Σημαντικά καλύτερη η νέα συμφωνία με ΟΠΑΠ για το Υπουργείο Οικονομικών

Υπογράφεται στις 26 Ιουνίου η νέα σύμβαση μεταξύ της Δημοκρατίας και της ΟΠΑΠ για την παραχώρηση 15ετούς άδειας κατά αποκλειστικότητα για τη διεξαγωγή, οργάνωση, διαχείριση, λειτουργία και παροχή ορισμένων τυχερών παιχνιδιών στην Κύπρο, η οποία θα είναι «σημαντική καλύτερη» για την Δημοκρατία, δήλωσε στη Βουλή ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή.

Τη θέση του κ. Παντελή αμφισβητεί ωστόσο η Ελεγκτική Υπηρεσία η οποία αντιτείνει ότι παρά τις βελτιώσεις το επικαιροποιημένο προσχέδιο της νέας σύμβασης, παραμένει ετεροβαρές για το κράτος.

Το θέμα συζητήθηκε στην κοινοβουλευτική επιτροπή Ελέγχου, με τον Πρόεδρο της Ζαχαρία Κουλία να αναδεικνύει την ανάγκη να αποφευχθούν συμβάσεις τύπου Βασιλικού και της κοινής ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας.

«Δεν θέλουμε να επαναληφθούν φαινόμενα τύπου Βασιλικού και Λιμανιού Λάρνακας», είπε ο κ. Κουλίας.

Ενημερώνοντας την επιτροπή, ο κ. Παντελή αναφέρθηκε στην πορεία των διαπραγματεύσεων με την ΟΠΑΠ μετά την ψήφιση νόμου το 2018 που ακύρωνε την προηγούμενη διακρατική συμφωνία. Στο μεταξύ, η ΟΠΑΠ Ελλάδας έχει πλέον ιδιωτικοποιηθεί ενώ το πλειοψηφικό πακέτο έχει αποκτηθεί από τσεχικά συμφέροντα.

Όπως εξήγησε ο κ. Παντελή, οι συζητήσεις έγιναν με την εταιρεία επί ενός μοντέλου, που βασιζόταν στο πρότυπο της συμφωνίας του ελληνικού δημοσίου με την ΟΠΑΠ, την οποία ενέκρινε και η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Εμείς κάναμε μια διαπραγμάτευση, η οποία είναι σημαντικά καλύτερη για την Κυπριακή Δημοκρατία», ανέφερε ο ΓΔ του ΥΠΟΙΚ μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, προσθέτοντας ότι η νέα συμφωνία θα υπογραφεί στις 26 Ιουνίου και θα είναι διάρκειας 15 χρόνων.

Είπε ειδικότερα, ότι κατά τα προηγούμενα 15 χρόνια η Δημοκρατία (βάσει της προηγούμενης συμφωνίας) έλαβε έσοδα €214 εκατ. «Με την νέα σύμβαση η Δημοκρατία θα λάβει €447 εκατ. στα 15 χρόνια: Μπορείτε να αντιληφθείτε τη βελτίωση που επιτυγχάνεται με την συνομολόγηση της νέας συμφωνίας», συμπλήρωσε.

Ο κ. Παντελή είπε ότι η συμφωνία θα καλύπτει και εκκρεμή θέματα, όπως είπε, που αφορούν τα αδιάθετα κέρδη, αλλά και τη διάθεση ποσών που δεν είχαν διατεθεί βάσει της πρόνοιας της πληρωμής 2% σε κοινωφελή έργα θα κατατίθενται στο πάγιο ταμείο.

Ειδικότερα, για τα αδιάθετα κέρδη, ο ΓΔ του ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι εκτιμώνται στα €8 εκατ. τα οποία βάσει της σύμβασης, θα διατίθενται για έργα στη Δημοκρατία. Εξήγησε ότι στην προηγούμενη σύμβαση υπήρχε ένα νομικό κενό για αυτό το ζήτημα.

Όσον αφορά το ετήσιο τέλος άδειας, ο κ. Παντελή είπε ότι αυτό αυξάνεται στα €4,2 εκατ. από €3,2 εκατ. που ίσχυε στην προηγούμενη σύμβαση.

Παραμένει ετεροβαρής για το κράτος η νέα σύμβαση, λέει η Ελεγκτική Υπηρεσία

Αντίθετα, η Ελεγκτική Υπηρεσία μέσω εκπρόσωπου της δήλωσε ότι η νέα σύμβαση παραμένει ετεροβαρής για το κράτος, αν και σε λιγότερο βαθμό.

Όπως ανέφερε, με βάση το προσχέδιο, η ΟΠΑΠ πρέπει να καταβάλλει 22,5% επί του μικτού κέρδους (έσοδα πλην κερδών παικτών), 5% για χορηγίες, εισφορά 0,275% στην Εθνικής Αρχή Στοιχημάτων και τέλος άδειας. Είπε ακόμη ότι με βάση την σύμβαση, η καταβολή του 22,5% και του 5% δεν πρέπει να είναι λιγότερο από €20 εκατ.

