Τον διαχωρισμό εξουσιών ζητά ξανά το Βολτ μετά την έκθεσης της ΕΕ-«Δεν επιτρέπεται άλλη κωλυσιεργία»

Ζητά εκ νέου τον διαχωρισμό εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα το Βολτ, το οποίο καλεί τη Βουλή και την Επιτροπή Νομικών να προχωρήσουν άμεσα στη συζήτηση της πρότασης νόμου που κατέθεσε η Αλεξάνδρα Ατταλίδου στις 18 Μαΐου 2023 και η Ειρήνη Χαραλαμπίδου την 1 Φεβρουαρίου 2024, μετά την Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε ανακοίνωση του το Βολτ σημειώνει πως, «με ευρωπαϊκή βούλα αυτή τη φορά αμφισβητείται η διπλή ιδιότητα του Γενικού Εισαγγελέα ως δημόσιου κατήγορου και ως νομικού συμβούλου του κράτους. Η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2024, η οποία αφορά την οικονομική, κοινωνική, εργατική, διαρθρωτική και δημοσιονομική πολιτική της Κύπρου υπογραμμίζει ότι ''η ανεξαρτησία και η λογοδοσία της υπηρεσίας κατηγόρων παραμένει αδύναμη. Οι ανησυχίες σχετίζονται με τον διπλό ρόλο του Γενικού Εισαγγελέα ως νομικού συμβούλου της Κυβέρνησης και επικεφαλής της υπηρεσίας κατηγόρων, με ευρείες διακριτικές εξουσίες, που δεν υπόκεινται σε οποιοδήποτε έλεγχο''. Η έκθεση αναφέρει ότι ενώ  αυτές οι ανησυχίες έχουν υπογραμμιστεί στο παρελθόν, δεν αντιμετωπίστηκαν ακόμη».

Παράλληλα προσθέτει ότι, «ανησυχητική είναι, επίσης,  η επισήμανση ότι αυτή η κατάσταση  μπορεί να υπονομεύσει την αποτελεσματικότητα του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης και το ευρύτερο πλαίσιο κατά τη διαφθοράς και το επιχειρηματικό περιβάλλον».

Το Βολτ αναφέρει πως, «υπενθυμίζουμε την προεκλογική δέσμευση  του Προέδρου  για τον  διαχωρισμό εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα και καλούμε την Βουλή και ειδικά την Επιτροπή Νομικών να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση στη συζήτηση της πρότασης νόμου που κατέθεσε η Βουλεύτρια και Συμπρόεδρος του Volt, Αλεξάνδρα Ατταλίδου στις 18 Μαΐου 2023 καθώς και της πρότασης της Βουλεύτριας του ΑΚΕΛ  κ . Χαραλαμπίδου ημερομηνίας 1 Φεβρουαρίου 2024 την οποία προσυπογράφουν 8 βουλευτές συμπεριλαμβανομένης της Αλεξάνδρας Ατταλίδου».

Καταλήγοντας τονίζει ότι, «το θέμα  άπτεται της ποιότητας της δικαιοσύνης, της ισονομίας των πολιτών αλλά και της εμπιστοσύνης τους στη δικαιοσύνη και τους θεσμούς.  Αποτελεί απαίτηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών και δεν επιτρέπεται άλλη κωλυσιεργία! Μιλώντας ενώπιον της επιτροπής Νομικών τον περασμένο Απρίλιο, ο Γενικός Εισαγγελέας, κ. Γιώργος Σαββίδης, αναφέρθηκε σε ''κάποιους που έχουν ως στόχο ζωής να δουν τη Νομική Υπηρεσία να διαχωρίζεται''. Μήπως ο κ. Σαββίδης συμπεριλαμβάνει και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανάμεσα σ’ αυτούς τους ''κάποιους'';».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καμπάνα ΕΕ για τον διπλό ρόλο και τις εξουσίες του Εισαγγελέα-«Η ανεξαρτησία και η λογοδοσία παραμένει αδύναμη»

Δειτε Επισης

Ξεκαθαρίζει το σκηνικό για εθελοντική κατάταξη-Tα κίνητρα που θα προωθήσει το Υπουργείο Άμυνας
Το αίσθημα ασφάλειας που έγινε ανέκδοτο και η κοινωνία που γελά για να μην κλαίει
Λειτουργεί εντός Οκτωβρίου το σχολείο για παραβατικούς μαθητές-Δεν πτοείται από τις φωνές το ΥΠΑΝ
Τελευταίο επεισόδιο για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη-Αναμένονται νέα μετά τη συνάντηση ΓΓ-Τατάρ
Έσφιξε ο κλοιός, ξεχείλισε το ποτήρι της ανοχής-Ώρα δύσκολων αποφάσεων Προέδρου για Παπαθεοδώρου και Φιλιππίδη
ΒΙΝΤΕΟ: Aπάντησε με ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ η Χεζμπολάχ
Κόμπος οι έρευνες στις Κεντρικές για «Κομμωτή»-Δεν βρήκαν το κινητό του, άγνοια από συκγρατούμενους του
Νεκρός ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, μετά το χτύπημα στη Βηρυτό, σύμφωνα με ισραηλινές πηγές
Ανατράπηκε βάρκα με δύο επιβαίνοντες στην περιοχή του Μαζωτού
Ξέσπασε φωτιά σε όχημα ενώ βρισκόταν σταθμευμένο-Έτρεχε και πάλι η Πυροσβεστική