Ανταλλαγή πυρών μεταξύ Κυβέρνησης και ΔΗΣΥ-«Μόνο αστοχίες, λάθη και βολέματα», απαντά η Πινδάρου

Επανέρχεται ο Δημοκρατικός Συναγερμός, ο οποίος απαντά στην Κυβέρνηση, σε σχέση με τους συμβούλους του Προέδρου και των υπουργών και τη σχετική νομοθεσία.

«Ευτυχώς γνωρίζουμε πολύ καλά τη νομοθεσία η οποία αναφέρει «η έναρξη, η λήξη και/ή ο τερματισμός της σύμβασης απασχόλησης δημοσιοποιούνται με ανακοίνωση που αναρτά στην ιστοσελίδα της η Διοίκηση Προεδρίας, στην οποία περιλαμβάνονται το ονοματεπώνυμο του συμβούλου-συνεργάτη, το μέλος της κυβέρνησης με το οποίο αυτός έχει συμβληθεί, οι απολαβές του και ο ακαδημαϊκός ή επαγγελματικός του τίτλος, τηρουμένων των διατάξεων του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Ονούφριος Κουλλά.

Όπως αναφέρει σε γραπτή δήλωση του, «η δημοσιοποίηση του ονόματος είναι σαφής και δεν μπορεί να αναιρείται από κάποια άλλη προϋπόθεση ή νομοθεσία. Η πρόθεση του νομοθέτη ήταν να υπάρξει πλήρης διαφάνεια στο σημείο αυτό. Αν ήταν να αναιρείται απόλυτα από άλλη νομοθεσία τότε θα έπρεπε να μην υπήρχε καθόλου. Δεν μπορεί να κοροϊδεύουμε τους πολίτες. Αυτοί είναι που πρέπει να γνωρίζουν τα ονόματα. Σημασία έχει να κάνουμε πραγματικά βήματα προς τα εμπρός και όχι να μένουμε σε όσα πλήγωσαν τους πολίτες στο παρελθόν».

Παράλληλα αναφέρει ότι, «όλοι υπέγραψαν συμβάσεις μετά τη ψήφιση της νομοθεσίας. Έπρεπε να γνωρίζουν και να τους ζητηθεί η συγκατάθεση, αν ετίθετο άλλο νομικό ζήτημα. Δεν πρέπει να προκαλεί ''έκπληξη'' στην κυβέρνηση η ανακοίνωση του Δημοκρατικού Συναγερμού επειδή πλέον η πλήρης διαφάνεια παντού είναι αρχή που θα υπηρετήσουμε με απόλυτο και αταλάντευτο τρόπο. Είτε αρέσει είτε όχι.

«Ούτε πρέπει να εκπλήσσεται η κυβέρνηση σε ένα θέμα που μόνο αστοχίες, λάθη, βολέματα και προβληματικές διαδικασίες έχει στο ενεργητικό της», καταλήγει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απαντά στον ΔΗΣΥ για τους συμβούλους η Κυβέρνηση-«Με πρωτοβουλία μας, ρυθμίστηκε προηγούμενο κενό»

Κ. Λετυμπιώτης: Η διαφάνεια δεν εξυπηρετείται με λαϊκίστικες προσεγγίσεις

Σε γραπτή του δήλωση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε νωρίτερα πως, μόνο έκπληξη προκαλεί η ανακοίνωση του ΔΗΣΥ, «έκπληξη η οποία οφείλεται αφενός στο γεγονός ότι, ήδη, από τις 17 Ιουνίου 2024 η σχετική λίστα, με πλήρη ονοματεπώνυμα, έχει κοινοποιηθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, παρόλο που ούτε μας ζητήθηκε αλλά και ούτε προνοείται στη σχετική νομοθεσία».  

