Στην προσήλωση Κύπρου-Φιλιππίνων στην UNCLOS αναφέρθηκε ο Κόμπος με τον Μανάλο

Κύπρος και Φιλιππίνες είναι προσηλωμένες στο διεθνές δίκαιο και στη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας (UNCLOS) σημείωσαν οι Υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Κωνσταντίνος Κόμπος και Ενρίκε Μανάλο, σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση που είχαν στη Λευκωσία την Παρασκευή.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Υπουργού Εξωτερικών των Φιλιππίνων στην Κύπρο, γεγονός που ο κ. Κόμπος χαρακτήρισε ως «ιστορικό» και τόνισε ότι τον ερχόμενο χρόνο συμπληρώνονται 45 έτη από την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Στην ατζέντα της συνάντησης βρέθηκαν θέματα ναυτιλίας, η συνεργασία σε διάφορους τομείς, όπως ο τομέας του εμπορίου, των επενδύσεων, ο πολιτιστικός και ο εκπαιδευτικός, αλλά και ζητήματα διεθνούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος, όπως η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία. Συζητήθηκε, επίσης, ο διάλογος ΕΕ-Φιλιππίνων για θέματα ελεύθερου εμπορίου.

O κ. Κόμπος είπε ότι Κύπρος και Φιλιππίνες απολάμβαναν πάντα μια μακρά ιστορία σχέσεων, παρά τη γεωγραφική τους απόσταση και «σήμερα η στιγμή είναι ιστορική», καθώς για πρώτη φορά Υπουργός Εξωτερικών της χώρας επισκέπτεται το νησί μας.

Ανέφερε πως το πλαίσιο εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων υπάρχει ήδη, γιατί «μοιραζόμαστε τις αξίες της δημοκρατίας, με σεβασμό στο κράτος δικαίου, το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας και την ελευθερία της ναυσιπλοΐας».

Σημείωσε πως ο κυπριακός εμπορικός στόλος, ένας από τους μεγαλύτερους στον κόσμο, βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε ναυτικούς από τις Φιλιππίνες, που αριθμούν πέραν των 10.000, ενώ μεγάλη είναι και η κοινότητα των Φιλιππινέζων που συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη της οικονομίας και στις επαφές των ανθρώπων.

Ανέφερε ότι ενόψει της συμπλήρωσης 45 ετών από την έναρξη διπλωματικών σχέσεων, παρέχεται η ευκαιρία να εργαστούμε μέχρι το τέλος για να συγκεκριμένα αποτελέσματα στους τομείς της οικονομίας, των επενδύσεων, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, των ναυτιλιακών υποθέσεων, της ασφάλειας και εντείνονται οι προσπάθειές μας για την ολοκλήρωση ορισμένων εκκρεμών θεμάτων.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό ανέφερε πως «παραμένουμε δεσμευμένοι στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και συνεργαζόμαστε με την απεσταλμένη του ΟΗΕ για την επανέναρξη των συνομιλιών».

Σχετικά με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή ο κ. Κόμπος ανέφερε πως συμφώνησαν στην επείγουσα ανάγκη για τερματισμό του πολέμου, άμεση κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση ομήρων και λύση για δύο κράτη, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Υπάρχει βαθιά ανησυχία για περαιτέρω διάχυση της σύγκρουσης, είπε και επανέλαβε ότι η Κύπρος παραμένει αμέτοχη σε στρατιωτικές συγκρούσεις στην περιοχή και έχει βοηθητικό ρόλο στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, που έχει αναγνωριστεί ευρέως από τον ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα.

Ο ΥΠΕΞ είπε ότι συζήτησαν την κατάσταση στη Νοτιοανατολική Ασία και την περιοχή του Ειρηνικού και τόνισε πως η υποστήριξη της UNCLOS αντανακλά τη δέσμευσή μας σε μια διεθνή τάξη, βασισμένη σε κανόνες και πλήρη εφαρμογή όσων προνοούν. Συζητήθηκε ακόμη η περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων της ΕΕ με τις Φιλιππίνες και η υποστήριξη των διαπραγματεύσεων για ελεύθερο εμπόριο με την Κύπρο να ελπίζει σε θετικό αποτέλεσμα.

Ο ΥΠΕΞ των Φιλιππίνων, ο οποίος νωρίτερα σήμερα έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, είπε πως η συνάντηση με τον ομόλογό του ήταν άκρως επιτυχημένη.

Ανέφερε πως Κύπρος και Φιλιππίνες είναι θαλάσσια κράτη και μοιράζονται τις ίδιες αξίες για τη διεθνή έννομη τάξη, για το δίκαιο της θάλασσας και για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας. Ανέφερε πως η τήρηση της UNCLOS σε θαλάσσια θέματα θέτει ισχυρά θεμέλια για διεθνή συνεργασία και ειδικά στο θέμα της Θάλασσας της Νότιας Κίνας.

Ο κ. Μανάλο αναφέρθηκε στον ναυτιλιακό τομέα μέσω του οποίου προωθείται η διμερής συνεργασία, προσθέτοντας ότι μεγάλος αριθμός Φιλιππινέζων στην Κύπρο εργάζεται σε πλοία υπό κυπριακή σημαία.

Ανέφερε πως με τον Κύπριο ομόλογό του αντάλλαξαν απόψεις για ανταλλαγές διμερών προγραμμάτων μεταξύ αυτών με εμπλοκή του CyCLOPS στην Κύπρο καθώς και για ένα πιθανό πρόγραμμα απαλλαγής θεώρησης εισόδου για κατόχους διπλωματικών διαβατηρίων.

Ο ΥΠΕΞ των Φιλιππίνων είπε ακόμη ότι συζητήθηκε το ζήτημα των διαπραγματεύσεων ελεύθερου εμπορίου ΕΕ-Φιλιππινών και το Κυπριακό για το οποίο η χώρα του ελπίζει σε επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών.

Πρόσθεσε ότι Κύπρος και Φιλιππίνες μπορούν να συζητήσουν πολλά ακόμη σε ένα ευρύ φάσμα τομέων και εξέφρασε την ελπίδα να συνεχιστεί ο διάλογος στο εγγύς μέλλον.

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Συγχαρητήρια επιστολή στον νέο Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων έστειλε η Αννίτα Δημητρίου
Σύγκληση Εθνικού και απαντήσεις για το πακέτο των οχτώ σημείων αναμένει ο Στεφάνου
Οι αλλαγές που προωθούνται για το δικαίωμα ψήφου από τα 17
Την επόμενη εβδομάδα η συνάντηση Μενελάου και Ονάρ για τα σημεία διέλευσης
Πράσινο Υπουργικού για το δικαίωμα ψήφου από τα 17-Η δέσμη με δεκατρείς τροποποιήσεις στη νομοθεσία
«Ιστορική» χαρακτήρισε ο ΠτΔ την απόφαση για έγκριση δικαιώματος ψήφου από τα 17 έτη
Δικαίωμα ψήφου στα 17 και αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους επί τάπητος στο Υπουργικό
Ξαναζωντάνεψε η συζήτηση για το Κυπριακό στο εσωτερικό μέτωπο-Το ΑΚΕΛ, η ΕΔΕΚ και οι διαφωνίες
Κατηγορίες Τατάρ σε Χριστοδουλίδη-«Υπερέβη τα συμφωνηθέντα» της Νέας Υόρκης στη χθεσινή συνάντηση
Πιθανή επίσκεψη Μέτσολα στην Κύπρο την άνοιξη-Ορίζοντας ο Απρίλιος