Αναζητούν τρόπους εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ

Μονόδρομος φαίνεται να είναι η πραγματοποίηση συνεδρίου για τη ΔΗΠΑ, μετά το κάκιστο εκλογικό αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών. Η ΔΗΠΑ-Συνεργασία κατρακύλησε στο 2,2%, καταφέρνοντας να πάρει μόνο 7,988 ψήφους, έναντι των 10,673 ψηφοφόρων που την στήριξαν στις Ευρωεκλογές του 2019, σύντομα μετά την ίδρυσή της, και των 21,832 των τελευταίων Βουλευτικών. Παρά τα θετικά μηνύματα από τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στο κόμμα επικρατεί τεράστιος προβληματισμός σε ό,τι αφορά την πορεία του, αφού με τέτοια ποσοστά, αν είχαμε Βουλευτικές Εκλογές, θα έμενε εκτός Βουλής.

Το βασικό ερώτημα που δεν απαντήθηκε κατά την κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου και της Πολιτικής Γραμματείας την Τετάρτη είναι το είδος του συνεδρίου στο οποίο θα προχωρήσει η παράταξη. Από κάποια στελέχη εκφράζεται η θέση ότι θα πρέπει το κόμμα να επικεντρωθεί στο πολιτικό σκέλος και να πραγματοποιηθεί πολιτικό συνέδριο. Ωστόσο ισχυρή θέση πως το συνέδριο πρέπει να είναι τριπλό, δηλαδή πολιτικό, καταστατικό και εκλογικό εκφράστηκε από άλλους, συμπεριλαμβανομένων των βουλευτών της ΔΗΠΑ, Αλέκου Τρυφωνίδη και Μιχάλη Γιακουμή, ώστε να επέλθουν ριζικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα.

Η πραγματοποίηση εκλογικού συνεδρίου συνεπάγεται, βέβαια, αμφισβήτηση και της ηγεσίας, ωστόσο φαίνεται πως σε προσωπικό επίπεδο, ο πρόεδρος της ΔΗΠΑ, Μάριος Καρογιάν, δεν στοχοποιείται, καθώς όταν ο ίδιος ανέφερε στα συλλογικά κέντρα κάποιες σκέψεις αναφορικά με παραίτηση, δεν υπήρξε ρεύμα προς αυτή την κατεύθυνση. Ενδεχομένως αυτό που θα άλλαζε σε μια τέτοια περίπτωση θα ήταν η ηγετική πυραμίδα και όχι ο πρόεδρος, καθώς κάποια από τα παράπονα που ακούγονται σε ό,τι αφορά τον τρόπο που λειτούργησε το κόμμα προεκλογικά αλλά και ευρύτερα, στρέφονται και προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο κ. Τρυφωνίδης τόνισε ότι το κόμμα χρειάζεται ριζική αλλαγή των δομών του για να μπορεί να έρθει πιο κοντά στην κοινωνία, ενώ αναφορικά με την σχέση με την Κυβέρνηση, εισηγήθηκε επαναξιολόγηση και προτάσεις για αναβάθμισή της. Από την πλευρά του, ο κ. Γιακουμή ανέφερε πως θα πρέπει τεθεί ένα σαφές χρονοδιάγραμμα σε ό,τι αφορά τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για αναγέννηση της ΔΗΠΑ, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στον ρόλο της. Σε ό,τι αφορά τον επανακαθορισμό των σχέσεων με την Κυβέρνηση, σημείωσε πως εάν δεν εξευρεθούν οι θεσμικοί τρόποι επικοινωνίας και δεν καταστεί δυνατόν να είναι η ΔΗΠΑ συμμέτοχη στον τρόπο άσκησης πολιτικής, τότε ίσως πρέπει να αξιολογηθεί το ενδεχόμενο ειρηνικής αποχώρησης από το κυβερνητικό σχήμα.

Ανάμεσα στα στελέχη που κατέστησαν δημόσιες τις προσεγγίσεις τους ήταν και ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Μαρίνος Κλεάνθους. ο οποίος σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανακοίνωσε την έναρξη εντατικού, οργανωμένου διαλόγου με την κοινωνία των πολιτών. «Είμαι, όμως, από αυτούς που πιστεύουν στην ευθύνη του καθενός. Και πως αν θέλουμε να αλλάξουμε τα πράγματα, ο κάθε ένας από μας πρέπει να πράξει ανάλογα ! Ήδη η κοινωνία προσπέρασε τους πολιτικούς και τα κόμματα. Και έδωσε ένα ηχηρό χαστούκι σε όλους», ανέφερε.