Εξέφρασε ένσταση για το θέμα του ετήσιου τέλους άδειας, το οποίο υπολογίζεται αφού αφαιρεθεί ένα ποσοστό 9,54% επί του τζίρου της ΟΠΑΠ Κύπρου ως χρέωση για τις υπηρεσίες που της προσφέρει η ΟΠΑΠ ΑΕ το οποίο θα έπρεπε να ήταν χαμηλότερο. Διαφώνησε επίσης με την πρόνοια ότι το ποσοστό διανομής των κερδών των παικτών 67%, που θεωρείται θεωρητικό, ενώ στη βάση των πραγματικών κερδών το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 64%. Διαφωνία εξέφρασε η ίδια εκπρόσωπος με τον προβλεπόμενο ρυθμό αύξησης των εσόδων στο 2%, λέγοντας ότι η εκτίμηση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας στη βάση της ανάπτυξης νέων ή και διαφοροποιημένων παιγνιδιών εκτιμάται στο 3%.

Ανέφερε ακόμη ότι τα αδιάθετα κέρδη από τις δραστηριότητες της ΟΠΑΠ εκτιμώνται στα €17 εκατ.

«Οι όροι της συμφωνίας είναι μεν βελτιωμένοι σε σχέση με την προηγούμενη αλλά πιστεύουμε ότι η συμφωνία δεν έγινε στη βάση των όρων της αγοράς», είπε, προσθέτοντας μάλιστα ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία ενημέρωσε το Υπουργείο Οικονομικών ότι «ενδεχομένως θα προβεί σε καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι η σύμβαση είναι ετεροβαρής».

Μιλώντας τη συνεδρία, η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Σάβια Ορφανίδου είπε έγνοια του κόμματος είναι η διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, της Κυπριακής Δημοκρατίας και των πολιτών της στον μέγιστο δυνατό βαθμό, προσθέτοντας ότι είναι αποδεκτό από όλους ότι η υφιστάμενη συμφωνία είναι ετεροβαρής και πρέπει να αντικατασταθεί με μια νέα συμφωνία.

«Η θέση του αρμόδιου Υπουργείου των Οικονομικών ήταν σαφής, ότι η διαπραγμάτευση μεγιστοποιεί τη διασφάλιση των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Συνεπώς εναπόκειται στην κυβέρνηση, η οποία έχει και την ευθύνη να διαχειριστεί το όλο ζήτημα ούτως ώστε να διασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον», κατέληξε.

Αμφιβολίες για το κατά πόσον διασφαλίζονται τα συμφέροντα του φορολογούμενου εξέφρασε η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπιδου.

«Είναι πολύ φυσικό όταν ανανεώνεις μια συμφωνία να αυξήσεις τα κέρδη αυτής της σύμβασης όμως το ερώτημα που θα έπρεπε να απαντήσουν όλοι είναι κατά πόσον αυτά τα κέρδη θα μπορούσαν να ήταν πολύ πιο αυξημένα με διαφορετικούς όρους της συμφωνίας», ανέφερε σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρία.

Εξέφρασε επίσης έκπληξη για το γεγονός ότι η Έφορος Κρατικών Ενισχύσεων, που, όπως είπε, θα έπρεπε να έχει πλήρη γνώση της σύμβασης την οποία προτίθενται να επικυρώσουν την ερχόμενη Τετάρτη στο Υπουργικό ανακοίνωσε ότι «δεν είχε ιδέα, τόσο απλά», προσθέτοντας ότι και εκπρόσωπος του Γενικού Λογιστηρίου δήλωσε ότι δεν έχει δει τη σύμβαση.

Διερωτήθηκε «ποιος την είδε (τη σύμβαση), ποιοι είναι αυτοί που προχώρησαν σε διαπραγματεύσεις και με ποιον προέβησαν σε διαπραγματεύσεις»;

Σημειώνεται ότι ο κ. Κουλίας ανέφερε ενώπιον της συνεδρίας ότι θα κληθεί η διεύθυνση και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΠΑΠ Κύπρου σε συνεδρία που αναμένεται να συνέλθει την ερχόμενη βδομάδα.

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σωτήρια παρέμβαση ναυαγοσωστών για λουόμενο στην Πάφο-Μπήκε στο νερό μεθυσμένος
Συντεχνίες ΡΙΚ: Ταχείς διαδικασίες για επίλυση του θέματος με τις συντάξεις
​​​​​​​Η προσωπική πορεία προσφύγων από το 1974 στο συμμετοχικό έργο «Νήματα»
Νέα σύσκεψη στα κατεχόμενα για το περιουσιακό
Ο φετινός Ιούνης ήταν ο θερμότερος που έχει καταγραφεί ποτέ στην Κύπρο
ΟΕΛΜΕΚ: Ημιτελής η προσπάθεια αναβάθμισης των προγραμμάτων ΔΡΑΣΕ-ΚΙΕ
Έρχεται Κύπρο ο Δένδιας για επίσημη επίσκεψη
«Δάσκαλε που δίδασκες…»-Όχημα του Υπουργείου Παιδείας στάθμευσε σε χώρο ΑμΕΑ
Βλάβη επηρεάζει την υδροδότηση στην κοινότητα Επισκοπής
Συνεχίζεται η εφαρμογή του «κτίΖΩ»-Κατεδαφίζονται άλλες δυο πολυκατοικίες