Κύπρος και Αρμενία επαναβεβαιώνουν συνεργασία σε θέματα αγνοουμένων

Κύπρος και Αρμενία επαναβεβαίωσαν την πρόθεσή τους για περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργασίας τους ειδικότερα όσον αφορά τον τομέα της ενημέρωσης και διαφώτισης για τα σοβαρά προβλήματα στον εντοπισμό των αγνοουμένων που και οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν.

Η επαναβεβαίωση δόθηκε σε συνάντηση που είχε η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων Άννα Αριστοτέλους με τον Πρέσβη της Δημοκρατίας της Αρμενίας στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Αλβανία, Tigran Mkrtchyan.

Η συνάντηση, σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, έγινε παρουσία του αντιπροσώπου της Θρησκευτικής Ομάδας Αρμενίων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Βαρτκές Μαχτεσιάν.

Η κ. Αριστοτέλους ενημέρωσε τον Πρέσβη για τη συνεργασία με την κοινότητα των Αρμένιων στην Κύπρο και τον διαβεβαίωσε πως τα θέματα που αφορούν τους Αρμένιους και ειδικότερα την ευημερία και τη διατήρηση των πολιτισμικών και θρησκευτικών τους στοιχείων, βρίσκονται στις προτεραιότητες της Πολιτείας.

Είναι σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρεται, που έχει αποφασιστεί πρόσφατα η αύξηση των ιερέων/κληρικών της Αρμένικης Μητρόπολης της Κύπρου από τρεις σε τέσσερις με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, αφού από το 1998 ο αριθμός παρέμεινε ο ίδιος. Σήμερα ο πληθυσμός των Αρμενίων στην Κύπρο υπολογίζεται σε περίπου 4,000.

Ο Πρέσβης ευχαρίστησε για τη συμβολή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ευημερία των Αρμενίων της Κύπρου, ενώ ταυτόχρονα αναφέρθηκε ότι ως Αρμενία αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα στον εντοπισμό Αρμένιων αγνοουμένων από τις διενέξεις με το Αζερμπαϊτζάν που έλαβαν χώρα στις αρχές της δεκαετίας του 1990, αλλά και πολύ πρόσφατα κατά την περίοδο 2020 – 2023.

Η κ. Αριστοτέλους, ανέφερε ότι το θέμα των αγνοουμένων αποτελεί την πλέον τραγική πτυχή της τουρκικής εισβολής, αναφέροντας ότι «συνεχίζουμε να καταβάλλουμε άοκνες προσπάθειες, αφενός για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων μας και αφετέρου για να διατηρήσουμε άσβεστη τη μνήμη τους, αφού εδώ και 50 χρόνια, πέραν του 49% των υποθέσεων αγνοουμένων εξακολουθούν να εκκρεμούν μέχρι σήμερα».

Ενημέρωσε επίσης τον Πρέσβη για τα προβλήματα που προκύπτουν από την αρνητική στάση του κατοχικού καθεστώτος στην επίλυση του ανθρωπιστικού αυτού θέματος.

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Βεβαιότητα από ΠτΔ ότι πριν από το τέλος του έτους θα υπάρξουν θετικά νέα στο Κυπριακό
Γαλλίδα Πρέσβειρα: Πάντοτε έτοιμοι να βοηθήσουμε για δίκαιη λύση Κυπριακού
Διπλωματικές Πηγές ΟΗΕ: Ο Γκουτέρες θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες για το Κυπριακό
Μητσοτάκης σε Γκουτέρες: Να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα για λύση του Κυπριακού
Άνθρακας η καταγγελία τουρίστριας περί βιασμού της-Ελεύθερος ο 19χρονος, ζήτησε την ποινική δίωξη της
Εμμένει στη λύση δυο κρατών ο Τατάρ-«Πρώτα επιβεβαίωση της κυριαρχίας μας και μετά διαπραγματεύσεις»
Πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Πάφου ο Κοινοτάρχης Αναρίτας
Δεν επηρεάζει τη λειτουργία του Αμάλθεια η απομάκρυνση της προβλήτας από τους Αμερικανούς
Στην κρίση των γιατρών τα επόμενα βήματα για την δολοφονία του Στυλιανού από τα χέρια του γαμπρού του
Σε γραφεία διαφημιστικής εταιρείας η ρίψη πυροβολισμών-Δεν υποψιάζεται οποιοδήποτε ο ιδιοκτήτης