Υπενθύμισε παράλληλα πως η ίδια λίστα έχει επίσης σταλεί και στην Ελεγκτική Υπηρεσία.   «Αφετέρου», συνεχίζει, «θα αναμέναμε από ένα κοινοβουλευτικό κόμμα να έχει υπόψη του τόσο τις πρόνοιες των νομοθεσιών και ειδικότερα τη νομοθεσία περί Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων». Και εξηγεί πως σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, που η παρούσα Κυβέρνηση έχει ετοιμάσει, τα στοιχεία των συμβούλων και συνεργατών αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της Προεδρίας, τηρουμένων πάντοτε και των διατάξεων του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων. «Για τον σκοπό αυτό, άλλωστε, υπήρξε επικοινωνία με την αρμόδια Επίτροπο, στο πλαίσιο της οποίας κρίθηκε ότι η δημοσίευση των αρχικών των ονομάτων εξυπηρετεί την αρχή της αναλογικότητας σε σχέση με τον επιδιωκόμενο από τη νομοθεσία σκοπό» σημειώνει.  

Ο ΚΕ υπενθυμίζει στην ηγεσία του Δημοκρατικού Συναγερμού ότι ανάλογη πρακτική περί δημοσιοποίησης των στοιχείων δεν προνοείται στη σχετική νομοθεσία για τους κοινοβουλευτικούς συνεργάτες, ως θα αναμενόταν και υποδεικνύει πως η ηγεσία του Δημοκρατικού Συναγερμού θα μπορούσε να αποταθεί στο Γραφείο της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα προτού ζητήσει δήθεν εξηγήσεις ή κάνει λόγο για ανύπαρκτη παραβίαση νομοθεσίας.  

Ο ΚΕ αναφέρει ακόμη ότι «η επιλεκτική ευαισθησία της ηγεσίας του ΔΗΣΥ αγνοεί το γεγονός ότι είναι με πρωτοβουλία αυτής της Κυβέρνησης που ρυθμίστηκε νομοθετικά ένα σαφές πλαίσιο το οποίο ρυθμίζει την πρόσληψη συμβούλων – συνεργατών των μελών της Κυβέρνησης, καλύπτοντας έτσι το προηγούμενο κενό».  

«Η διαφάνεια δεν εξυπηρετείται μέσα από ανεδαφικές τοποθετήσεις και λαϊκίστικες προσεγγίσεις» προσθέτει ο ΚΕ, αναφέροντας ότι η Κυβέρνηση έχει αποδείξει έμπρακτα την προσήλωσή της σε διαφανείς διαδικασίες και παραμένουμε πιστή στην προάσπιση της διαφάνειας, της χρηστής διοίκησης και της αξιοκρατίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ζητά εξηγήσεις από Κυβέρνηση για συμβούλους Χριστοδουλίδη και υπουργών ο ΔΗΣΥ

Δειτε Επισης

Ο Μακρόν θέλει να διατηρήσει τον Τιερί Μπρετόν ως Γάλλο επίτροπο στην ΕΕ
Είκοσι ένας ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο μεταφέρθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας στην Αίγυπτο
Μαινόμενος ο Μεντβέντεφ μετά τις νέες δυτικές κυρώσεις-«Δημιουργείτε κόλαση και θα πληρώσετε»
Συνοριοφύλακες εμπόδισαν δεκάδες στρατεύσιμους να φύγουν από την Ουκρανία
Μαίνονται οι διαδηλώσεις στην Κένυα-Στα αιτήματα των διαδηλωτών και η παραίτηση του Ρούτο
Φέρνει δωρεάν πακέτο για να προσελκύσει χρήστες το Netflix
Παράνομες επισκέψεις υπουργών Εμπορίου και Εργασίας της Τουρκίας στα κατεχόμενα
Στόχος μας είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη για τον Πρόεδρο του ΕΟΑ Πάφου
Ρ. Σούπερμαν: Ανάγκη συμμετοχής γυναικών σε πολιτικά υψηλόβαθμα αξιώματα
Ο δισεκατομμυριούχος που κρύβεται πίσω από την άνοδο της ΛεπένΤα ποσά και οι αγορές (pics)