Βούληση για ενδυνάμωση των σχέσεων εξέφρασαν ΠτΒ και ΥΠΕΞ Φιλιππίνων

Την κοινή τους βούληση για την περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, εξέφρασε η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου και ο Υπουργός Εξωτερικών των Φιλιππινών Ενρίκε Μανάλο.

Ο κ. Μανάλο, ο οποίος επισκέπτεται την Κύπρο, έγινε δεκτός από την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων. Τον κ. Μανάλο συνόδευε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα εργαζομένων στο εξωτερικό, Εντουάρντο Χοσέ ντε Βέγκα και ο Πρέσβης των Φιλιππίνων στην Κύπρο Τζιοβάνι Ε. Πάλετς, καθώς και υψηλόβαθμοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Βουλής, κατά τη συνάντηση, υπογραμμίστηκαν οι πολύ καλές σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και των Φιλιππίνων και η κοινή βούληση για περαιτέρω ενδυνάμωση της μεταξύ τους συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Σημειώθηκε, συναφώς, η ιδιαίτερη σύνδεση των δύο χωρών μέσω της σημαντικής κοινότητας Φιλιππινέζων, που ζουν και εργάζονται στην Κύπρο. Έγινε δε ειδικότερη αναφορά στο ευρύ περιθώριο για περαιτέρω αναβάθμιση του διακοινοβουλευτικού διαλόγου και στην πρόσθετη αξία της κοινοβουλευτικής διπλωματίας προς αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων.

Η Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε ευχαριστίες για τη θέση αρχών και τη στήριξη των Φιλιππίνων σε ό,τι αφορά το κυπριακό πρόβλημα και τις προσπάθειες για επίλυσή του. Η κ. Δημητρίου επαναβεβαίωσε την προσήλωση της πλευράς μας στον στόχο της επανέναρξης των συνομιλιών προς επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης, στη βάση της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ. Υπογράμμισε ότι 50 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, η Τουρκία συνεχίζει να καταπατά βασικά ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο και στηλίτευσε τις εντεινόμενες τουρκικές προκλήσεις εντός της νεκρής ζώνης και στην Αμμόχωστο.

Ο κ. Μανάλο επαναβεβαίωσε τη θέση αρχών των Φιλιππίνων όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα, υπογραμμίζοντας τη σταθερή προσήλωση της χώρας του στο διεθνές δίκαιο, ως τη μόνο δυνατή οδό για την επίτευξη ειρήνης και την προστασία των μικρότερων κρατών έναντι ισχυρών γειτόνων, αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται πως ο Φιλιππινέζος ΥΠΕΞ «εξέφρασε δε την ικανοποίησή του για την πρώτη επίσκεψή του στην Κύπρο, κατά την οποία, όπως ανέφερε, διαπίστωσε σύγκλιση θέσεων μεταξύ των δύο χωρών, στη βάση κοινών αρχών, σε πλειάδα ζητημάτων».

Κατά τη συνάντηση, εξάλλου, αντηλλάγησαν απόψεις για θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος, με ειδικότερες αναφορές στον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία και στην ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, καθώς και στις πολύπλευρες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και τονίστηκε η ανάγκη περισσότερης αλληλεγγύης και πολυεπίπεδης συνεργασίας για τη συλλογική αντιμετώπιση όλων των προκλήσεων.

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ενώπιον του Υπουργικού τα νέα κριτήρια εξέτασης αιτήσεων για τα σχέδια του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Ν. Χριστοδουλίδης: Υποσχεθήκαμε λογοδοσία και πρέπει να το κάνουμε στην πράξη και όχι στα λόγια
Εκτός τόπου και χρόνου ο Μπαχτσελί-«Ο Δένδιας είναι σε παραλήρημα και η Βανδή είναι ασεβής»
Πρόεδρος: Η ανάδειξη του γεωστρατηγικού ρόλου της Κύπρου ενισχύει προσπάθειες για λύση
Αρχιεπίσκοπος: Χρειάζεται νέα προσέγγιση από την πλευράς μας στο Κυπριακό
Ύπατος Πρόεδρος AHEPA: Στην Κύπρο δοκιμάζονται τα όρια του Ελληνισμού
Για προσπάθειες Κύπρου για Γάζα,για Ουκρανία και επέτειο εισβολής μίλησε ο Κόμπος στο ΣΕΥ
Βρυξέλλες και όχι Βουδαπέστη η επόμενη άτυπη σύνοδος ΥΠΕΞ της ΕΕ ανακοίνωσε ο Μπορέλ
Ιωάννου: Η επανένωση της χώρας μας είναι μονόδρομος
VPSM για προβλήτα του FSRU: Η ανακοίνωση CMC δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα