Ανησυχίες στα κατεχόμενα λόγω της υπόθεσης Αϊκούτ

Η πλατφόρμα οικονομικών οργανώσεων, που αποτελείται από το τ/κ εμπορικό επιμελητήριο (ΚΤΤΟ), το «βιομηχανικό επιμελητήριο» (KTSO), την «ένωση εργολάβων οικοδομών» (KTİMB) και την «ένωση ξενοδόχων» (KITOB) θα ξεκινήσει μια σειρά από επαφές για τον Σάϊμον Αϊκούτ, ο οποίος τελεί υπό κράτηση στην Κυπριακή Δημοκρατία για πώληση και σφετερισμό ελληνοκυπριακών περιουσιών.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, μιλώντας στη διαδικτυακή Χαμπέρ Κίπρις, ο Τζαφέρ Γκιουρτζαφέρ, πρόεδρος της KTİMB, δήλωσε ότι θα προβούν σε επαφές σε επίπεδο Τουρκίας, Ηνωμένων Εθνών και Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρόσθεσε ότι σχεδιάζουν επίσκεψη στις Βρυξέλλες.

Η Γενί Μπακίς γράφει σήμερα ότι παρόλο που έχουν περάσει 2 εβδομάδες από τη σύλληψη του επιχειρηματία και διευθυντή του ομίλου Afik, «οι αρχές της τδβκ» δεν έχουν προβεί σε καμία δήλωση, προκαλώντας έτσι ανησυχία σε άλλους επενδυτές και αγοραστές κατοικιών. Προσθέτει ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν λάβει από επιχειρηματίες του τομέα, «η σιωπή των αρχών της τδβκ έχει προκαλέσει αύξηση της αναταραχής και του πανικού, ιδιαίτερα μεταξύ των ξένων επενδυτών», καθώς επίσης και της δυσαρέσκειας αφού εκφράζεται η άποψη ότι «η κυβέρνηση της τδβκ μας έχει αφήσει μόνους στην τύχη μας».

Αναφέρεται επίσης ότι μετά τα πρόσφατα γεγονότα, πολλοί ξένοι ιδιοκτήτες σπιτιών που εγκαταστάθηκαν στις κατεχόμενες περιοχές προσπαθούν να πουλήσουν τα σπίτια τους σε τιμή πολύ χαμηλότερη από την τιμή που τα αγόρασαν και να εγκαταλείψουν την κατεχομένη Κύπρο.

Επιπρόσθετα, λέγεται ότι η «κυβέρνηση» δεν υπερασπίζεται σωστά τα «δικαιώματα» των ξένων υπηκόων που σκοπεύουν να φύγουν προσπαθώντας να πουλήσουν τα σπίτια τους, ενώ αν συλληφθούν στην Κυπριακή Δημοκρατία για την αγορά ακινήτων στις κατεχόμενες περιοχές επί ελληνοκυπριακών περιουσιών δεν θα έχουν καμία στήριξη.

Η εφημερίδα επικαλείται δηλώσεις αξιωματούχων του κατασκευαστικού τομέα οι οποίοι υποστηρίζουν ότι «μετά τη σύλληψη τόσο του δικηγόρου Ακάν Κιουρσιάτ όσο και του Σάϊμον Μιστριέλ Αϊκούτ, θα υπάρξουν και άλλες συλλήψεις λόγω της έλλειψης ισχυρής πολιτικής απέναντι στις κινήσεις των Ελληνοκυπρίων».

Στο μεταξύ, ο «υπουργός εσωτερικών», Ντουρσούν Ογούζ δήλωσε στη διαδικτυακή Μπουγκιούν Κίπρις ότι θα δημοσιευθεί νέος «κανονισμός» αναφορικά με τους αλλοδαπούς άνω των 60 χρονών που διαμένουν στα κατεχόμενα.

Ο νέος «κανονισμός» προνοεί ότι «οι κάτοικοι άνω των 60 ετών που είναι ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούν πλέον να ανανεώνουν την εγγραφή τους κάθε πέντε χρόνια με την υποβολή γνωστοποίησης εγγραφής, ενώ όσοι ενοικιάζουν θα μπορούν να λαμβάνουν άδεια για τη διάρκεια της σύμβασης μίσθωσης, δηλαδή αυξάνεται η διάρκεια της άδειας σε πέντε χρόνια».

Η εφημερίδα χαρακτηρίζει την εξέλιξη «χαρμόσυνη είδηση» και γράφει ότι ο Ογούζ επιλήφθηκε του θέματος της φυγής αλλοδαπών από τα κατεχόμενα, το οποίο είχε θέσει στην ημερήσια διάταξη η ίδια προ ολίγων ημερών. 

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σταμάτησαν τα βελτιωτικά έργα του ψευδοκράτους στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου
Περισσότερα από 300 παιδιά σε εργαστήρια ανάγνωσης με συντροφιά σκύλους θεραπείας
Καθιέρωσαν μηνιαίες συναντήσεις Αριστοτέλους-Σολωμή για τα θέματα του Κορμακίτη
Δεν υποχωρούν οι ψηλές θερμοκρασίες-Νέα κίτρινη προειδοποίηση από τη Μετεωρολογική
Πήρε θέση ο Φειδίας για το περιστατικό με παιδιά αγνοουμένων-Μιλά για παρεξήγηση
Φρενάρει τις... κρατήσεις με πετσέτες σε παραλίες ο Δήμος Παραλιμνίου-Προανήγγειλε δραστικά μέτρα
Ο Mr.Foxy Κυκλοφορεί το Συγκινητικό Single «Crucified» με τον Crisis Renegade
Ρεκόρ όλων των εποχών στην κατανάλωση ηλεκτρισμού-Αναμένει μικρότερη ζήτηση ο ΔΣΜΚ
Στους 41 βαθμούς ο υδράργυρος, σε ισχύ νέα κίτρινη προειδοποίηση
Η μάχη του αεροδρομίου Λευκωσίας και πώς τα κομάντο των καταδρομών το έσωσαν από τους Τούρκους