Κλείδωσε την ίση εκπροσώπηση των δήμων στους ΕΟΑ η Βουλή-Οι αλλαγές που ψηφίστηκαν

Με το χρόνο να μετρά αντίστροφα για την 1η Ιουλίου, ημέρα ορόσημο για την τοπική αυτοδιοίκηση, αφού πρόκειται να τεθεί σε ισχύ η μεταρρύθμιση, το Υπουργείο Εσωτερικών βρίσκεται σε πυρετώδη κατάσταση, αφού τρέχει να καλύψει τρύπες και κενά, ώστε να είναι ομαλότερη η εφαρμογή. Στο μεταξύ, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται και οι διαδικασίες που απαιτούνται, ώστε να είναι έτοιμοι οι Επαρχιακοί Οργανισμοί Αυτοδιοίκησης, ενώ ο Κωνσταντίνος Ιωάννου συνεχίζει τις επαφές τους προέδρους των ΕΟΑ, σε μία προσπάθεια να καταγράψει την εικόνα που επικρατεί και τις εκκρεμότητες που υπάρχουν σε κάθε επαρχία.

Το Υπουργείο Εσωτερικών, τους τελευταίους μήνες, όταν και η μεταρρύθμιση είχε μπει στην τελική ευθεία για εφαρμογή, είχε προωθήσει διάφορα νομοσχέδια, ώστε να καλυφθούν κενά, που δημιουργούσε η νομοθεσία, όπως είχε ψηφιστεί στο προηγούμενο διάστημα, με μοναδικό στόχο να μειωθούν οι δυσκολίες που θα προκύψουν, κατά την εφαρμογή την 1η Ιουλίου. Προς αυτό το σκοπό, πριν τις εκλογές είχε κατατεθεί στην Επιτροπή Εσωτερικών σειρά από νομοσχέδια, ώστε να διορθωθούν κάποιες στρεβλώσεις, με την Ολομέλεια να εγκρίνει τις αλλαγές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αλλαγές στη νομοθεσία της μεταρρύθμισης της ΤΑ ψήφισε η Ολομέλεια-Στόχος η αποτελεσματική εφαρμογή

Ανάμεσα στις αλλαγές που έχον λάβει το πράσινο φως της Ολομέλειας, είναι και η πρόνοια που αφορά στην εκπροσώπηση των δήμων και των κοινοτήτων στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, ώστε να υπάρχει ισότιμη παρουσία και να μην μένει εκτός οποιοσδήποτε δήμος. Συγκεκριμένα, μία κύρια αλλαγή με βάση την τροποποίηση που ψηφίστηκε από την Ολομέλεια, είναι ο τρόπος ανάδειξης του νέου Διοικητικού Συμβουλίου των ΕΟΑ, που έχει δεκαέξι θέσεις, εκ των οποίων οι δέκα είναι για τους δήμους και οι έξι για τις κοινότητες. Σημειώνεται πως οι πρόεδροι των πέντε ΕΟΑ έχουν ήδη εξελεχθεί από τις εκλογές της 9ης Ιουνίου.

Ουσιαστικά, πριν την τροποποίηση, η νομοθεσία προνοούσε ότι δήμοι και κοινότητες θα έπρεπε να κατέλθουν σε ψηφοφορία για να εκλέξουν τους εκπροσώπους τους στον ΕΟΑ, μέσα από επαρχιακές γενικές συνελεύσεις και επρόκειτο για μία μακροχρόνια διαδικασία. Με βάση την αλλαγή που ψηφίστηκε, τα έξι μέλη που θα εκπροσωπούν τις κοινότητες, θα αναδειχθούν από τις επαρχιακές συνελεύσεις της Ένωσης Κοινοτήτων, που ήταν προγραμματισμένες. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει λάβει το Υπουργείο Εσωτερικών, αυτές αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τις 13 Ιουλίου και τότε θα αναδειχθούν όλα τα μέλη των ΕΟΑ.

