Αντιδράσεις στα κατεχόμενα για τη Συμφωνία Στρατηγικού Διαλόγου Κύπρου-ΗΠΑ
18:05 - 21 Ιουνίου 2024
Σχόλια και αντιδράσεις προκάλεσε στα κατεχόμενα η Συμφωνία Στρατηγικού Διαλόγου Κύπρου – ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρει ότι ο «πρόεδρος της βουλής», Ζορλού Τορέ δήλωσε ότι παρακολουθούν με ανησυχία τις προσπάθειες δημιουργίας βάσης ελικοπτέρων παράλληλα με τη ναυτική βάση, αλλά και τη στρατιωτική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κύπρου και υποστήριξε ότι αυτή δεν θα εξυπηρετήσει κανέναν άλλο σκοπό εκτός από τη διασάλευση του κλίματος ηρεμίας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σε γραπτή δήλωση, ο κ. Τορέ κάλεσε τις πλευρές να επανεξετάσουν τη στρατιωτική συμφωνία και να κάνουν βήματα προς την κατεύθυνση της συνέχισης της ηρεμίας και της σταθερότητας στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Αυτές οι ενέργειες της ελληνοκυπριακής πλευράς, συνέχισε, δείχνουν για ακόμα μια φορά τη σημασία και το αδιαπραγμάτευτο των δραστικών και αποτελεσματικών εγγυήσεων της Τουρκίας στην Κύπρο και χαρακτήρισε άκυρες για την «τδβκ» και τον τουρκοκυπριακό «λαό» αυτές τις συμφωνίας, «οι οποίες θα ρίξουν το νησί μας σε κίνδυνο».
Ο πρώην διαπραγματευτής της τουρκοκυπριακής πλευράς, Εργκιούν Ολγκούν είπε ότι η Συμφωνία διασαλεύει την ισορροπία ανάμεσα στις δύο πλευρές στην Κύπρο και ότι αυτή η ενέργεια των ΗΠΑ θα απομακρύνει περισσότερο τις δύο πλευρές από τη συμφωνία. Σε δηλώσεις στην Κίπρις, ο κ. Ολγκούν ανέφερε ότι αυτά τα βήματα επιβεβαιώνουν τη λύση δύο κρατών την οποία προσπαθεί να τονίσει επιμόνως η τουρκοκυπριακή πλευρά και υποστήριξε: «Η τουρκοκυπριακή πλευρά παραγνωρίζεται. Αυτό που γίνεται θεωρώ ότι είναι μια ενέργεια που θα προκαλέσει ως αποτέλεσμα να χωρίσουν εντελώς οι δύο πλευρές η μία από την άλλη».
Είναι ένα είδος συνέχειας των συμφωνιών άρσης του εμπάργκο όπλων, πρόσθεσε. «Εκείνες οι συμφωνίες είναι μια προσέγγιση που αποδέχεται την ελληνοκυπριακή πλευρά σαν να είναι η μοναδική αρμόδια του νησιού και παραγνωρίζει εντελώς τα εγγενή δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων», ισχυρίστηκε.
«Ας συνεχίσει η ελληνοκυπριακή πλευρά να κάνει ό,τι θέλει, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει αγνοώντας την τουρκοκυπριακή πλευρά. Νομίζω ότι αυτό θα ήταν μια κίνηση που θα οδηγούσε στον πλήρη διαχωρισμό των δύο πλευρών. Με άλλα λόγια, αυτό είναι ένα αποτέλεσμα που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η πολιτική που ακολουθεί η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι μια πιο ρεαλιστική, πιο γειωμένη προσέγγιση. Έτσι ήταν άλλωστε, αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο», υποστήριξε περαιτέρω.
Η Κίπρις δημοσιεύει ανακοίνωση της οργάνωσης «Συμμαχία Ανεξαρτησίας» που χαρακτήρισε την Συμφωνία ως συνέχεια της προσπάθειας «παράδοσης της Κύπρου στον ζυγό των στρατηγικών σχεδίων των ΗΠΑ» και αφανισμού των συνεταιρικών δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Ο καθηγητής διεθνών σχέσεων του «πανεπιστημίου» Εγγύς Ανατολής, Σαϊντ Άκσιτ είπε στην Κίπρις ότι δεν θεωρεί πως οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν την προσπάθεια εξοπλισμού των Ελληνοκυπρίων κατά τρόπο που θα διασαλεύσει την ισορροπία εναντίον της Τουρκίας, όσο και αν οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας δεν είναι στο επίπεδο που θα αναμενόταν.
Η συμφωνία, πρόσθεσε, δεν θα επηρεάσει αρνητικά τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για επίλυση του Κυπριακού και οι ΗΠΑ θα προτιμούσαν να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι πλευρές στην Κύπρο που είναι σύμμαχοί τους.
Μ αυτή την έννοια, συνέχισε, η έγνοια των ΗΠΑ είναι πιο πολύ η αποκόμιση κέρδους στην περιοχή και το Κυπριακό δεν θεωρείται εμπόδιο γι’ αυτή την προσπάθεια. Σημείωσε ότι η συμφωνία μπορεί να θεωρηθεί ως ένα κομμάτι της στρατηγικής διεύρυνσης της περιφερειακής δραστηριότητας των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή και υπενθύμισε ότι αυτή η στρατηγική στόχο έχει τη μείωση της επιρροής της Ρωσίας και της Κίνας και την αύξηση της επιρροής των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο σχηματίζοντας μηχανισμούς συνεργασίας ανάμεσα στην κυπριακή Δημοκρατία, την Ελλάδα, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου.
Πηγή: KΥΠΕ