«Η ΔΗΠΑ χρειάζεται ριζικές τομές, σύγχρονο λόγο και αποτελεσματική πολιτική προσέγγιση. Να ξανασυστηθεί στην κοινωνία με καθαρό πολιτικό στίγμα. Να διεκδικήσει δυναμικά όσα λέει, να ακούσει την βάση της και να σταθεί στα πόδια της με το θράσος (ναι το θράσος!) της αισιοδοξίας που χρειάζεται η κοινωνία. Αυτή η ΔΗΠΑ, ναι με ενδιαφέρει! Γιατί αν δεν αλλάξει εγώ μένω εκτός!», προειδοποίησε ο κ. Κλεάνθους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαπίστωση ότι η ΔΗΠΑ έχει αυτή τη στιγμή πρόβλημα σε όλα τα επίπεδα και πρέπει να επέλθουν αλλαγές ήταν κοινή κατά τη συνεδρία των συλλογικών οργάνων. Αν και το κάθε στέλεχος επικεντρώθηκε στα δικά του ζητήματα προτεραιότητας, όλοι ανταποκρίθηκαν θετικά στα ερωτήματα του Μάριου Καρογιάν κατά πόσον βλέπουν ότι το κόμμα έχει μπροστά του μεγάλο κύκλο ζωής, θεωρούν ότι ανήκουν κάπου με ξεχωριστή ταυτότητα και είναι πρόθυμοι να προσφέρουν.

Σε επίπεδο αυτοκριτικής επισημάνθηκε ότι χρειάζεται η παράταξη να αναδείξει το δικό της πολιτικό στίγμα αλλά και να βελτιώσει τη νοοτροπία της. Εντοπίστηκαν σοβαρές αδυναμίες σε οργανωτικό επίπεδο, κυρίως στις επαρχίες, αχρείαστες εσωτερικές αντιπαραθέσεις και μια δημόσια εικόνα που δεν πρεσβεύει αυτό που θα ήθελε η ΔΗΠΑ. Κοινώς παραδεκτή ήταν η ανάγκη εκσυγχρονισμού του κόμματος σε όλα τα επίπεδα και η ανάγκη να δοθεί έμφαση στην καλύτερη επικοινωνία του και στην προώθηση των θέσεών του και των στοιχείων που το διαφοροποιούν από άλλες πολιτικές δυνάμεις.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με την Κυβέρνηση, από κάποιους εντοπίζονται περισσότερα προβλήματα από ό,τι από άλλους, αλλά η κυρίαρχη θέση φαίνεται να είναι πως η ΔΗΠΑ πρέπει να παραμείνει στην Κυβέρνηση αλλά να φροντίσει να κάνει πιο έντονο το αποτύπωμά της στη συμπολίτευση.

Ψάχνεται το ΔΗΚΟ

Σε διάθεση αυτοκριτικής βρίσκεται και το ΔΗΚΟ, του οποίου συνήλθε την Τετάρτη το Εκτελεστικό Γραφείο για μια πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Όπως και στην περίπτωση της ΔΗΠΑ, φαίνεται πως και στο ΔΗΚΟ ο προσανατολισμός είναι να κινηθούν προς την κατεύθυνση ενός πολιτικού συνεδρίου, ωστόσο δεν έχουν ληφθεί οποιεσδήποτε αποφάσεις.

