Διαβεβαιώσεις καλών σχέσεων έλαβε από τον Λίβανο ο ΥΠΕΞ στον απόηχο των απειλών της Χεζμπολάχ

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Λιβάνιο ομόλογό του είχε ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος, στον απόηχο των απειλών του ηγέτη της Χεζμπολάχ του Λιβάνου κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές επαναβεβαίωσαν τις εξαιρετικές και στενές σχέσεις των δύο χωρών.

Σε ανάρτηση του Υπουργείου Εξωτερικών στην πλατφόρμα Χ αναφέρεται ότι κατά τη συζήτηση επαναβεβαιώθηκαν οι στενοί ιστορικοί δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών και συζητήθηκαν περιφερειακές εξελίξεις, με τον κ. Κόμπο να υπογραμμίζει στον σταθεροποιητικό ρόλο της Κύπρου στην περιοχή.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, υπήρξε και επικοινωνία του Πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας, Νατζίμπ Μικάτι. με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον οποίο και ευχαρίστησε για τον διπλωματικό τρόπο με τον οποίο τοποθετήθηκε δημοσίως, καθώς θεωρεί ότι με αυτή την αντίδραση αποφεύχθηκε μία αχρείαστη αντιπαράθεση. Οι ίδιες πηγές σημείωσαν επίσης ότι από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον κ. Μικάτι και του επανέλαβε όσα είχε αναφέρει δημόσια, με τους δύο άνδρες να συμφωνούν να παραμείνουν σε επαφή.

Σημειώνεται ότι, σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Εξωτερικών του Λιβάνου, ακολουθώντας την ίδια προσέγγιση, απέφυγε να σχολιάσει ευθέως τις απειλές. Επέλεξε αντ’ αυτού να υπογραμμίσει τις καλές σχέσεις της χώρας με την Κύπρο, απηχώντας και την προσέγγιση που είχε η επικοινωνία με τη Λευκωσία.

«Οι κυπρολιβανικές σχέσεις είναι χτισμένες πάνω σε μια πλούσια ιστορία διπλωματικής συνεργασίας», ανέφερε. Διαβεβαίωσε, ταυτόχρονα, για τη συνεχή και διαρκή επικοινωνία και διαβούλευση στο υψηλότερο επίπεδο μεταξύ των δύο χωρών, για συζήτηση ζητημάτων κοινού ενδιαφέροντος.

Νωρίτερα, ο τηλεοπτικός σταθμός LBCI μετέδωσε πως πηγές του λιβανικού ΥΠΕΞ αναφέρουν ότι η απόφαση να παραμείνει κλειστή η κυπριακή πρεσβεία σήμερα είναι άσχετη με τις δηλώσεις Νασράλα, αλλά ήταν προγραμματισμένη εκ των προτέρων για διοικητικούς λόγους και θα επαναλειτουργήσει αύριο.

Ανεδαφικοί οι ισχυρισμοί-Εξαιρετικές οι διμερείς σχέσεις

«Οποιοιδήποτε δημόσιοι ισχυρισμοί που αναφέρονται σε εμπλοκή της Κύπρου μέσω των υποδομών της ή των περιοχών της στην περίπτωση αντιπαράθεσης που σχετίζεται με τον Λίβανο, είναι παντελώς ανεδαφικοί. Η Κύπρος ποτέ δεν έχει παράσχει και ποτέ δεν θα παράσχει διευκολύνσεις για οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια κατά της οποιασδήποτε χώρας.

Η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί ένα αξιόπιστο παράγοντα σταθερότητας και ένα αναγνωρισμένο περιφερειακό κέντρο για ανθρωπιστικές επιχειρήσεις, στη βάση των εξαίρετων σχέσεων της με όλα τα κράτη της περιοχής», τόνισε από πλευράς του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Η εικόνα αυτή της Κύπρου βασίζεται στην αξιοπιστία και την προβλεψιμότητα της, σημείωσε. «Μέσω των πολυεπίπεδων πρακτικών πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει, την έντονη δραστηριοποίηση της και την ενεργό διπλωματία, περιλαμβανομένου του θαλάσσιου διαδρόμου για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, συμβάλλει στην εδραίωση των απαραίτητων συνθηκών για επίτευξη περιφερειακής ειρήνης, ευημερίας και ασφάλειας», πρόσθεσε.

Η Κύπρος είναι σθεναρός υποστηρικτής της επίλυσης διενέξεων μέσω ειρηνικών μέσων και διαλόγου, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, υπογράμμισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

«Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τον Λίβανο, οι εξαίρετες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι καλά γνωστές. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έχει επισκεφθεί τη χώρα δύο φορές κατά τους τελευταίους τρεις μήνες, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία ώστε να δοθεί πακέτο οικονομικής στήριξης ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ από την ΕΕ προς ενίσχυση της σταθερότητας στον Λίβανο. Η Κύρος δεν είναι μέρος του προβλήματος Όπως είναι ευρέως αποδεκτό, το διπλωματικό της αποτύπωμα είναι μέρος της λύσης», κατέληξε.

Μήνυμα συμπαράστασης από Ελλάδα προς Κύπρο

Την αμέριστη αλληλεγγύη της Ελλάδας «προς την Κυβέρνηση και τον αδελφό λαό της Κύπρου» εκφράζει σε μήνυμά του το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος, με αφορμή τις απειλές που διατυπώθηκαν κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Η απειλή χρήσης βίας συνιστά κατάφωρη παραβίαση του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Την Τετάρτη, ο Χασάν Νασράλα είπε ότι η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να θεωρήσει την Κύπρο εμπλεκόμενη στον πόλεμο εάν εξακολουθήσει να επιτρέπει στο Ισραήλ να χρησιμοποιεί τα αεροδρόμια και τις βάσεις της για στρατιωτικούς σκοπούς.

Δειτε Επισης

Τελευταίο επεισόδιο για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη-Αναμένονται νέα μετά τη συνάντηση ΓΓ-Τατάρ
Έσφιξε ο κλοιός, ξεχείλισε το ποτήρι της ανοχής-Ώρα δύσκολων αποφάσεων Προέδρου για Παπαθεοδώρου και Φιλιππίδη
Συνάντηση Ραουνά-Αριστοτέλους με επίκεντρο την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ
Έντονες αντιδράσεις στα κατεχόμενα μετά την ομιλία Ερντογάν
Παραθέτει γεύμα ο ΠτΔ τους Μόνιμους Αντιπροσώπους των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας
Ζήτησε στήριξη από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας ο Ερτουγρούλογλου
Η Αστυνομία είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που δεν χρειάζεται ο Νίκος Χριστοδουλίδης
Επαφές με επίκεντρο το Κυπριακό είχε ο Γκιουνές Ονάρ στη Νέα Υόρκη
Τριμερή συνεργασία και περιφερειακές εξελίξεις συζήτησαν οι ΥΠΕΞ Κύπρου-Ιορδανίας-Ελλάδας
Το Πεκίνο καταργεί τη βίζα για Κύπριους ταξιδιώτες-Ενημερώθηκε ο ΠτΔ από Κινέζο ΥΠΕΞ