Αναπροσαρμογή πολιτικών του κράτους για τους πρόσφυγες ζητά η ΠΕΠ

Η παρέλευση μισού αιώνα από την τουρκική εισβολή και την παράνομη κατοχή των περιουσιών των προσφύγων της Κύπρου, επιβάλλουν την αναπροσαρμογή των πολιτικών του κράτους και τη διαφοροποίηση της προσφυγικής – κοινωνικοοικονομικής προσέγγισης που ακολουθείται, υπό τον κίνδυνο της μεταβίβασης της πλειοψηφίας των εδαφών μας στην Τουρκία, αναφέρει η Παγκύπρια Ένωση Προσφύγων (ΠΕΠ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων.

Σημειώνονται με θετικό πρόσημο οι όποιες προσπάθειες καταβάλλονται στην ευρύτερη γειτονιά μας, στην ανατολική Μεσόγειο, τόσο από τον ΟΗΕ όσο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε για τη στήριξη των Σύρων, που έχουν καταφύγει στο Λίβανο, είτε και για τη στήριξη των χιλιάδων Παλαιστινίων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι και διαβιούν σε άθλιες συνθήκες στη Γάζα. Οφείλουμε, τονίζεται, να αναδείξουμε και τον ενισχυτικό ρόλο που επιτελεί η Κυπριακή Δημοκρατία στην προσπάθεια αυτή.

Περαιτέρω αναφέρεται ότι οι διεθνείς φορείς θα πρέπει να εγκύψουν με περισσότερη θέρμη στο πρόβλημα και να σταθούν αρωγοί και προς τα κράτη, που απορροφούν όλες αυτές τις μεταναστευτικές ροές. Ειδικότερα στην περίπτωση του πολύπαθου νησιού μας, του οποίου ο προσφυγικός κόσμος, οι εκτοπισθέντες αλλά και οι ξενιτεμένοι μας, θύματα μιας βίαιης εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής από την Τουρκία, συνεχίζουν τον αγώνα για δικαίωση και επιστροφή στις πατρογονικές τους εστίες, χωρίς να έχουν τύχει μιας τέτοιας ευρείας στήριξης είτε από το κράτος ή και από άλλους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς.

Η ΠΕΠ απαιτεί την εφαρμογή της ισότιμης κατανομής βαρών αλλά και διεκδικεί τα απολύτως αυτονόητα και τίποτα περισσότερο από όσα απολαμβάνουν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι πολίτες - να ζουν, να απολαμβάνουν και να αξιοποιούν τις περιουσίες τους ελεύθεροι, σε ασφαλείς και ειρηνικές συνθήκες. «Διακηρύσσουμε τη θέληση και την αποφασιστικότητα μας για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, η οποία να οδηγεί στην επανένωση της πατρίδας μας και στην επιστροφή των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες σε συνθήκες ασφαλείας και ελευθερίας. Αυτό θα αποτελούσε και τη μόνιμη λύση του προσφυγικού ζητήματος της Κύπρου», προστίθεται.

Όσο όμως διαρκεί αυτή η έκρυθμη κατάσταση, αναφέρει η ΠΕΠ, το κράτος οφείλει να ανταποκριθεί στα μικρά καθημερινά ζητήματα, αλλά και στα μεγάλα οικονομικά θέματα που μπορεί να αντιμετωπίζουν προσφυγικές οικογένειες, ιδιαίτερα αυτές που δεν έτυχαν ποτέ και καμιάς στήριξης.

Καλεί τα αρμόδια Υπουργεία των Εσωτερικών και κυρίως των Οικονομικών, τα Τμήματα και τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες  όπως μελετήσουν τις εισηγήσεις της ΠΕΠ για την επαναξιολόγηση των στεγαστικών σχεδίων, των εισοδηματικών κριτηρίων και του ύψους των βοηθημάτων που παραχωρούνται από την Υπηρεσία Μερίμνης αλλά και τις εισηγήσεις που κατατίθενται από κόμματα, βουλευτές και άλλους φορείς στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, ώστε να προωθηθούν λύσεις για υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή απάμβλυνση στην αντιμετώπιση των καθημερινών ζητημάτων που ταλανίζουν τον προσφυγικό κόσμο αλλά και στην αδικία που υφίστανται οι ιδιοκτήτες κατεχόμενων περιουσιών, δεδομένης της αδυναμίας αξιοποίησης των απροσπέλαστων τουρκοκρατούμενων περιουσιών τους.

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Καμπανάκι από ΕΔΔ για την ποινικοποίηση της παραπληροφόρησης-Κάλεσμα για συμμόρφωση με τα ευρωπαϊκά πρότυπα
Σταμάτησαν τα βελτιωτικά έργα του ψευδοκράτους στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου
Πυρετός διπλωματικών διαβουλεύσεων μετά το σκηνικό έντασης στην Κάσο-Σε επιφυλακή η Ελλάδα
Περισσότερα από 300 παιδιά σε εργαστήρια ανάγνωσης με συντροφιά σκύλους θεραπείας
Τον χτύπησε με σκεπάρνι στο κεφάλι επειδή του έκανε παρατήρηση πως κωλυσιεργούσε
Παραιτήθηκε η επικεφαλής της Μυστικής Υπηρεσίας μετά την απόπειρα δολοφονίας κατά Τραμπ
Αθώοι οι εννέα κατηγορούμενοι για τον φόνο του 20χρονου στη Βρέξη στη Χλώρακα
Καθιέρωσαν μηνιαίες συναντήσεις Αριστοτέλους-Σολωμή για τα θέματα του Κορμακίτη
Δεν υποχωρούν οι ψηλές θερμοκρασίες-Νέα κίτρινη προειδοποίηση από τη Μετεωρολογική
Πήρε θέση ο Φειδίας για το περιστατικό με παιδιά αγνοουμένων-Μιλά για παρεξήγηση