Τρίζει τα δόντια στη Χεζμπολάχ η Κομισιόν-«Οποιαδήποτε απειλή προς κράτη μέλη είναι απειλή εναντίον της ΕΕ»

Η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως εκ τούτου η όποια απειλή κατά της χώρας αποτελεί απειλή κατά της ΕΕ, σχολίασε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για τις εξωτερικές υποθέσεις, Πίτερ Στάνο, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, σε σχέση με την Κύπρο, ενώ εξέφρασε τη στήριξη της ΕΕ στη σχετική δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη.

Κληθείς από το ΚΥΠΕ να διευκρινίσει αν θα γίνουν επαφές και με την Κυβέρνηση του Λιβάνου, ο κ. Στάνο είπε πως η επικοινωνία είναι συνεχής, και πως «ερχόμαστε σε επαφή επίσης με άλλα μέρη, μαζί με τους εταίρους μας από την περιοχή και τη διεθνή κοινότητα» με στόχο την αποτροπή της κλιμάκωσης. Σημείωσε ακόμα πως το ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί από τους Υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ στην τακτική συνάντηση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων τη Δευτέρα.

Απαντώντας αρχικά σε ερώτηση αναφορικά με τις απειλές του ηγέτη της Χεζμπολάχ κατά της Κύπρου σε περίπτωση παροχής στρατιωτικών διευκολύνσεων στο Ισραήλ, ο κ. Στάνο επεσήμανε πως «η Κύπρος είναι κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης - αυτό σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η Κύπρος και η Κύπρος είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε απειλή εναντίον ενός από τα κράτη μέλη μας είναι απειλή εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης», πρόσθεσε.

Όπως σημείωσε, η ΕΕ «υποστηρίζει πλήρως την ίδια την Κύπρο, καθώς και τη δήλωση που έγινε σε σχέση με τις απειλές από τη Χεζμπολάχ από τον Πρόεδρο της Κύπρου».

Ερωτηθείς από κατά πόσον οι απειλές αυτές επηρεάζουν και τις σχέσεις με τον Λίβανο, στη διακυβέρνηση του οποίου η Χεζμπολάχ έχει ρόλο, ο κ. Στάνο επανέλαβε πως η Κύπρος είναι μέρος της ΕΕ και πως η ΕΕ θα συνεχίσει να στηρίζει και να δείχνει αλληλεγγύη στην Κύπρο.

«Η κατάσταση, βέβαια, πρέπει να ιδωθεί και στο ευρύτερο πλαίσιο των περιφερειακών εντάσεων», πρόσθεσε ο κ. Στάνο, επισημαίνοντας πως για αυτόν τον λόγο η ΕΕ «συμμετέχει σε επαφές και δραστηριότητες με διάφορους εταίρους στην περιοχή διεθνώς, για να συμβάλει στην αναγκαία και αναγκαία αποκλιμάκωση».

Σημειώνοντας πως δεν θα ήθελε να πει περισσότερα σε αυτό το στάδιο, υπενθύμισε πως οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα έχουν συζητήσεις την ερχόμενη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, στο πλαίσιο του τακτικού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, κατά το οποίο «θα συζητήσουν επίσης τις τελευταίες εξελίξεις και θα αξιολογήσουν την κατάσταση όπως αναπτύσσεται αυτή τη στιγμή».

Κληθείς από το ΚΥΠΕ να διευκρινίσει αν θα γίνουν και επαφές της ΕΕ με την Κυβέρνηση του Λιβάνου καθώς υπάρχουν σε εξέλιξη διεργασίες μεταξύ Βρυξελλών και Βηρυτού, μεταξύ άλλων και για τη στήριξη στον τομέα της μετανάστευσης, ο κ. Στάνο σημείωσε πως «έχουμε συνεχή διάλογο με τους εταίρους σε διάφορα επίπεδα», υπενθυμίζοντας πως ο Υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου βρέθηκε στις Βρυξέλλες πριν μερικές εβδομάδες και συνάντησε τον Ύπατο Εκπρόσωπο, Ζοζέπ Μπορέλ, ενώ η ΕΕ έχει και την αντιπροσωπεία της στη Βηρυτό.

«Φυσικά, έχουμε επαφές με τη λιβανική Κυβέρνηση, με τους Λιβανέζους ομολόγους μας και ερχόμαστε σε επαφή επίσης με άλλα μέρη, μαζί με τους εταίρους μας από την περιοχή και τη διεθνή κοινότητα», πρόσθεσε.  Μοναδικός στόχος τον επαφών και της συνεχούς ανταλλαγής θέσεων και απόψεων είναι «να αποτραπεί οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση, διότι κανείς δεν έχει να κερδίσει από μια πιθανή μεγαλύτερη κλιμάκωση μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ στη συγκεκριμένη περίπτωση», ανέφερε.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αν οι επαφές αυτές γίνονται και με τη Χεζμπολάχ, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν επεσήμανε πως η Χεζμπολάχ «έχει πολιτική πτέρυγα που εκπροσωπείται στο κοινοβούλιο και στην Κυβέρνηση του Λιβάνου» και σημείωσε πως έχουν γίνει επαφές που έχουν δημοσιοποιηθεί.

«Έχουμε πολλούς τρόπους για να είμαστε σε επαφή με όλους τους απαραίτητους, όλους τους σημαντικούς και σχετικούς παράγοντες» είπε. «Δυστυχώς, στον Λίβανο, η Χεζμπολάχ είναι ένας σημαντικός παράγοντας. Είναι μέρος της κοινωνίας, είναι μέρος του πολιτικού φάσματος», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας πως κατά την πρόσφατή του επίσκεψή του στον Λίβανο, ο κ. Μπορέλ είχε συνάντηση με εκπρόσωπο της πολιτικής πτέρυγας της Χεζμπολάχ, όπου μετέφερε «με μεγάλη σαφήνεια» τις θέσεις και τις προσδοκίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατάσταση στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ

Απαντώντας σε ερώτηση για την κατάσταση στα σύνορα Λιβάνου και Ισραήλ, ο κ. Στάνο είπε πως η ΕΕ παρακολουθεί πολύ στενά την κατάσταση καθώς «αποτελεί πηγή συνεχούς ανησυχίας», όπως έχει τονιστεί από πλευράς Βρυξελλών στο παρελθόν.

«Έχουμε ήδη πει κατ’ επανάληψη ότι, σύμφωνα με το ψήφισμα 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η Ευρωπαϊκή Ένωση προτρέπει όλα τα μέρη να κάνουν ό,τι μπορούν για να αποκλιμακώσουν ή να σταματήσουν τα βήματα που οδηγούν σε κλιμάκωση» τόνισε ο εκπρόσωπος, σημειώνοντας πως η αποκλιμάκωση είναι σημαντική ώστε να καταστεί δυνατή η εμπλοκή σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε, η ΕΕ χαιρετίζει τις συνεχιζόμενες διπλωματικές προσπάθειες από τους διεθνείς εταίρους, και ιδιαίτερα τη Γαλλία και τις ΗΠΑ.

Αναφορικά με την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ της Κομισιόν και του Λιβάνου, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τη στήριξη στον λιβανικό στρατό, και απαντώντας σε ερώτηση για το πού βρίσκεται αυτή η διαδικασία, ο κ. Στάνο υπογράμμισε πως «η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στον Λίβανο και στον λιβανέζικο λαό», κάτι που έχει επαναληφθεί σε πολλές περιπτώσεις όπως κατά την επίσκεψη της Προέδρου Φον ντερ Λάιεν στη Βηρυτό, καθώς και σε συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μέσω των οποίων και τα κράτη μέλη εξέφρασαν αυτή τη δέσμευση.

«Ναι», συνέχισε, «μέρος της υποστήριξής μας είναι η υποστήριξη των λιβανικών ενόπλων δυνάμεων», καθώς «διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο μαζί με την UNIFIL, την αποστολή του ΟΗΕ, στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στο νότιο Λίβανο».

«Οι συγκεκριμένες λεπτομέρειες αυτής της υποστήριξης εξακολουθούν να συζητούνται μεταξύ των κρατών μελών» πρόσθεσε.

