Επαναπροσδιορισμό της σχέσης με την Κυβέρνηση και τριπλό συνέδριο ζητούν βουλευτές της ΔΗΠΑ

Διαστάσεις φαίνεται να προσλαμβάνει τις τελευταίες ώρες η έντονη θέση που εκφράζουν τουλάχιστον δύο από τους τέσσερις βουλευτές της ΔΗΠΑ, αναφορικά με τις κινήσεις που πρέπει να κάνει το κόμμα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Αλέκος Τρυφωνίδης, έθεσε δυο ζητήματα: Παίρνουμε τα μνήματα της κοινωνίας με το απογοητευτικό αποτέλεσμα και προχωρούμε προς δύο κατευθύνσεις. Πρώτο εσωκομματικά εισηγείται ριζική αλλαγή των δομών του κόμματος για να μπορεί να έρθει πιο κοντά στην κοινωνία. Αυτό θα επιτευχθεί με καταστατικό, πολιτικό και εκλογικό συνέδριο. Σε δεύτερο επίπεδο, ο βουλευτής εισηγείται να επαναξιολόγηση των σχέσεων με την Κυβέρνηση και να προτείνει το κόμμα τρόπους αναβάθμισής της και σε επίπεδο επικοινωνίας αλλά και σε επίπεδο πολιτικό.

Παράλληλα, κατά τη χθεσινή συνεδρία, ο βουλευτής Αμμοχώστου, Μιχάλης Γιακουμή, κατέθεσε επιστολή, στην οποία εισηγείται όπως πραγματοποιηθεί τριπλό συνέδριο, δηλαδή καταστατικό, πολιτικό και εκλογικό. Αφενός, ο κ. Γιακουμή θεωρεί ότι πρέπει να αναθεωρηθούν και να τροποποιηθούν το Καταστατικό και οι πολιτικές του κόμματος, ώστε να εκσυγχρονιστεί το πλαίσιο δράσης και να προσαρμοστούν στο τρέχον πολιτικό τοπίο. Αφετέρου θεωρεί ότι πρέπει να πραγματοποιηθεί εκλογικό συνέδριο για την ανανέωση των στελεχών και των δομών. Αυτό, σημείωσε, δεν αποτελεί πρόταση μομφής κατά του προέδρου της ΔΗΠΑ, καθώς η ταυτότητα της παράταξης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον Μάριο Καρογιάν.

Στο πλαίσιο των αλλαγών οι δύο βουλευτές, όπως και άλλα στελέχη, τονίζουν την ανάγκη να επανακαθοριστεί η σχέση της ΔΗΠΑ με την Κυβέρνηση, ώστε να ενισχυεί η θέση της σε αυτήν. Μάλιστα, στη δική του περίπτωση, ο κ. Γιακουμή ανέφερε πως, εάν δεν εξευρεθούν οι θεσμικοί τρόποι επικοινωνίας και δεν καταστεί δυνατόν να είναι η ΔΗΠΑ συμμέτοχη στον τρόπο άσκησης πολιτικής, τότε ίσως πρέπει να αξιολογηθεί το ενδεχόμενο ειρηνικής αποχώρησης από το κυβερνητικό σχήμα. Και για τα δύο θεωρεί πως πρέπει να τεθεί σαφές χρονοδιάγραμμα.

Σημειώνεται, πάντως, πως θέση πως η συμπολίτευση κάνει κακό στη ΔΗΠΑ έχουν και άλλα στελέχη, με τον Χρίστο Τσίγκη να δηλώνει δημοσίως πως το κόμμα έχει κόστος πριν από μερικές ημέρες. Υπενθυμίζεται πως ο κ. Τσίγκης κατηγορεί το προεδρικό περιβάλλον πως ενήργησε με τρόπο υπονομευτικό για την υποψηφιότητά του για τη Δημαρχία Στροβόλου, ενώ εργάστηκε ενεργά για την προώθηση άλλου υποψηφίου.

Είναι ξεκάθαρο πως στη ΔΗΠΑ υπάρχει μια ευρύτερη διάθεση για αυτοκριτική. Ωστόσο φαίνεται, εκ πρώτης όψεως, ότι διάφορα στελέχη έχουν διαφορετικές απόψεις ως προς τον τρόπο που θα διορθωθούν τα προβλήματα και οι ελλείψεις που εντοπίζονται. Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος Μαρίνος Κλεάνθους, ανέφερε σε ανάρτησή του ότι ο ίδιος ξεκινά διάλογο με τους πολίτες, προειδοποιώντας ότι αν η ΔΗΠΑ δεν προβεί στις απαραίτητες αλλαγές, ο ίδιος θα τεθεί εκτός κόμματος.

Δειτε Επισης

Υποστήριξη Κύπρου στην Ουκρανία με αφορμή τις 1000 ημέρες από έναρξη ρωσικής εισβολής
Έκανε πρεμιέρα το «σκιώδες» του ΔΗΣΥ-«Σκοπός να συμβάλουμε έμπρακτα στην επίλυση ζητημάτων»
Η κρίση για την «προεδρία βουλής» λύθηκε μέσω Άγκυρας, γράφει ο τ/κ Τύπος
Την παρούσα κατάσταση στην Ουκρανία συζήτησαν οι ΥΠΑΜ ΕΕ, παρών και ο Πάλμας
Αποφασιστικότητα για διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης εκφράζει ο Χαρμαντζί
Υπό απεργίες και διαμαρτυρίες η συζήτηση "προϋπολογισμού" στα κατεχόμενα
Τα «ωφελήματα» Χριστοδουλίδη και η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας που καταρρίπτει ισχυριζόμενες παρατυπίες
Πρώτη η Κύπρος στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων-«Δεν θα χαθεί ούτε σεντ από τη βοήθεια που δίνεται»
Στην Επ. Εξωτερικών αντιπροσωπεία της Γερουσίας της Γαλλίας-«Θεωρούμε τη Γαλλία ένα στρατηγικό εταίρο»
Σε πορεία ανασυγκρότησης η ΕΔΕΚ με φρέσκιες θέσεις και πρόσωπα-Οι στόχοι για τις Βουλευτικές