Ρεκόρ ωρών με αρνητικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας καταγράφει το 2024 η Ευρώπη

Ρεκόρ αριθμών ωρών με αρνητικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας καταγράφει το 2024 η Ευρώπη, λόγω της αναντιστοιχίας ζήτησης και προσφοράς, καθώς αυξάνεται κατακόρυφα η παραγωγή ηλιακής ενέργειας, γεγονός που θα μπορούσε να συμβάλει στη μετατόπιση των επενδύσεων στις τόσο απαραίτητες λύσεις αποθήκευσης της ενέργειας.

Η ηλεκτρική ενέργεια στις αγορές χονδρικής πώλησης εμφάνισαν στις περισσότερες από τις βασικές οικονομίες της Ευρώπης μηδενικές ή αρνητικές τιμές σε αριθμό ωρών ρεκόρ στους πρώτους πέντε μήνες του 2024, σε περιόδους χαμηλής ζήτησης.

Αυτό σημαίνει ότι οι παραγωγοί θα πρέπει να πληρώνουν πιο συχνά για να παραδώσουν ενέργεια ή να σταματήσουν τις μονάδες παραγωγής τους.

Η ισχυρή παραγωγή υδροηλεκτρικής και πυρηνικής ενέργειας έχει διαδραματίσει κάποιο ρόλο στην υπερπροσφορά, αλλά η Ευρώπη έχει επίσης βιώσει μια μαζική επέκταση της ηλιακής ενέργειας.

Η εγκατεστημένη ηλιακή ισχύς στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπερδιπλασιάστηκε σε 263 GW μεταξύ 2019 και 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της SolarPower Europe. Μόνο το 2023, αυτό ισοδυναμεί με την εγκατάσταση 306.000 επιπλέον ηλιακών συλλεκτών κάθε μέρα, αναφέρει ο όμιλος.

Οι αρνητικές τιμές δεν είναι κάτι καινούργιο για τη Γερμανία, η οποία διαθέτει τη μεγαλύτερη δυναμικότητα της Ευρώπης στην ασταθή παραγωγή ηλιακής και αιολικής ενέργειας, αλλά το 2024 θα αποτελέσει το πρώτο έτος που θα βιώσει τα ίδια και η Ισπανία, ύστερα από αρκετά χρόνια ισχυρής ανάπτυξης της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο.

"Θα μπορούσε κανείς σίγουρα να πει ότι, σε αυτό το σημείο, η επιτυχία καταναλώνει τους ίδιους τους απογόνους της", δήλωσε στο Reuters ο Markus Hagel, ειδικός σε θέματα ενεργειακής πολιτικής στη γερμανική εταιρεία κοινής ωφέλειας Trianel.

Ανέφερε επίσης ότι η εταιρεία έχει επενδύσει σε 800 μεγαβάτ (MW) φωτοβολταϊκής ισχύος και έχει ένα πρόγραμμα έργων 2.000 MW, αλλά οι χαμηλότερες τιμές την αναγκάζουν να επανεξετάσει τον τρόπο με τον οποίο πωλεί την ενέργεια.

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Μηνύματα στήριξης για ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση από Αριστοτέλους στην τελική εορτή των Σχολείων Ριζοκαρπάσου
Ανοιχτή συζήτηση Αντικαρκινικού Συνδέσμου για βιώσιμη πρόληψη με την Επίτροπο Κυριακίδου
Εκστρατεία ΠΑΣΥΚΑΦ για σημασία γυναικολογικών ελέγχων
Α.Μιχαηλίδου: Η Κύπρος υποδειγματική περίπτωση εκπαίδευσης για βιώσιμη ανάπτυξη
Α. Δημητρίου: Σαφή αναφορά σε ισχυρή στήριξη προσπαθειών ΗΕ για επανένωση περιλαμβάνει το κείμενο EΛΚ
Δικαιώθηκε στο Εφετείο ασθενής για υπόθεση ιατρικής αμέλειας-Αποζημιώσεις 70.000 ευρώ
Με ανταλλαγή απόψεων με Ζελένσκι ξεκίνησε η Σύνοδος Κορυφής-Στο τέλος της ατζέντας τα ονόματα
Εγκατάσταση συστήματος παρατήρησης καιρού στο παράνομο αεροδρόμιο στην Τύμπου
Νεκρός 61χρονος Ελληνοκύπριος μετά από θανατηφόρο στη Μόρφου
Δεν κάνει βήμα πίσω ο Βαφεάδης-Καμιά πρόθεση για μείωση των 300 ευρώ για παραβίαση του κόκκινου