Την ίδια ώρα, μία άλλη αλλαγή, που αφορά στην εκπροσώπηση των δήμων, είναι ότι θα γίνεται ανάλογα με το μέγεθος του κάθε δήμου και τους εκλογείς που διαθέτει. Συγκεκριμένα, στη Λευκωσία, η οποία έχει πέντε δήμους, οι θέσεις θα κατανεμηθούν ανάλογα με το μέγεθος του καθενός, ενώ υπάρχει πρόνοια ότι οι πέντε θέσεις θα είναι για τους δημάρχους. Αυτό που αλλάζει είναι ότι ο κάθε δήμος θα έχει από ένα εκπρόσωπο, που θα επιλεγεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, στην πρώτη του συνάντηση, μετά τις εκλογές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πλώρη για την εφαρμογή της ΤΑ, το βάρος στους ΕΟΑ-Μέτρα στήριξης αλλά και προώθηση αλλαγών από ΥΠΕΣ

Οι αλλαγές στις αδειοδοτικές αρχές

Στο μεταξύ, πέραν από την εκπροσώπηση στους ΕΟΑ, η Βουλή έχει ψηφίσει και τροποποιήσεις για τον τρόπο λειτουργίας των αδειοδοτικών αρχών. Συγκεκριμένα, οι αιτήσεις που θα υποβληθούν μέχρι τις 30 Ιουνίου στις υφιστάμενες πολεοδομικές αρχές, αλλά και οι εκκρεμούσες αιτήσεις που υπάρχουν στις Αρχές, θα αναληφθούν από τον ΕΟΑ. Σημειώνεται πως οι αδειοδοτικές αρχές έχουν σταματήσει να δέχονται αιτήσεις, δεδομένου ότι πρέπει να γίνει η μετακόμιση σε όλες τις επαρχίες στα κτίρια που θα στεγάζονται οι ΕΟΑ, ωστόσο το προσωπικό θα αρχίσει την εξέταση, ακόμη και πριν την 1η Ιουλίου, σε περίπτωση που είναι έτοιμο, καθώς οι εκπαιδεύσεις στο σύστημα ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ βρίσκονται σε εξέλιξη.

Πέραν τούτου, με βάση τις τροποποιήσεις που ψηφίστηκαν, οι μεγάλες και επικίνδυνες υποδομές θα παραμείνουν στις υφιστάμενες αρμόδιες Αρχές, που είναι είτε ο Έπαρχος είτε οι δήμοι, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου και την επόμενη ημέρα θα αναληφθούν από τους ΕΟΑ. Αυτό πρόκειται για μία τροποποίηση της Βουλής, παρά την πρόθεση του Υπουργείου να μεταφερθούν απευθείας στους ΕΟΑ, καθώς έκρινε ότι είναι πιο ασφαλές να μείνουν στις υφιστάμενες Αρχές.

Συνεχίζει τις επαφές ο Κωνσταντίνος Ιωάννου

Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών συνεχίζει να έχει επαφές με τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, ώστε να καταγράψει τις εκκρεμότητες που υπάρχουν στην κάθε επαρχία. Μετά την πρώτη συνάντηση που είχε με τους πέντε επικεφαλής στο Υπουργείο, ο Κωνσταντίνος Ιωάννου έχει αρχίσει τις επιτόπιες επισκέψεις, αφού την περασμένη Παρασκευή βρέθηκε σε Λεμεσό και Πάφο, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα θα συνεχίσει με Αμμόχωστο και Λάρνακα και μέχρι το τέλος της, θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο του ΕΟΑ Λευκωσίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτοί θα κληθούν να εφαρμόσουν τη Μεταρρύθμιση-Τα 25 νέα πρόσωπα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Δειτε Επισης

ΠτΔ: Ακόμα πιο σημαντικός ο ρόλος μιας επανενωμένης Κύπρου στην περιοχή
Τελευταίο επεισόδιο για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη-Αναμένονται νέα μετά τη συνάντηση ΓΓ-Τατάρ
Έσφιξε ο κλοιός, ξεχείλισε το ποτήρι της ανοχής-Ώρα δύσκολων αποφάσεων Προέδρου για Παπαθεοδώρου και Φιλιππίδη
Συνάντηση Ραουνά-Αριστοτέλους με επίκεντρο την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ
Έντονες αντιδράσεις στα κατεχόμενα μετά την ομιλία Ερντογάν
Παραθέτει γεύμα ο ΠτΔ τους Μόνιμους Αντιπροσώπους των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας
Ζήτησε στήριξη από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας ο Ερτουγρούλογλου
Η Αστυνομία είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που δεν χρειάζεται ο Νίκος Χριστοδουλίδης
Επαφές με επίκεντρο το Κυπριακό είχε ο Γκιουνές Ονάρ στη Νέα Υόρκη
Τριμερή συνεργασία και περιφερειακές εξελίξεις συζήτησαν οι ΥΠΕΞ Κύπρου-Ιορδανίας-Ελλάδας