ΒΙΝΤΕΟ: Η ιστορία του Mazen από τη Συρία-«Δεν γίνεσαι πρόσφυγας από επιλογή»

Στο πλαίσιο της διακοινοτικής αντιρατσιστικής εκστρατείας «Ψάξε την Ιστορία/Look for the Story», και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, ο Όμιλος Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας (ΟΙΔΕ) μοιράζεται την ιστορία του Mazen, ενός αναγνωρισμένου πρόσφυγα από τη Συρία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από τον Όμιλο, η ιστορία στοχεύει να προβληματίσει ως προς την αντιπροσωπευτικότητα της ταμπέλας «μετανάστης», ενώ ευρύτερος σκοπός της εκστρατείας είναι να αμφισβητήσει τα στερεότυπα, να ενισχύσει την ενσυναίσθηση και να προωθήσει την κοινωνική συνοχή και στις δύο πλευρές του νησιού, αναδεικνύοντας ιστορίες που συχνά απορρίπτονται ή υποεκπροσωπούνται όταν επικρατεί προκατάληψη.

«Δεν γίνεσαι πρόσφυγας από επιλογή», λέει ο Mazen, αναγνωρισμένος πρόσφυγας στην Κύπρο από το 2014. «Έχει να κάνει με το να χάνεις μέρος της αξιοπρέπειάς σου...»

Το ταξίδι του Mazen προς την Κύπρο ξεκίνησε από τη Λαττάκεια, στη Συρία, όπου ζούσε ως Παλαιστίνιος πρόσφυγας τρίτης γενιάς. «Ποτέ δεν είχα σπίτι με την νομική σημασία, ούτε χαρτιά, ούτε υπήρξα μέρος καμιάς κοινωνίας», εξηγεί. «Νιώθω την Κύπρο περισσότερο σαν το σπίτι μου από τη στιγμή που μεγάλωσε η οικογένειά μου, αφού παντρεύτηκα κι έκανα παιδί.»

Ως άτομο χωρίς διαβατήριο ή ταυτότητα, ήταν αδύνατο για μένα να βγάλω βίζα ή να πάω σε άλλη χώρα. Η μόνη λύση τότε ήταν η βάρκα, αναφέρει. Η οικογένεια του Mazen βρήκε μέσω Facebook έναν λαθρέμπορο και συμφώνησαν να του δώσουν $6,000 για κάθε άτομο.

«Η οικογένειά μου χρειάστηκε να πουλήσει το σπίτι της και να δανειστεί λεφτά. Συμφωνήσαμε πως θα είμαστε 150 άτομα στη βάρκα αλλά τελικά καταλήξαμε να ήμαστε 345 σε μια βάρκα που δεν είχε τέτοια χωρητικότητα.» Το ταξίδι ήταν τραγικό. «Ήμαστε στη θάλασσα για τέσσερις μέρες. Πεινούσαμε, διψούσαμε», λέει.

Τελικά χάθηκαν στη θάλασσα μέχρι που τους εντόπισε ένα αεροσκάφος. Σήμερα, ο Mazen δουλεύει ως διαπολιτισμικός μεσολαβητής και διερμηνέας για το Κυπριακό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, έναν ΜΚΟ που προσφέρει δωρεάν νομικές και κοινωνικές συμβουλές, καθώς και ψυχολογική υποστήριξη σε αιτητές/τριες ασύλου και πρόσφυγες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

H Yφ. Πολιτισμού υπογράφει στην Ιταλία Μνημόνιο Συναντίληψης για παράνομες αρχαιότητες
Τζ. Χριστοδούλου: Η ισότητα ανδρών-γυναικών στην εργασία αναγκαία για ενίσχυση κοινωνικής συνοχής
Κατασχέθηκαν είδη ρουχισμού που ήταν απομιμήσεις στο αεροδρόμιο Πάφου
Η πολεμίστρια που δεν λύγισε ποτέ
Ψάχνει λύσεις για τον υπερπληθυσμό στα αεροδρόμια το Υπ. Μεταφορών-«Χρειάζεται συγκεκριμένη ρύθμιση»
Μεγάλη μείωση εργαζομένων σε δημοσιογραφία και εκδόσεις στην Κύπρο
Καταστροφές σε καλλιέργειες από τη χαλαζόπτωση στην Πάφο
Προβλήματα και πάλι με το λογισμικό του ΓεΣΥ-Ταλαιπωρία για παρόχους και ασθενείς
Έρχεται άνοδος της θερμοκρασίας-Μεμονωμένες βροχές στο μενού του καιρού
Διιστάμενες απόψεις εκπαιδευτικών για την κατάργηση καταλόγου διοριστέων-Ανάγκη για αλλαγή νομοθεσίας