Παρά την επισήμανση λαθών, δεν φαίνεται να υπάρχει αυτή τη στιγμή διάθεση αμφισβήτησης της ηγεσίας ή εισήγηση για εκλογικό συνέδριο. Το γεγονός, ωστόσο, πως ο Νικόλας Παπαδόπουλος σε αυτό το στάδιο περισσότερο ακούει και λιγότερο τοποθετείται, δεν επιτρέπει μια ολοκληρωμένη εικόνα ως προς τις δικές του σκέψεις. Πάντως, φαίνεται πως ακόμα και αν υπάρχουν προθέσεις αμφισβήτησης από κάποιους, η κυρίαρχη θέση είναι πως δεν θα βοηθήσει στην ανανέωση του ΔΗΚΟ μια παρατεταμένη περίοδος εσωστρέφειας σε αυτό το στάδιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πολύωρη συνεδρία έγιναν τοποθετήσεις από πολλά μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου και ακούστηκαν διάφορες απόψεις τόσο για το τι έφταιξε και το ΔΗΚΟ υπέστη μείωση ποσοστών και βρέθηκε στην πέμπτη θέση, αλλά και για το πολιτικό κλίμα που δημιουργήθηκε ευρύτερα, καθώς το μεγάλο κόμμα του Κέντρου αποτελεί μέρος του συστήματος. Υπήρξε πολλή κριτική για χειρισμούς που έγιναν, όχι απαραίτητα σε προσωπικό επίπεδο, αλλά σε κομματικό, τόσο σε ό,τι αφορά το οργανωτικό σκέλος, όσο και την επικοινωνία και τις επιλογές που έγιναν κατά την προεκλογική εκστρατεία, όπως οι αναφορές στον Μακάριο και τους νεκρούς πρώην ηγέτες του ΔΗΚΟ, σε μία περίοδο που η προσοχή του κόσμου είναι στραμμένη στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Αν και το ζήτημα της συμμετοχής στην Κυβέρνηση έχει τεθεί, το ΔΗΚΟ ήταν αντιμέτωπο με τάσεις αποσυσπείρωσης και σε προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες και, ως εκ τούτου, δεν θα μπορούσε να αποδοθεί εκεί στην ολότητά του το κακό εκλογικό αποτέλεσμα. Ωστόσο είναι κατανοητό πως χρειάζεται να βελτιωθεί η σχέση των δύο πλευρών, με καλύτερη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα.

Η έμφαση αυτή τη στιγμή φαίνεται να δίνεται στους τρόπους που το κόμμα μπορεί να εκσυγχρονιστεί, ώστε να έχει καλύτερη επικοινωνία με την κοινωνία αλλά κυρίως να καταστεί σύγχρονο στη διαδικασία παραγωγής πολιτικής. Οι ομάδες πολιτικής που έχουν δημιουργηθεί μετά το περσινό Καταστατικό Συνέδριο φαίνεται να μην κατάφεραν να αποδώσουν ακόμη τα αναμενόμενα, ενώ δεν έχει θεσμοθετηθεί μια διασύνδεση μεταξύ της δικής τους δουλειάς και του κοινοβουλευτικού έργου του ΔΗΚΟ. Επίσης φαίνεται πως πρόσωπα που βρίσκονται στις δομές του κόμματος δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα και γενικά ο μηχανισμός δεν λειτουργεί στον βαθμό που θα έπρεπε. Στο τραπέζι έπεσαν, ακόμη, ιδέες που αφορούν αλλαγές στην εικόνα και τη λειτουργία του κόμματος, όπως ο περιορισμός θητειών και η πιο σωστή επικοινωνία.

Δειτε Επισης

Ν. Χριστοδουλίδης: Να μην επιχειρήσουν άλλα κράτη όπως η Τουρκία να εκμεταλλευτούν το κενό στη Συρία
Α. Δημητρίου: Δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούμε με μισή πατρίδα
Επίσκεψη εργασίας σε Ισραήλ και Παλαιστίνη θα πραγματοποιήσει ο Κόμπος-Στο επίκεντρο η κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Κανονικά και σύμφωνα με τον σχεδιασμό προχωρά η ΚΔ για το Great Sea Interconnector-«Θα ενημερώσουμε την Ελληνική Κυβέρνηση»
Στο επίκεντρο το Κυπριακό ενόψει της σύγκλησης πολυμερούς διάσκεψης-Επικοινωνία ΠτΔ με Φον ντερ Λάιεν
Ν.Χριστοδουλίδης: Επενδύουμε ουσιαστικά στη νέα προσπάθεια ΓΓ ΟΗΕ για το Κυπριακό
Λαμβάνει μέτρα το τουρκικό ΥΠΑΜ για προστασία του ψευδοκράτους
Υπήρχαν πληροφορίες για «σύλληψη» του γεωργού από τον κατοχικό στρατό-Η τοποθέτηση του ΥΠΕΞ
Διαψεύδει την ΟΥΝΦΙΚΥΠ ο γεωργός-«Πήραμε έγκριση από την Τετάρτη, χτύπησαν δύο τρακτέρ»
Κάνει λόγο για καλή θέληση της τ/κ πλευράς για τα σημεία διέλευσης σύμβουλος του Τατάρ