Η αντίδραση του Ισραήλ

Νωρίτερα καταγράφηκε και η πρώτη αντίδραση από ισραηλινής πλευράς, διά στόματος του Υπουργού Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, Ίσραελ Κατζ. Σε ανάρτησή του στο Χ, ο κ. Κατζ ανέφερε πως «ο Νασράλα απειλεί να επιτεθεί στην Κύπρο. Οι ιρανικοί πύραυλοι και η εξτρεμιστική ισλαμική τρομοκρατία απειλούν ευρωπαϊκές χώρες και ολόκληρο τον ελεύθερο κόσμο». «Πρέπει να σταματήσουμε το Ιράν πριν να είναι πολύ αργά», τόνισε. Σημειώνεται ότι στο μήνυμά του έκανε tag τους Υπουργούς Εξωτερικών των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, θέλοντας ξεκάθαρα να στείλει μηνύματα προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο Χασάν Νασράλα δήλωσε την Τετάρτη πως η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να θεωρήσει εμπλεκόμενη την Κύπρο στον πόλεμο εάν επιτρέψει στο Ισραήλ να χρησιμοποιήσει τα αεροδρόμια και τις βάσεις της για να εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον του Λιβάνου. «Η κυπριακή κυβέρνηση πρέπει να προειδοποιηθεί ότι το άνοιγμα κυπριακών αεροδρομίων και βάσεων στον ισραηλινό στρατό για να στραφεί εναντίον του Λιβάνου, σημαίνει ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει εμπλακεί στον πόλεμο και η αντίσταση (Χεζμπολάχ) θα την αντιμετωπίσει ως εμπλεκόμενη στον πόλεμο», δήλωσε.

Στις δηλώσεις αυτές έσπευσε να απαντήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υποδεικνύοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εμπλέκεται με κανένα τρόπο στις πολεμικές συρράξεις, αλλά αντιθέτως συμμετέχει ενεργά στις προσπάθειες για ανθρωπιστική βοήθεια. «Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι μέρος του προβλήματος, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέρος της λύσης. Και ο ρόλος μας αυτός, όπως εκδηλώνεται, για παράδειγμα, μέσα από τον ανθρωπιστικό διάδρομο, αναγνωρίζεται όχι μόνο από τον αραβικό κόσμο, αλλά από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας», επεσήμανε ο κ. Χριστοδουλίδης. «Αντίθετα, μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες αποδεικνύουμε στην πράξη ότι είμαστε μέρος της λύσης», πρόσθεσε. Ανέφερε, ταυτόχρονα, πως η διπλωματική οδός τόσο προς τον Λίβανο όσο και προς το Ιράν είναι ανοιχτή, ενώ ανέφερε πως το ζήτημα θα τεθεί και προς άλλες χώρες.

Δειτε Επισης

Τελευταίο επεισόδιο για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη-Αναμένονται νέα μετά τη συνάντηση ΓΓ-Τατάρ
Έσφιξε ο κλοιός, ξεχείλισε το ποτήρι της ανοχής-Ώρα δύσκολων αποφάσεων Προέδρου για Παπαθεοδώρου και Φιλιππίδη
Συνάντηση Ραουνά-Αριστοτέλους με επίκεντρο την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ
Έντονες αντιδράσεις στα κατεχόμενα μετά την ομιλία Ερντογάν
Παραθέτει γεύμα ο ΠτΔ τους Μόνιμους Αντιπροσώπους των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας
Ζήτησε στήριξη από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας ο Ερτουγρούλογλου
Η Αστυνομία είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που δεν χρειάζεται ο Νίκος Χριστοδουλίδης
Επαφές με επίκεντρο το Κυπριακό είχε ο Γκιουνές Ονάρ στη Νέα Υόρκη
Τριμερή συνεργασία και περιφερειακές εξελίξεις συζήτησαν οι ΥΠΕΞ Κύπρου-Ιορδανίας-Ελλάδας
Το Πεκίνο καταργεί τη βίζα για Κύπριους ταξιδιώτες-Ενημερώθηκε ο ΠτΔ από Κινέζο ΥΠΕΞ