Η Iσπανία καταργεί το ΦΠΑ στο ελαιόλαδο για να αντιμετωπίσει την ακρίβεια

Η κυβέρνηση της Ισπανίας αποφάσισε να καταργήσει τον ΦΠΑ στο ελαιόλαδο, η τιμή του οποίου έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια λόγω της σημαντικής μείωσης της παραγωγής εξαιτίας της έντονης ξηρασίας, όπως δήλωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών στο AFP.

Η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ θα επαναφέρει τον μηδενικό ΦΠΑ στο ελαιόλαδο από τον Ιούλιο, εντάσσοντάς το μόνιμα στην κατηγορία των ειδών πρώτης ανάγκης, εξήγησε το υπουργείο.

«Αυτό είναι εξαιρετική είδηση για όλους τους Ισπανούς», σχολίασε η κυβερνητική εκπρόσωπος Πιλάρ Αλεγρία σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο Antena 3.

Εκτός από την «ανακούφιση του πορτοφολιού των Ισπανών», συνέχισε, η κατάργηση του ΦΠΑ στο ελαιόλαδο θα υποστηρίξει τον τομέα της ελαιοπαραγωγής και θα ενθαρρύνει την κατανάλωση αυτού του σημαντικού για τη χώρα προϊόντος.

Το μέτρο αυτό, που θα εγκριθεί την Τρίτη, 25 Ιουνίου, στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο, θα επιτρέψει στο ελαιόλαδο να επωφεληθεί από τον υπερμειωμένο ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, διευκρίνισε το υπουργείο Οικονομικών.

Τα είδη πρώτης ανάγκης, όπως το ψωμί, τα φρούτα και τα λαχανικά, κανονικά επιβαρύνονται με ΦΠΑ 4% στην Ισπανία. Σε περιόδους υψηλού πληθωρισμού, όπως τώρα, το ποσοστό αυτό μπορεί να πέσει στο 0%.

Η κυβέρνηση είχε ήδη μειώσει τον ΦΠΑ στο ελαιόλαδο από το 10% στο 5% το 2023 ως μέρος των μέτρων για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων τιμών των τροφίμων. Ωστόσο, αυτό το μέτρο δεν σταμάτησε την αύξηση της τιμής του ελαιολάδου.

Η Ισπανία, που παράγει σχεδόν το 50% του παγκόσμιου ελαιολάδου, είναι, μαζί με την Ελλάδα, μία από τις πρώτες χώρες σε κατανάλωση αυτού του προϊόντος, με περίπου 14 λίτρα ανά κάτοικο ετησίως, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (COI).

Ωστόσο, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (INE), η τιμή του ελαιολάδου αυξήθηκε κατακόρυφα: τον περασμένο μήνα ήταν 63% υψηλότερη από ό,τι τον Μάιο του 2023 και τρεις φορές ακριβότερη από τον Ιανουάριο του 2021.

Αυτό το φαινόμενο οφείλεται στη μείωση της παραγωγής στην Ισπανία κατά τις περιόδους 2022-2023 και 2023-2024, λόγω ακραίων καυσώνων και ξηρασίας, που επηρέασαν κυρίως την Ανδαλουσία, την κύρια περιφέρεια παραγωγής ελαιολάδου.

Ως αποτέλεσμα, η ισπανική παραγωγή το 2022-2023 έφτασε τους 660.000 τόνους, έναντι 1,48 εκατ. τόνων το 2021-2022. Το 2023-2024 δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 850.000 τόνους, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας.

Πηγή: news247

Δειτε Επισης

Πώς οι ΗΠΑ επιτέθηκαν στο Ιράν-Ο Τραμπ στο war room με καπέλο MAGA, οι απειλές και οι βομβαρδισμοί
ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή του βομβαρδισμού στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν
Οι τρεις επιλογές του Ιράν μετά τους βομβαρδισμούς από τις ΗΠΑ-Πώς θα απαντήσει η Τεχεράνη
ΒΙΝΤΕΟ: Ανεμοθύελλα «ξερίζωσε» τη ρόδα από λούνα παρκ στη Λομβαρδία
Έντονη ανησυχία Γκουτέρες μετά το χτύπημα ΗΠΑ σε Ιράν-«Αυξημένος κίνδυνος να ξεφύγει η σύγκρουση»
«Αιώνιες συνέπειες θα έχουν τα σημερινά αμερικανικά πλήγματα»-Ζητά παρέμβαση ΣΑ του ΟΗΕ το Ιράν
Διεθνείς αντιδράσεις για τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς στο Ιράν-Εκκλήσεις για αποκλιμάκωση
Οι τρεις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις που χτυπήθηκαν από τις ΗΠΑ-Κρίσιμα σημεία της Τεχεράνης
Τρεις κύριες πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν έπληξαν οι ΗΠΑ-«Ήταν μία θεαματική στρατιωτική επιτυχία»
LIVE: Ενήμερη η Βρετανία για την επίθεση ΗΠΑ σε Ιράν-Δεν υπήρξε αίτημα για χρήση των Βάσεων στο Ακρωτήρι