Υπέρ της πρότασης για μεταρρύθμιση νομοθεσίας ΕΕ για φάρμακα τάχθηκε ο υπουργός Υγείας

Υπέρ της πρότασης της Επιτροπής για ένα νέο σύστημα δημιουργίας κινήτρων για τον φαρμακευτικό τομέα τάχθηκε ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός, ο οποίος συμμετείχε στο Συμβούλιο Απασχόλησης, Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Καταναλωτών που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο την Παρασκευή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το ΓΤΠ, κύριο θέμα συζήτησης της συνάντησης των Υπουργών Υγείας ήταν η αναθεώρησης της φαρμακευτικής νομοθεσίας της ΕΕ. Επίσης, οι Υπουργοί Υγείας υιοθέτησαν σύσταση του Συμβουλίου για τους καρκίνους που αντιμετωπίζονται με εμβολιασμό.

Ο κ. Δαμιανός στην παρέμβασή του τάχθηκε υπέρ του νέου συστήματος δημιουργίας κινήτρων που προτείνει η Επιτροπή για τον φαρμακευτικό τομέα, ωστόσο με μέγιστη διάρκεια προστασίας τα 11 αντί τα 12 χρόνια.

Ως προς την παροχή κινήτρων για την τοποθέτηση φαρμακευτικών προϊόντων στην αγορά, υποστήριξε πως αυτά πρέπει να διέπονται από νομικά δεσμευτική υποχρέωση από τους κατόχους άδειας κυκλοφορίας να διαθέσουν το φαρμακευτικό προϊόν σε όλα τα κράτη μέλη, ούτως ώστε να υπάρχει η ισότιμη πρόσβαση των ασθενών της ΕΕ σε όλα τα καινοτόμα φαρμακευτικά προϊόντα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση οι Υπουργοί ενέκριναν επίσης συμπεράσματα για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, τα οποία στοχεύουν σε«μια Ευρώπη που νοιάζεται, προετοιμάζει και προστατεύει».

Ο κ. Δαμιανός τόνισε πως η υγεία θα πρέπει να διατηρηθεί υψηλά στην ατζέντα της νέας Επιτροπής.

Μετά από πρωτοβουλία Ισπανίας συζητήθηκε, επίσης, η ανάληψη δράσης για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης που έχει προκληθεί στη Λωρίδα της Γάζας λόγω των επιθέσεων των ισραηλινών δυνάμεων κατά της Χαμάς.

Ο Υπουργός Υγείας τάχθηκε υπέρ μιας συντονισμένης προσπάθειας από την Επιτροπή και τα κράτη μέλη της ΕΕ για αντιμετώπιση των αναγκών που προκύπτουν για τη μεταφορά τραυματισμένων παιδιών από τη Λωρίδα της Γάζας στην ΕΕ για περίθαλψη στη βάση των εθνικών δυνατοτήτων και ενημέρωσε για την πρωτοβουλία της Κύπρου για λειτουργία θαλάσσιου διαδρόμου ανθρωπιστικής βοήθειας.

Οι Υπουργοί Υγείας αντάλλαξαν ακόμα απόψεις στη βάση εγγράφου που κατέθεσε η Λετονία, το οποίο συνυπέγραψε και η Κύπρος, με θέμα την προστασία των νέων από τις βλάβες που προκαλούνται από νέα προϊόντα καπνού και νικοτίνης, και στη βάση εγγράφου που κατέθεσε η Δανία για την ενίσχυση των προσπαθειών για την προστασία των παιδιών από το άμεσο μάρκετινγκ και πώληση προϊόντων καπνού και νικοτίνης, ιδίως σε ψηφιακές πλατφόρμες.

Στο πλαίσιο γεύματος εργασίας, οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για την ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας στα κράτη μέλη της ΕΕ.

Ο κ. Δαμιανός υποστήριξε πως για να διασφαλιστεί η πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας υγειονομική περίθαλψη θα πρέπει να γίνει ορθή διαχείριση της υπερζήτησης σε υπηρεσίες, να ενισχυθεί η αποτελεσματική ρύθμιση και παρακολούθηση διαφόρων υπηρεσιών και τομέων μέσω νομοθεσίας, να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις σε εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό υγείας, κυρίως νοσηλευτές, και να διασφαλιστεί η οικονομική αυτονόμηση των δημόσιων νοσοκομείων.

Σημείωσε, ακόμη, πως έχει αποδειχθεί πολύ χρήσιμη για την Κύπρο, η χρήση του Μέσου Τεχνικής Υποστήριξης της ΕΕ στον τομέα της υγείας και πως θα πρέπει να διασφαλιστεί το μέγιστο της χρηματοδότησης.Τέλος, χαιρέτισε τη δημιουργία του Health Investment Hub, καθώς προσφέρει τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να δοκιμάσουν επενδυτικές λύσεις και να μεγιστοποιήσουν τον αντίκτυπο της στήριξης της ΕΕ σε στρατηγικές επενδύσεις και ποιοτικές δαπάνες.

Δειτε Επισης

Μηνύματα στήριξης για ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση από Αριστοτέλους στην τελική εορτή των Σχολείων Ριζοκαρπάσου
Ανοιχτή συζήτηση Αντικαρκινικού Συνδέσμου για βιώσιμη πρόληψη με την Επίτροπο Κυριακίδου
Εκστρατεία ΠΑΣΥΚΑΦ για σημασία γυναικολογικών ελέγχων
Α.Μιχαηλίδου: Η Κύπρος υποδειγματική περίπτωση εκπαίδευσης για βιώσιμη ανάπτυξη
Εγκατάσταση συστήματος παρατήρησης καιρού στο παράνομο αεροδρόμιο στην Τύμπου
Υπ. Εργασίας: Στελεχωμένη η τουριστική βιομηχανία, η ολοκλήρωση εξέτασης των αιτήσεων υπερβαίνει το 95%
Νέα κίτρινη προειδοποίηση, στους 41 βαθμούς ο υδράργυρος
Διαβεβαιώσεις υπ. Μεταφορών-«Θα ληφθούν μέτρα για ασφάλεια οδηγών λεωφορείων»
Καταγγέλλουν συμβόλαια αγοράς υπηρεσιών που υπερτριπλασίασαν το κόστος για τον ΟΚΥπΥ οι συντεχνίες
Εκφράζει λύπη για την απόφαση ΙδΕΚ για υποβολή πρόσκλησης ερευνητικών προτάσεων το Πανεπιστήμιο Κύρπου