Τον διαχωρισμό εξουσιών ζητά ξανά το Βολτ μετά την έκθεσης της ΕΕ-«Δεν επιτρέπεται άλλη κωλυσιεργία»

Ζητά εκ νέου τον διαχωρισμό εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα το Βολτ, το οποίο καλεί τη Βουλή και την Επιτροπή Νομικών να προχωρήσουν άμεσα στη συζήτηση της πρότασης νόμου που κατέθεσε η Αλεξάνδρα Ατταλίδου στις 18 Μαΐου 2023 και η Ειρήνη Χαραλαμπίδου την 1 Φεβρουαρίου 2024, μετά την Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε ανακοίνωση του το Βολτ σημειώνει πως, «με ευρωπαϊκή βούλα αυτή τη φορά αμφισβητείται η διπλή ιδιότητα του Γενικού Εισαγγελέα ως δημόσιου κατήγορου και ως νομικού συμβούλου του κράτους. Η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2024, η οποία αφορά την οικονομική, κοινωνική, εργατική, διαρθρωτική και δημοσιονομική πολιτική της Κύπρου υπογραμμίζει ότι ''η ανεξαρτησία και η λογοδοσία της υπηρεσίας κατηγόρων παραμένει αδύναμη. Οι ανησυχίες σχετίζονται με τον διπλό ρόλο του Γενικού Εισαγγελέα ως νομικού συμβούλου της Κυβέρνησης και επικεφαλής της υπηρεσίας κατηγόρων, με ευρείες διακριτικές εξουσίες, που δεν υπόκεινται σε οποιοδήποτε έλεγχο''. Η έκθεση αναφέρει ότι ενώ  αυτές οι ανησυχίες έχουν υπογραμμιστεί στο παρελθόν, δεν αντιμετωπίστηκαν ακόμη».

Παράλληλα προσθέτει ότι, «ανησυχητική είναι, επίσης,  η επισήμανση ότι αυτή η κατάσταση  μπορεί να υπονομεύσει την αποτελεσματικότητα του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης και το ευρύτερο πλαίσιο κατά τη διαφθοράς και το επιχειρηματικό περιβάλλον».

Το Βολτ αναφέρει πως, «υπενθυμίζουμε την προεκλογική δέσμευση  του Προέδρου  για τον  διαχωρισμό εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα και καλούμε την Βουλή και ειδικά την Επιτροπή Νομικών να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση στη συζήτηση της πρότασης νόμου που κατέθεσε η Βουλεύτρια και Συμπρόεδρος του Volt, Αλεξάνδρα Ατταλίδου στις 18 Μαΐου 2023 καθώς και της πρότασης της Βουλεύτριας του ΑΚΕΛ  κ . Χαραλαμπίδου ημερομηνίας 1 Φεβρουαρίου 2024 την οποία προσυπογράφουν 8 βουλευτές συμπεριλαμβανομένης της Αλεξάνδρας Ατταλίδου».

Καταλήγοντας τονίζει ότι, «το θέμα  άπτεται της ποιότητας της δικαιοσύνης, της ισονομίας των πολιτών αλλά και της εμπιστοσύνης τους στη δικαιοσύνη και τους θεσμούς.  Αποτελεί απαίτηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών και δεν επιτρέπεται άλλη κωλυσιεργία! Μιλώντας ενώπιον της επιτροπής Νομικών τον περασμένο Απρίλιο, ο Γενικός Εισαγγελέας, κ. Γιώργος Σαββίδης, αναφέρθηκε σε ''κάποιους που έχουν ως στόχο ζωής να δουν τη Νομική Υπηρεσία να διαχωρίζεται''. Μήπως ο κ. Σαββίδης συμπεριλαμβάνει και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανάμεσα σ’ αυτούς τους ''κάποιους'';».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καμπάνα ΕΕ για τον διπλό ρόλο και τις εξουσίες του Εισαγγελέα-«Η ανεξαρτησία και η λογοδοσία παραμένει αδύναμη»

Δειτε Επισης

Α. Κληρίδης για έκθεση Λοττίδου για συνθήκες κρατουμένων στην πτέρυγα 1Β-«Δεν τυγχάνουν ίσης μεταχείρισης»
Παραιτήθηκε η επικεφαλής της Μυστικής Υπηρεσίας μετά την απόπειρα δολοφονίας κατά Τραμπ
Αθώοι οι εννέα κατηγορούμενοι για τον φόνο του 20χρονου στη Βρέξη στη Χλώρακα
Συζήτησαν για τις συνθήκες διαβίωσης στις Φυλακές και τους τρόπους βελτίωσης Αννίτα-Κληρίδης
Πήρε θέση ο Φειδίας για το περιστατικό με παιδιά αγνοουμένων-Μιλά για παρεξήγηση
Ο μικρότερος αριθμός θανατηφόρων από το 1960 καταγράφηκε το 2023
Καταζητείται 43χρονος Ανδρέας Σάββα για υπόθεση πλαστογραφίας και κλοπής από αντιπρόσωπο (pic)
Παραπέμφθηκαν σε δίκη οι δύο πρώην αστυνομικοί για την Metamax-Ελεύθερος ο 48χρονος
Τουρίστας 45 ετών ο άνδρας που έπεσε από το μπαλκόνι ξενοδοχείου-Δεν προέκυψε εγκληματική ενέργεια
Μπλοκάρουν τον αυτοκινητόδρομο τα δημόσια έργα-Κλειστές και οι τρεις λωρίδες προς Λευκωσία για τρεις ημέρες