Μήνυμα στήριξης και αλληλεγγύης στην Κύπρο από Μπορέλ-«Έκκληση για αποφυγή κλιμάκωσης μεταξύ Ισραήλ-Χεζμπολάχ»

O ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, είχε επικοινωνία με τον Κύπριο ομόλογό του Κωνσταντίνο Κόμπο.

«Μίλησα με τον υπουργό εξωτερικών της Κύπρου Κωνσταντίνο Κόμπο εκφράζοντας την ανησυχία μου για τις αυξανόμενες εντάσεις στη Μπλε Γραμμή και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Εστιάσαμε στην ισχυρή δέσμευση για την προώθηση των προσπαθειών αποκλιμάκωσης» αναφέρει ο Ζοζέπ Μπορέλ με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

Τονίζει ότι «η ΕΕ εκφράζει την αλληλεγγύη της στην Κύπρο. Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου για αποφυγή περιφερειακής εξάπλωσης».

Κθησυχάζει ο Κόμπος-«Η Κύπρος δεν έχει καμία σχέση με στρατιωτικές επιχειρήσεις»

Οι απειλές του ηγέτη της Χεζμπολάχ στο Λίβανο κατά της Κύπρου είναι αβάσιμες και η Κύπρος δεν έχει καμία σχέση με στρατιωτικές επιχειρήσεις, δήλωσε το μεσημέρι της Παρασκευής ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος,

Ο ΥΠΕΞ είπε πως η Κύπρος έχει ξεκαθαρίσει επανειλημμένα ότι οι απειλές και οι δηλώσεις του ηγέτη της Χεζμπολάχ δεν τεκμηριώνονται και ότι η χώρα μας δεν έχει και δεν πρόκειται να πραγματοποιήσει κανενός είδους στρατιωτικές δραστηριότητες εναντίον οποιασδήποτε χώρας στην περιοχή μας, εναντίον οποιασδήποτε χώρας που είναι θύμα στρατιωτικών επιθέσεων.

«Η Κύπρος δεν έχει καμία σχέση με αυτό, επομένως θεωρούμε ότι η όλη συζήτηση στερείται βάσης. Προσπαθούμε επανειλημμένα τους τελευταίους μήνες να προσφέρουμε υποστήριξη στους ανθρώπους στη Γάζα, σε συνεργασία με μια σειρά από άλλες χώρες, με τον ΟΗΕ, άρα είμαστε εξίσου έκπληκτοι με αυτά που ειπώθηκαν γιατί δεν έχουν ουσιαστική εφαρμογή σε αυτό που έκανε η Κύπρος ή που εκπροσωπεί η Κύπρος», ανέφερε.

Ο κ. Κόμπος είπε ότι «έγιναν όλες τις απαραίτητες κινήσεις και λάβαμε όλα τα απαραίτητα διπλωματικά μέτρα» και αναφέρθηκε στις τοποθετήσεις των αρχών του Λιβάνου, της ΕΕ, της Ελλάδας, των ΗΠΑ και άλλων χωρών που εκφράζουν την υποστήριξη και την αλληλεγγύη τους.

«Επομένως αυτή είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή και εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας και του λαού της», ανέφερε.

Σε ερώτηση για τις απειλές Νασράλα ο Υπουργός των  Φιλιππίνων είπε ότι συζήτησε την κατάσταση στη Γάζα και στη Μέση Ανατολή με τον ομόλογό του και εκφράστηκε η ανησυχία «ότι εάν δεν καταφέρουμε να επιλύσουμε την ανθρωπιστική κατάσταση, αντιμετωπίζουμε έναν κίνδυνο κλιμάκωσης στα άλλα μέρη της περιοχής και αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για όλους».

Υπενθύμισε ότι στην Κύπρο διαμένει και εργάζεται ένας τεράστιος αριθμός Φιλιππινέζων και οποιαδήποτε όξυνση της έντασης και κλιμάκωση του προβλήματος, σίγουρα μπορεί να τους επηρεάσει άμεσα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με προσεκτική διπλωματία και ευρωπαϊκό δίκτυ προστασίας η απάντηση στη Χεζμπολάχ

Δειτε Επισης

Υπογράμμισε τη σημασία επίλυσης τους Κυπριακό η Αννίτα Δημητρίου- «Αδιαπραγμάτευτοι στόχοι η απελευθέρωση και επανένωση»
Ενοχλημένος ο Σαββίδης με τα σχόλια της απόφασης για Οδυσσέα-«Αλίμονο αν χάσουμε την εμπιστοσύνης μας στα Δικαστήρια»
Πράσινο φως από Υπουργικό για τον κρατικό προϋπολογισμό
Προτάσεις Volt μετά την κρίση με την παύση Οδυσσέα-«Ώρα για καθαρό μήνυμα και ριζικές λύσεις»
Πάει για του χρόνου η εξέταση του αιτήματος των εκτοπισμένων Ε/κ από το ΣτΕ
Καλεί σε διάλογο τους πολίτες ο Περδίκης-«Δεν θα μείνουμε να κλαίμε επί ερειπίων»
Μετά τον καυγά, τελικά βρέθηκαν Αθηνά Μιχαηλίδου και Αννίτα Δημητρίου
Μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος-Θα προσφωνήσει στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ
Νέα επίθεση ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ για παύση Οδυσσέα-«Επικίνδυνη για τη δημοκρατία η αμφισβήτηση της απόφασης»
Προκλητικός ο Τούρκος ΥΠΑΜ-«Θα συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες στην Κύπρο»