημεία, είτε λόγω των καμερών φωτοεπισήμανσης, αυτά έχουν ελαχιστοποιηθεί. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι, η πίστα στην περιοχή της Άχνας, χρησιμοποιείται από αρκετά άτομα, μειώνοντας έτσι τις παράνομες ενέργειες εντός του οδικού δικτύου».

Καταλήγοντας, στόχος της Αστυνομίας, όπως σημειώνεται, «είναι η εμπέδωση οδικής συνείδησης και κουλτούρας από την παιδική ηλικία, με σεμινάρια σε σχολεία και βιωματικά εργαστήρια στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, ώστε στο άμεσο μέλλον να μην τίθεται καν το θέμα για συζήτηση».

Δειτε Επισης

Κεραυνός προκάλεσε πυρκαγιά στην Κοιλάδα των Κέδρων στο Δάσος Πάφου
Καθίζηση οδοστρώματος σε δρόμο της Πάφου-Ανακοίνωση της Αστυνομίας
Αγόρασαν κινητά με κλοπιμαίες κάρτες στη Λεμεσό-Χειροπέδες σε ένα πρόσωπο
Υπό πλήρη έλεγχο δασική πυρκαγιά στους Τρούλλους Λάρνακας
Διόρισαν νέο δικηγόρο οι μοναχοί για το Συνοδικό-Δεν θα ζητήσουν αναβολή, επανήλθε όμως ο Βαβούσκος
Τέσσερις οδηγοί εντοπίστηκαν στο τιμόνι υπό την επήρεια ναρκωτικών-Ανάμεσα τους και οδηγός πλατφόρμας οδικής βοήθειας
Καταγγελία τεσσάρων κέντρων αναψυχής στην Πάφο για ηχορύπανση
Ποινή δύο ετών για κρατούμενους, τρία για δεσμοφύλακες προβλέπει το νομοσχέδιο για χρήση κινητών στις Κεντρικές
Δυσφορία ΥΠΑΜ για αναφορές Νεοφυτίδη για διευκολύνσεις-Ρυθμίσεις για την… λιποταξία Τζούλιου
Κλείσιμο λωρίδων λόγω έργων στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού