Επαναπροσδιορισμό της σχέσης με την Κυβέρνηση και τριπλό συνέδριο ζητούν βουλευτές της ΔΗΠΑ

Διαστάσεις φαίνεται να προσλαμβάνει τις τελευταίες ώρες η έντονη θέση που εκφράζουν τουλάχιστον δύο από τους τέσσερις βουλευτές της ΔΗΠΑ, αναφορικά με τις κινήσεις που πρέπει να κάνει το κόμμα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Αλέκος Τρυφωνίδης, έθεσε δυο ζητήματα: Παίρνουμε τα μνήματα της κοινωνίας με το απογοητευτικό αποτέλεσμα και προχωρούμε προς δύο κατευθύνσεις. Πρώτο εσωκομματικά εισηγείται ριζική αλλαγή των δομών του κόμματος για να μπορεί να έρθει πιο κοντά στην κοινωνία. Αυτό θα επιτευχθεί με καταστατικό, πολιτικό και εκλογικό συνέδριο. Σε δεύτερο επίπεδο, ο βουλευτής εισηγείται να επαναξιολόγηση των σχέσεων με την Κυβέρνηση και να προτείνει το κόμμα τρόπους αναβάθμισής της και σε επίπεδο επικοινωνίας αλλά και σε επίπεδο πολιτικό.

Παράλληλα, κατά τη χθεσινή συνεδρία, ο βουλευτής Αμμοχώστου, Μιχάλης Γιακουμή, κατέθεσε επιστολή, στην οποία εισηγείται όπως πραγματοποιηθεί τριπλό συνέδριο, δηλαδή καταστατικό, πολιτικό και εκλογικό. Αφενός, ο κ. Γιακουμή θεωρεί ότι πρέπει να αναθεωρηθούν και να τροποποιηθούν το Καταστατικό και οι πολιτικές του κόμματος, ώστε να εκσυγχρονιστεί το πλαίσιο δράσης και να προσαρμοστούν στο τρέχον πολιτικό τοπίο. Αφετέρου θεωρεί ότι πρέπει να πραγματοποιηθεί εκλογικό συνέδριο για την ανανέωση των στελεχών και των δομών. Αυτό, σημείωσε, δεν αποτελεί πρόταση μομφής κατά του προέδρου της ΔΗΠΑ, καθώς η ταυτότητα της παράταξης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον Μάριο Καρογιάν.

Στο πλαίσιο των αλλαγών οι δύο βουλευτές, όπως και άλλα στελέχη, τονίζουν την ανάγκη να επανακαθοριστεί η σχέση της ΔΗΠΑ με την Κυβέρνηση, ώστε να ενισχυεί η θέση της σε αυτήν. Μάλιστα, στη δική του περίπτωση, ο κ. Γιακουμή ανέφερε πως, εάν δεν εξευρεθούν οι θεσμικοί τρόποι επικοινωνίας και δεν καταστεί δυνατόν να είναι η ΔΗΠΑ συμμέτοχη στον τρόπο άσκησης πολιτικής, τότε ίσως πρέπει να αξιολογηθεί το ενδεχόμενο ειρηνικής αποχώρησης από το κυβερνητικό σχήμα. Και για τα δύο θεωρεί πως πρέπει να τεθεί σαφές χρονοδιάγραμμα.

Σημειώνεται, πάντως, πως θέση πως η συμπολίτευση κάνει κακό στη ΔΗΠΑ έχουν και άλλα στελέχη, με τον Χρίστο Τσίγκη να δηλώνει δημοσίως πως το κόμμα έχει κόστος πριν από μερικές ημέρες. Υπενθυμίζεται πως ο κ. Τσίγκης κατηγορεί το προεδρικό περιβάλλον πως ενήργησε με τρόπο υπονομευτικό για την υποψηφιότητά του για τη Δημαρχία Στροβόλου, ενώ εργάστηκε ενεργά για την προώθηση άλλου υποψηφίου.

Είναι ξεκάθαρο πως στη ΔΗΠΑ υπάρχει μια ευρύτερη διάθεση για αυτοκριτική. Ωστόσο φαίνεται, εκ πρώτης όψεως, ότι διάφορα στελέχη έχουν διαφορετικές απόψεις ως προς τον τρόπο που θα διορθωθούν τα προβλήματα και οι ελλείψεις που εντοπίζονται. Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος Μαρίνος Κλεάνθους, ανέφερε σε ανάρτησή του ότι ο ίδιος ξεκινά διάλογο με τους πολίτες, προειδοποιώντας ότι αν η ΔΗΠΑ δεν προβεί στις απαραίτητες αλλαγές, ο ίδιος θα τεθεί εκτός κόμματος.

Δειτε Επισης

Βάζει στη ζυγαριά το εκλογικό αποτέλεσμα η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ
Τo capital statement που αντικαθιστά το «ό,τι δηλώσεις είσαι» των αξιωματούχων στο Πόθεν Έσχες
Διαμαρτυρίες για το όριο ταχύτητας στο δρόμο του K Cineplex-Γιατί οι κάμερες γράφουν πάνω από 50km
Τραβά κόκκινη γραμμή στη μετακίνηση της ΑΔΕ Λεμεσού ο Χαρτσιώτης-Πώς απαντά για τις συνθήκες κράτησης
Παγιδευμένη ανάμεσα στις φωτιές που άναψε η πρόεδρος του ΔΗΣΥ-Της στέλνουν μέχρι και επιστολές διαγραφής
Βεβαιότητα από ΠτΔ ότι πριν από το τέλος του έτους θα υπάρξουν θετικά νέα στο Κυπριακό
Γαλλίδα Πρέσβειρα: Πάντοτε έτοιμοι να βοηθήσουμε για δίκαιη λύση Κυπριακού
Διπλωματικές Πηγές ΟΗΕ: Ο Γκουτέρες θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες για το Κυπριακό
Μητσοτάκης σε Γκουτέρες: Να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα για λύση του Κυπριακού
Άνθρακας η καταγγελία τουρίστριας περί βιασμού της-Ελεύθερος ο 19χρονος, ζήτησε την ποινική δίωξη της