Συνεχίζεται η δίκη για τον Κενάν στο Αμβούργο-Ζήτησε τεσσεράμισι χρόνια ο Ομοσπονδιακός Εισαγγελέας

Η δίκη κατά του Κενάν Αγιάζ, ο οποίος δικάζεται εδώ και ένα χρόνο στο Αμβούργο, συνεχίστηκε την Τετάρτη στο Ανώτατο Περιφερειακό Δικαστήριο του Αμβούργου. Κατά την 31η ημέρα της δίκης, η εισαγγελία έκανε την αγόρευσή της.

Αφού το δικαστήριο απέρριψε περαιτέρω προτάσεις για αποδεικτικά στοιχεία από την υπεράσπιση και η δικαστής Wende-Spohrs κήρυξε την ολοκλήρωση της ακρόασης των αποδεικτικών στοιχείων, ο εισαγγελέας Simons άρχισε την αγόρευσή του.

Ξεκίνησε συζητώντας τις προσωπικές συνθήκες του Kenan Ayaz. Είχε συλληφθεί και κακοποιηθεί στην Τουρκία το 1993 σε ηλικία 18 ετών, όπως και ο 13χρονος τότε αδελφός του, είχε ιδρύσει μια εκπαιδευτική ακαδημία μετά την απελευθέρωσή του το 2005 και είχε φυλακιστεί ξανά για έξι μήνες. Το 2010 κατέφυγε στην Κύπρο για να γλιτώσει από την απειλή μιας νέας ποινής φυλάκισης. Οι κατασταλτικές πολιτικές και η υπερβολική βία της Τουρκίας είναι γνωστές. Είναι επίσης γνωστό ότι ο τουρκικός στρατός κατατροπώνει το PKK και το HPG.

Ο Ayaz κατηγορείται για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, το PKK. Ο Simons συνέχισε να συζητά την οργανωτική δομή του PKK. Ισχυρίστηκε ότι δεν υπήρξαν σχετικές αλλαγές στο PKK και το KCK ακόμη και μετά την αναδιοργάνωση. Παρόλο που το KCK είχε δηλώσει ότι επεδίωκε τον δημοκρατικό συνομοσπονδισμό, το μοντέλο του “Δημοκρατικού Έθνους” εξακολουθούσε να χρησιμοποιείται για την εγκαθίδρυση κρατικών δομών.

Είναι προφανές ότι ο Simons δεν έχει κατανοήσει την έννοια του δημοκρατικού έθνους. Το “έθνος” σύμφωνα με τον Αμπντουλάχ Οτζαλάν, ανανοημένο ως δημοκρατικά οργανωμένη συνύπαρξη όλων των εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων, είναι τελικά κάθε άλλο παρά πρωτόγονος εθνικισμός.

Ο Simons συνέχισε λέγοντας ότι η αυτοδιοίκηση που επιδιώκει το KCK και το PKK είναι “μη ρεαλιστική” , καθώς η Τουρκία δεν θα συμφωνούσε ποτέ σε μια τέτοια αυτονομία λόγω της στάσης της, οπότε θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο με τη βία.

Το PKK εξακολουθούσε να προσανατολίζεται προς την “ηγεσία” του Öcalan. Ο εισαγγελέας αγνόησε εντελώς το γεγονός ότι ο Öcalan ήταν απομονωμένος για 25 χρόνια και δεν είχε καμία επαφή με τον έξω κόσμο για τρία χρόνια. Όσον αφορά την ένοπλη σύγκρουση, ο Simons δήλωσε: “Δεν υπάρχει αμφιβολία” ότι επρόκειτο για μια “σημαντική επίθεση”.

Ακολουθώντας τη λογική ότι η Τουρκία δεν είναι ένα φασιστικό κράτος που διαπράττει συστηματικά γενοκτονία εναντίον όλων των μη μουσουλμανικών και μη τουρκικών λαών από την ίδρυσή του πριν από 101 χρόνια, ακόμη και εκτός της επικράτειάς του, στη Συρία και το Ιράκ, στη λογική του είναι φυσικά το απελευθερωτικό κίνημα του PKK που είναι τρομοκρατικό και όχι το τουρκικό κράτος, το οποίο εισβάλλει σε γειτονικές χώρες και δολοφονεί καθημερινά αμάχους.

Ο Kenan Ayaz δραστηριοποιήθηκε ως “στέλεχος πλήρους απασχόλησης” του PKK στο Αμβούργο μεταξύ Σεπτεμβρίου 2018 και Ιουνίου 2019 και στη συνέχεια στην Κολωνία και την περιοχή του Βόρειου Ρήνου μέχρι τον Ιούλιο του 2020. Αυτό αποκαλύφθηκε από τα μέτρα παρακολούθησης, ιδίως από την υποκλοπή μηνυμάτων κειμένου. Συμμετείχε σε “υπερτοπικές συναντήσεις στελεχών” και εκδηλώσεις μνήμης και βοήθησε στη διοργάνωση πορειών και φεστιβάλ. Είχε συμπεριφερθεί με “συνωμοτικό” τρόπο, ακόμη και αν δεν είχε χρησιμοποιήσει ψευδώνυμο. Η συγκέντρωση χρημάτων για το PKK δεν μπορούσε να αποδειχθεί, αλλά φράσεις όπως “πάμε μια βόλτα” και “περπατάμε” ή ρωτώντας αν μια “δουλειά είχε τελειώσει” θα επέτρεπαν το συμπέρασμα ότι επρόκειτο για συγκέντρωση χρημάτων, ακόμη και αν η υπεράσπιση μπόρεσε να αποδείξει σε μια περίπτωση ότι μια τέτοια φράση σήμαινε ακριβώς αυτό που ειπώθηκε, δηλαδή την παράδοση τροφίμων σε μια “μεγάλη πορεία”.

Υπήρχαν όλες οι ενδείξεις ότι ο Kenan Ayaz ήταν στέλεχος του PKK. Το PKK είναι τρομοκρατική οργάνωση και η απόφαση της βελγικής δικαιοσύνης στις 28 Ιανουαρίου 2020 ότι το PKK είναι μέρος ένοπλης σύρραξης δεν έρχεται σε αντίθεση με αυτό ανέφερε ο Simons. Ο ένοπλος αγώνας “δεν είναι κατάλληλο μέσο” για την καταπολέμηση της καταπίεσης και οι μαχητές του PKK δεν είναι μαχητές σε ένοπλη σύγκρουση, σύμφωνα με τον ίδιο.

Υπήρχαν ελαφρυντικά στην καταδίκη: ο Αγιάζ ήθελε να υπηρετήσει τον κουρδικό αγώνα, η προδικαστική κράτηση στη Γερμανία ήταν δύσκολη γι’ αυτόν, επίσης επειδή δεν μιλούσε γερμανικά.

Ωστόσο, το γεγονός ότι ο Ayaz “συνέχισε με ανοιχτά μάτια” παρά τη φυλάκισή του επιβάρυνε την ποινή. Επίσης, δεν είχε ομολογήσει. Θα εκτίσει την ποινή του στην Κύπρο όταν ολοκληρωθεί η δίκη. Τελικά, ο Σίμονς ζήτησε τέσσερα χρόνια και έξι μήνες φυλάκιση για τον Κενάν Αγιάζ.

Παρατηρητής της δίκης: Νιώθω σαν να βρίσκομαι στην Τουρκία

Οι παρατηρητές της δίκης και τα μέλη της επιτροπής “FreeKenan” ήταν απογοητευμένοι από το ύψος της ποινής που ζητήθηκε. Το όλο σκεπτικό και η διαδικασία δεν διέφεραν σε τίποτα από εκείνες στην Τουρκία. “Αισθάνομαι σαν να βρίσκομαι σε δικαστήριο της Τουρκίας”, δήλωσε μια παρατηρήτρια με δική της εμπειρία διώξεων. Αν και φυσικά έχει μεγάλη διαφορά αν καταδικάζονται πέντε ή 5.000 άνθρωποι κάθε χρόνο, ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η Kenan Ayaz ξυπνάει άσχημες αναμνήσεις από τις εμπειρίες της στην Τουρκία.

Υπόμνημα υπεράσπισης στις 2 Ιουλίου

Η υπεράσπιση της Kenan Ayaz θα προβεί στην απολογία της στις 2 Ιουλίου. Η αγόρευση της υπεράσπισης της Kenan Ayaz αναμένεται να ξεκινήσει στις 9 Ιουλίου.

Η ιστοσελίδα kenanwatch.org παρέχει πληροφορίες στα ελληνικά, αγγλικά και γερμανικά για τη δίκη και τις διαμαρτυρίες στην Κύπρο και τη Γερμανία. Ο Kenan Ayaz είναι ευτυχής να δέχεται αλληλογραφία. Οι επιστολές μπορούν να γράφονται και σε άλλες γλώσσες εκτός από τα κουρδικά ή τα τουρκικά, καθώς η μετάφραση είναι εγγυημένη. Παρακαλείσθε να σημειώσετε την ορθογραφία του ονόματος της αρχής “Ayas”, ώστε οι επιστολές να μπορούν να παραδοθούν.

Δειτε Επισης

Ξεκαθαρίζει το σκηνικό για εθελοντική κατάταξη-Tα κίνητρα που θα προωθήσει το Υπουργείο Άμυνας
Το αίσθημα ασφάλειας που έγινε ανέκδοτο και η κοινωνία που γελά για να μην κλαίει
Λειτουργεί εντός Οκτωβρίου το σχολείο για παραβατικούς μαθητές-Δεν πτοείται από τις φωνές το ΥΠΑΝ
Τελευταίο επεισόδιο για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη-Αναμένονται νέα μετά τη συνάντηση ΓΓ-Τατάρ
Έσφιξε ο κλοιός, ξεχείλισε το ποτήρι της ανοχής-Ώρα δύσκολων αποφάσεων Προέδρου για Παπαθεοδώρου και Φιλιππίδη
ΒΙΝΤΕΟ: Aπάντησε με ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ η Χεζμπολάχ
Κόμπος οι έρευνες στις Κεντρικές για «Κομμωτή»-Δεν βρήκαν το κινητό του, άγνοια από συκγρατούμενους του
Νεκρός ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, μετά το χτύπημα στη Βηρυτό, σύμφωνα με ισραηλινές πηγές
Ανατράπηκε βάρκα με δύο επιβαίνοντες στην περιοχή του Μαζωτού
Ξέσπασε φωτιά σε όχημα ενώ βρισκόταν σταθμευμένο-Έτρεχε και πάλι η Πυροσβεστική