Με προσεκτική διπλωματία και ευρωπαϊκό δίκτυ προστασίας η απάντηση στη Χεζμπολάχ

Το μήνυμα ότι η ΕΕ συστρατεύεται με την Κυπριακή Δημοκρατία έστειλε στην Χεζμπολάχ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σχολιάζοντας τις απειλές, ο εκπρόσωπός της Κομισιόν, Πίτερ Στάνο, έριξε ευρωπαϊκό δίκτυ προστασίας, σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, σημειώνοντας πως «η Κύπρος είναι κράτος μέλος της ΕΕ- αυτό σημαίνει ότι η ΕΕ είναι η Κύπρος και η Κύπρος είναι η ΕΕ». «Οποιαδήποτε απειλή εναντίον ενός από τα κράτη μέλη μας, είναι απειλή εναντίον της ΕΕ», τόνισε, ενώ προανήγγειλε ότι το θέμα θα απασχολήσει τη Δευτέρα το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.

Η ΕΕ, όπως και η Λευκωσία, είναι σε επαφή με την Κυβέρνηση του Λιβάνου, την οποία, τουλάχιστον στο επικοινωνιακό επίπεδο, διαχωρίζουν πολιτικά από την Χεζμπολάχ, παρά το γεγονός πως οι γραμμές είναι στην πράξη θολές. Άλλωστε, η ΕΕ της προσφέρει οικονομική στήριξη, τόσο σε σχέση με τη δεινή οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα, όσο και για να ενισχύει την επιτήρηση της ακτογραμμής της χώρας και να μην διακινούνται Σύροι μετανάστες προς την Κύπρο και αυτός ο διάλογος βρίσκεται σε εξέλιξη.

Απαντώντας σε ερώτηση αν οι επαφές αυτές γίνονται και με τη Χεζμπολάχ, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν επεσήμανε πως η Χεζμπολάχ έχει πολιτική πτέρυγα που εκπροσωπείται στο Κοινοβούλιο και στην Κυβέρνηση του Λιβάνου. «Έχουμε πολλούς τρόπους για να είμαστε σε επαφή με όλους τους απαραίτητους, όλους τους σημαντικούς και σχετικούς παράγοντες» είπε. «Δυστυχώς, στον Λίβανο, η Χεζμπολάχ είναι ένας σημαντικός παράγοντας. Είναι μέρος της κοινωνίας, είναι μέρος του πολιτικού φάσματος», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας πως κατά την πρόσφατή του επίσκεψή του στον Λίβανο, ο κ. Μπορέλ είχε συνάντηση με εκπρόσωπο της πολιτικής πτέρυγας της Χεζμπολάχ, όπου μετέφερε «με μεγάλη σαφήνεια» τις θέσεις και τις προσδοκίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην Κυβέρνηση του Λιβάνου έχει στραφεί και η Κυπριακή Δημοκρατία για διαβεβαιώσεις. Σε επίπεδο δημόσιας διπλωματίας και οι δύο πλευρές ήταν πολύ προσεκτικές να μην αναφερθούν ευθέως στις απειλές, αλλά αντιθέτως να στείλουν μήνυμα δεσμών φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών, ως απάντηση στο εχθρικό κλίμα που δημιούργησε η δήλωση του Χασάν Νασράλα. Συζήτηση επί τούτου υπήρξε τόσο σε επίπεδο των δύο Υπουργών Εξωτερικών, όσο και μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού του Λιβάνου.

Από την πρώτη στιγμή η Κυβέρνηση ήταν προσεκτική να μην προσδίδει περισσότερη βαρύτητα από ό,τι πρέπει στα όσα δήλωσε ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, ιδιαίτερα από τη στιγμή που οι απειλές πως η Κύπρος θα καταστεί μέρος του πολέμου εδράζονται στο υποθετικό σενάριο να θέσει τις υποδομές της στη διάθεση του Ισραήλ για πολεμικούς σκοπούς. Ξεκαθάρισε πως κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει και πως η Κύπρος δεν είναι μέρος του προβλήματος αλλά της λύσης, εξού και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

ΔΙΑΒΣΤΕ ΕΔΩ: Αμερικανός αξιωματούχος: Η λεκτική επίθεση της Χεζμπολάχ στην Κύπρο με ξεπερνάει

«Οποιοιδήποτε δημόσιοι ισχυρισμοί που αναφέρονται σε εμπλοκή της Κύπρου μέσω των υποδομών της ή των περιοχών της στην περίπτωση αντιπαράθεσης που σχετίζεται με τον Λίβανο, είναι παντελώς ανεδαφικοί. Η Κύπρος ποτέ δεν έχει παράσχει και ποτέ δεν θα παράσχει διευκολύνσεις για οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια κατά της οποιασδήποτε χώρας», τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης. Χαρακτήρισε την Κύπρο αξιόπιστο παράγοντα σταθερότητας και αναγνωρισμένο περιφερειακό κέντρο για ανθρωπιστικές επιχειρήσεις, που συμβάλλει στην εδραίωση των συνθηκών για επίτευξη περιφερειακής ειρήνης, ευημερίας και ασφάλειας.

«Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τον Λίβανο, οι εξαίρετες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι καλά γνωστές. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έχει επισκεφθεί τη χώρα δύο φορές κατά τους τελευταίους τρεις μήνες, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία ώστε να δοθεί πακέτο οικονομικής στήριξης ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ από την ΕΕ προς ενίσχυση της σταθερότητας στον Λίβανο. Η Κύρος δεν είναι μέρος του προβλήματος Όπως είναι ευρέως αποδεκτό, το διπλωματικό της αποτύπωμα είναι μέρος της λύσης», υπογράμμισε.

Στη δική του αντίδραση, πάντως, το Ισραήλ έριξε την μπάλα στη διεθνή κοινότητα, στέλνοντας το μήνυμα πως οι δικοί του εχθροί απειλούν πλέον και την Ευρώπη. Ο ΥΠΕΞ της χώρας, Ίσραελ Κατζ, σε ανάρτησή του, στην οποία έκανε tag τους Υπουργούς Εξωτερικών των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, ανέφερε πως «ο Νασράλα απειλεί να επιτεθεί στην Κύπρο. Οι ιρανικοί πύραυλοι και η εξτρεμιστική ισλαμική τρομοκρατία απειλούν ευρωπαϊκές χώρες και ολόκληρο τον ελεύθερο κόσμο». «Πρέπει να σταματήσουμε το Ιράν πριν να είναι πολύ αργά», υπέδειξε, εντάσσοντας τις απειλές της Χεζμπολάχ στο ισραηλινό αφήγημα.

Δειτε Επισης

Την επόμενη εβδομάδα η συνάντηση Μενελάου και Ονάρ για τα σημεία διέλευσης
Πράσινο Υπουργικού για το δικαίωμα ψήφου από τα 17-Η δέσμη με δεκατρείς τροποποιήσεις στη νομοθεσία
«Ιστορική» χαρακτήρισε ο ΠτΔ την απόφαση για έγκριση δικαιώματος ψήφου από τα 17 έτη
Δικαίωμα ψήφου στα 17 και αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους επί τάπητος στο Υπουργικό
Ξαναζωντάνεψε η συζήτηση για το Κυπριακό στο εσωτερικό μέτωπο-Το ΑΚΕΛ, η ΕΔΕΚ και οι διαφωνίες
Κατηγορίες Τατάρ σε Χριστοδουλίδη-«Υπερέβη τα συμφωνηθέντα» της Νέας Υόρκης στη χθεσινή συνάντηση
Πιθανή επίσκεψη Μέτσολα στην Κύπρο την άνοιξη-Ορίζοντας ο Απρίλιος
Την ανάγκη για επαρκή προετοιμασία ενόψει Ντι Κάρλο και πενταμερούς επισήμανε η πρόεδρος του ΔΗΣΥ
Κόντρα ΑΚΕΛ και Κυβέρνησης με φόντο το πακέτο του ΠτΔ για οδοφράγματα-«Η σοβαρότητα των στιγμών απαιτεί υπευθυνότητα»
Για τα οδοφράγματα το «take it or leave it» του Προέδρου-«Πρέπει να περιέχουν την πτυχή της αμοιβαιότητας»