Απαντά στον ΔΗΣΥ για τους συμβούλους η Κυβέρνηση-«Με πρωτοβουλία μας, ρυθμίστηκε προηγούμενο κενό»

Η διαφάνεια δεν εξυπηρετείται μέσα από ανεδαφικές τοποθετήσεις και λαϊκίστικες προσεγγίσεις απαντά στον ΔΗΣΥ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης σε ό,τι αφορά το θέμα της δημοσιοποίησης στοιχείων των συμβούλων και συνεργατών του Προέδρου της Δημοκρατίας και Υπουργών, επικρίνοντας παράλληλα την «Πινδάρου» για επιλεκτική ευαισθησία.

Σε γραπτή του δήλωση ο ΚΕ αναφέρει πως μόνο έκπληξη προκαλεί η ανακοίνωση του ΔΗΣΥ, «έκπληξη η οποία οφείλεται αφενός στο γεγονός ότι, ήδη, από τις 17 Ιουνίου 2024 η σχετική λίστα, με πλήρη ονοματεπώνυμα, έχει κοινοποιηθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, παρόλο που ούτε μας ζητήθηκε αλλά και ούτε προνοείται στη σχετική νομοθεσία».  

Υπενθυμίζει παράλληλα πως η ίδια λίστα έχει επίσης σταλεί και στην Ελεγκτική Υπηρεσία.  

«Αφετέρου», συνεχίζει, «θα αναμέναμε από ένα κοινοβουλευτικό κόμμα να έχει υπόψη του τόσο τις πρόνοιες των νομοθεσιών και ειδικότερα τη νομοθεσία περί Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων». Και εξηγεί πως σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, που η παρούσα Κυβέρνηση έχει ετοιμάσει, τα στοιχεία των συμβούλων και συνεργατών αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της Προεδρίας, τηρουμένων πάντοτε και των διατάξεων του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων. «Για τον σκοπό αυτό, άλλωστε, υπήρξε επικοινωνία με την αρμόδια Επίτροπο, στο πλαίσιο της οποίας κρίθηκε ότι η δημοσίευση των αρχικών των ονομάτων εξυπηρετεί την αρχή της αναλογικότητας σε σχέση με τον επιδιωκόμενο από τη νομοθεσία σκοπό» σημειώνει.  

Ο ΚΕ υπενθυμίζει στην ηγεσία του Δημοκρατικού Συναγερμού ότι ανάλογη πρακτική περί δημοσιοποίησης των στοιχείων δεν προνοείται στη σχετική νομοθεσία για τους κοινοβουλευτικούς συνεργάτες, ως θα αναμενόταν και υποδεικνύει πως η ηγεσία του Δημοκρατικού Συναγερμού θα μπορούσε να αποταθεί στο Γραφείο της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα προτού ζητήσει δήθεν εξηγήσεις ή κάνει λόγο για ανύπαρκτη παραβίαση νομοθεσίας.  

Ο ΚΕ αναφέρει ακόμη ότι «η επιλεκτική ευαισθησία της ηγεσίας του ΔΗΣΥ αγνοεί το γεγονός ότι είναι με πρωτοβουλία αυτής της Κυβέρνησης που ρυθμίστηκε νομοθετικά ένα σαφές πλαίσιο το οποίο ρυθμίζει την πρόσληψη συμβούλων – συνεργατών των μελών της Κυβέρνησης, καλύπτοντας έτσι το προηγούμενο κενό».  

«Η διαφάνεια δεν εξυπηρετείται μέσα από ανεδαφικές τοποθετήσεις και λαϊκίστικες προσεγγίσεις» προσθέτει ο ΚΕ, αναφέροντας ότι η Κυβέρνηση έχει αποδείξει έμπρακτα την προσήλωσή της σε διαφανείς διαδικασίες και παραμένουμε πιστή στην προάσπιση της διαφάνειας, της χρηστής διοίκησης και της αξιοκρατίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ζητά εξηγήσεις από Κυβέρνηση για συμβούλους Χριστοδουλίδη και υπουργών ο ΔΗΣΥ

Δειτε Επισης

Σε πλήρη εγρήγορση oι Αρχές για τις συλλήψεις των Αζέρων-Πώς τοποθετείται η Κυβέρνηση
Συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Βουλής ο Χαν-«Η ΕΕ μπορεί να προσφέρει πολλά στη λύση του Κυπριακού»
Έφαγε πόρτα από τον Τατάρ ο Χαν, βρίσκεται σε επαφή με την Άγκυρα-«Υψηλή προστιθέμενη αξία από την εμπλοκή της ΕΕ»
Η Λευκωσία αναλαμβάνει τη συνάντηση των Δημοτικών Γραμματέων της Ευρώπης 2026
Με μηνύματα αισιοδοξίας στο Προεδρικό ο Χαν-«Η λύση είναι προς το συμφέρον της Κύπρου, της ΕΕ και των γειτόνων»
Μόνο… αεροπορική η κινητικότητα στο Κυπριακό-Στην Κύπρο ο Χαν, αναμένεται και η Ολγκίν
Ομόφωνη εκλογή Τορναρίτη ως ένας εκ των Αντιπροέδρων της ΚΣΣΕ για το 2025
Για στεγαστικά σχέδια ΥΠΕΣ συζήτησαν Πρόεδρος και Σύνδεσμος Ανάπτυξης Ακινήτων
Εκτίμηση πως το Ιράν δεν θα κλείσει τα Στενά του Ορμούζ-«Θα συνάσπιζε εναντίον του μεγάλο αριθμό κρατών»
Παρακολουθεί τις εξελίξεις και αξιολογεί όλα τα δεδομένα για ενδεχόμενο κλείσιμο των στενών του Ορμούζ η Κύπρος