Επαναπροσδιορισμό της σχέσης με την Κυβέρνηση και τριπλό συνέδριο ζητούν βουλευτές της ΔΗΠΑ

Διαστάσεις φαίνεται να προσλαμβάνει τις τελευταίες ώρες η έντονη θέση που εκφράζουν τουλάχιστον δύο από τους τέσσερις βουλευτές της ΔΗΠΑ, αναφορικά με τις κινήσεις που πρέπει να κάνει το κόμμα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Αλέκος Τρυφωνίδης, έθεσε δυο ζητήματα: Παίρνουμε τα μνήματα της κοινωνίας με το απογοητευτικό αποτέλεσμα και προχωρούμε προς δύο κατευθύνσεις. Πρώτο εσωκομματικά εισηγείται ριζική αλλαγή των δομών του κόμματος για να μπορεί να έρθει πιο κοντά στην κοινωνία. Αυτό θα επιτευχθεί με καταστατικό, πολιτικό και εκλογικό συνέδριο. Σε δεύτερο επίπεδο, ο βουλευτής εισηγείται να επαναξιολόγηση των σχέσεων με την Κυβέρνηση και να προτείνει το κόμμα τρόπους αναβάθμισής της και σε επίπεδο επικοινωνίας αλλά και σε επίπεδο πολιτικό.

Παράλληλα, κατά τη χθεσινή συνεδρία, ο βουλευτής Αμμοχώστου, Μιχάλης Γιακουμή, κατέθεσε επιστολή, στην οποία εισηγείται όπως πραγματοποιηθεί τριπλό συνέδριο, δηλαδή καταστατικό, πολιτικό και εκλογικό. Αφενός, ο κ. Γιακουμή θεωρεί ότι πρέπει να αναθεωρηθούν και να τροποποιηθούν το Καταστατικό και οι πολιτικές του κόμματος, ώστε να εκσυγχρονιστεί το πλαίσιο δράσης και να προσαρμοστούν στο τρέχον πολιτικό τοπίο. Αφετέρου θεωρεί ότι πρέπει να πραγματοποιηθεί εκλογικό συνέδριο για την ανανέωση των στελεχών και των δομών. Αυτό, σημείωσε, δεν αποτελεί πρόταση μομφής κατά του προέδρου της ΔΗΠΑ, καθώς η ταυτότητα της παράταξης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον Μάριο Καρογιάν.

Στο πλαίσιο των αλλαγών οι δύο βουλευτές, όπως και άλλα στελέχη, τονίζουν την ανάγκη να επανακαθοριστεί η σχέση της ΔΗΠΑ με την Κυβέρνηση, ώστε να ενισχυεί η θέση της σε αυτήν. Μάλιστα, στη δική του περίπτωση, ο κ. Γιακουμή ανέφερε πως, εάν δεν εξευρεθούν οι θεσμικοί τρόποι επικοινωνίας και δεν καταστεί δυνατόν να είναι η ΔΗΠΑ συμμέτοχη στον τρόπο άσκησης πολιτικής, τότε ίσως πρέπει να αξιολογηθεί το ενδεχόμενο ειρηνικής αποχώρησης από το κυβερνητικό σχήμα. Και για τα δύο θεωρεί πως πρέπει να τεθεί σαφές χρονοδιάγραμμα.

Σημειώνεται, πάντως, πως θέση πως η συμπολίτευση κάνει κακό στη ΔΗΠΑ έχουν και άλλα στελέχη, με τον Χρίστο Τσίγκη να δηλώνει δημοσίως πως το κόμμα έχει κόστος πριν από μερικές ημέρες. Υπενθυμίζεται πως ο κ. Τσίγκης κατηγορεί το προεδρικό περιβάλλον πως ενήργησε με τρόπο υπονομευτικό για την υποψηφιότητά του για τη Δημαρχία Στροβόλου, ενώ εργάστηκε ενεργά για την προώθηση άλλου υποψηφίου.

Είναι ξεκάθαρο πως στη ΔΗΠΑ υπάρχει μια ευρύτερη διάθεση για αυτοκριτική. Ωστόσο φαίνεται, εκ πρώτης όψεως, ότι διάφορα στελέχη έχουν διαφορετικές απόψεις ως προς τον τρόπο που θα διορθωθούν τα προβλήματα και οι ελλείψεις που εντοπίζονται. Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος Μαρίνος Κλεάνθους, ανέφερε σε ανάρτησή του ότι ο ίδιος ξεκινά διάλογο με τους πολίτες, προειδοποιώντας ότι αν η ΔΗΠΑ δεν προβεί στις απαραίτητες αλλαγές, ο ίδιος θα τεθεί εκτός κόμματος.

Δειτε Επισης

Τελευταίο επεισόδιο για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη-Αναμένονται νέα μετά τη συνάντηση ΓΓ-Τατάρ
Έσφιξε ο κλοιός, ξεχείλισε το ποτήρι της ανοχής-Ώρα δύσκολων αποφάσεων Προέδρου για Παπαθεοδώρου και Φιλιππίδη
Συνάντηση Ραουνά-Αριστοτέλους με επίκεντρο την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ
Έντονες αντιδράσεις στα κατεχόμενα μετά την ομιλία Ερντογάν
Παραθέτει γεύμα ο ΠτΔ τους Μόνιμους Αντιπροσώπους των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας
Ζήτησε στήριξη από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας ο Ερτουγρούλογλου
Η Αστυνομία είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που δεν χρειάζεται ο Νίκος Χριστοδουλίδης
Επαφές με επίκεντρο το Κυπριακό είχε ο Γκιουνές Ονάρ στη Νέα Υόρκη
Τριμερή συνεργασία και περιφερειακές εξελίξεις συζήτησαν οι ΥΠΕΞ Κύπρου-Ιορδανίας-Ελλάδας
Το Πεκίνο καταργεί τη βίζα για Κύπριους ταξιδιώτες-Ενημερώθηκε ο ΠτΔ από Κινέζο ΥΠΕΞ