Βαρύ κατηγορητήριο για τον σφετεριστή με τζίρο πάνω από 43 εκατομμύρια-Θέλει να αφεθεί ελεύθερος υπό όρους

Με βαριές κατηγορίες που ανέρχονται στις 124, παραπέμφθηκε σε δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, ο 75χρονος Τουρκο-εβραίος επιχειρηματίας ανάπτυξης γης στα κατεχόμενα σε Ε/κ περιουσίες, Σάιμον Αϊκούτ, ο οποίος αφότου ολοκληρώθηκε η διαδικασία ενώπιον Δικαστηρίου, δήλωσε πως αισθάνθηκε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας για εξετάσεις.

Στο πλαίσιο της διαδικασίας, η Κατηγορούσα Αρχή ζήτησε την κράτηση του κατηγορουμένου ως υπόδικος στις Κεντρικές Φυλακές μέχρι την δίκη, ενώ επιχειρηματολογώντας προς αυτή την κατεύθυνση, αναφέρθηκε στον κίνδυνο φυγοδικίας, λέγοντας μεταξύ άλλων, πως «ο κατηγορούμενος διαμένει στις κατεχόμενες περιοχές, οι δεσμοί του με την Δημοκρατία είναι χαλαροί και στην κατοχή του έχει Ισραηλινό, Τουρκικό και Πορτογαλικό διαβατήριο».

Συνεπώς όπως ανέφερε, είναι ορατός ο κίνδυνος φυγοδικίας, ενώ περαιτέρω υπέδειξε την σοβαρότητα των αδικημάτων, τα οποία μεταξύ άλλων αφορούν συνομωσία προς διάπραξη κακουργήματος και πλημμελήματος, συνωμοσία για καταδολίευση, δόλιες συναλλαγές σε ακίνητη περιουσία που ανήκει σε άλλο, παράνομη κατοχή, εκμετάλλευση και χρήση γης εγγεγραμμένης σε άλλο πρόσωπο και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

ΔΙΑΒΣΑΤΕ ΕΔΩ: Επανασυνελήφθη ο 73χρονος σφετεριστής E/κ περιουσιών-Μαρτυρίες από αγοραστές ακινήτων ενώπιον των Αρχών

Η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, σημείωσε, πως πρόκειται για πολύ σοβαρές κατηγορίες, ενώ τόνισε ότι υπάρχουν μαρτυρίες που δημιουργούν εύλογη υπόνοια για την εμπλοκή του κατηγορούμενου στα αδικήματα.

Κατά την αγόρευση της η εκπρόσωπος της Εισαγγελίας, είπε, «πως τα έσοδα από τις πωλήσεις ή τις επενδύσεις που έγιναν από τον όμιλο Αφίκ στις κατεχόμενες περιοχές, ξεπερνούν τα 43 εκατομμύρια», σημειώνοντας πως, υπάρχουν μαρτυρίες για αγορές ακινήτων από πρόσωπα στα κατεχόμενα, κάνοντας αναφορά για αγορά σπιτιού στο Τρίκωμο, ύψους 300 χιλιάδων στερλινών.

«Υπάρχουν μαρτυρίες για αγορές ακινήτων της Αφίκ γκρουπ και στην Αμμόχωστο, ενώ, ελληνοκύπριοι ιδιοκτήτες περιουσίων στα κατεχόμενα, κατήγγειλαν πως όταν πήγαν να δουν τις περιουσίες τους στα κατεχόμενα, διαπίστωσαν ότι έγιναν επενδύσεις στη γη τους, χωρίς αυτοί να το γνωρίζουν».

Παράλληλα, όπως ανέφερε η Κατηγορούσα Αρχή, πέραν από την εταιρία Αφίκ, υπήρχε άλλη μια, η οποία κατασκεύαζε τα ακίνητα, ιδιοκτήτης της οποία ήταν ο κατηγορούμενος, ενώ κατά τη σύλληψη του στις 7/6/2024 στο οδόφραγμα της Δερύνειας, λίγο πριν αναχωρήσει από την Κύπρο, υπήρχαν στην κατοχή του διάφορα σχετικά έγγραφα.

Στην αντίπερα όχθη, η υπεράσπιση του κατηγορουμένου, που εκπροσωπείται από τους δικηγόρους Ρίκκο Μαππουρίδη και Μαρία Νεοφύτου, έφερε ένσταση στο αίτημα της Κατηγορούσας Αρχής για την κράτηση του 75χρονου.

Ο κ. Μαππουρίδης, έθεσε την εισήγηση όπως ο πελάτης τους αφεθεί ελεύθερος καταβάλλοντας εγγύηση ύψους 80 χιλιάδων ευρώ, καθώς και να παραδώσει τα ταξιδιωτικά του έγγραφα και το όνομα του να τοποθετηθεί στο Stop list, όπως επίσης να παρουσιάζεται δυο φορές την εβδομάδα σε Αστυνομικό Σταθμό.

Επιπρόσθετα, ο κ, Μαππουρίδης, εξέφρασε την θέση ότι δεν υπάρχει κίνδυνος φυγοδικίας του πελάτη του, λέγοντας ότι ο κατηγορούμενος θα διαμείνει στην Εβραϊκή Συναγωγή στη Λάρνακα, όπου έχει γίνει διευθέτηση για φιλοξενία του, όσο καιρό χρειαστεί.

«Επίσης, ο πελάτης μου όσες φορές ταξίδευε, το έκανε από το Αεροδρόμιο της Λάρνακας, όπως θα έπραττε και την ημέρα που συνελήφθη», ανέφερε ο δικηγόρος του, ο οποίος σε σχέση με την ενδεχόμενη εμπλοκή του 75χρονου στα υπό διερεύνηση αδικήματα, υπέδειξε πως «σε καμία από τις μαρτυρίες και τις καταθέσεις δεν φαίνεται να υπάρχει σύνδεση με τον πελάτη μου». Περαιτέρω, υποστήριξε πως δεν έχει υπογράψει κανένα έγγραφο αλλά ούτε πωλητήριο των ακινήτων, σημειώνοντας πως «δεν προκύπτει από τις καταθέσεις να είχε οποιαδήποτε συμμετοχή σε κάποια συναλλαγή».

Ο κ. Μαππουρίδης, αναφέρθηκε επίσης και στα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει ο πελάτης του, λόγω της ηλικίας, προσκομίζοντας στο Δικαστήριο ιατρικά πιστοποιητικά. Επιπλέον, ήγειρε και θέματα ασφαλείας σε περίπτωση κράτησης του πελάτη του στις Κεντρικές Φυλακές, λόγω της καταγωγής του, ενώ ανέφερε ότι «κάθε βράδυ κοιμάται με οξυγόνο, κάτι που ενδεχομένως να μην μπορεί να έχει στις φυλακές».

Ωστόσο, το κατά πόσο πείστηκε το Δικαστήριο για την αναγκαιότητα της κράτησης του κατηγορουμένου ή όχι, θα διαφανεί σήμερα, οπότε θα ανακοινωθεί η απόφαση.

Σημειώνεται πως οι γιοί του επιχειρηματία εξακολουθούν να καταζητούνται. Πρόκειται για τον 51χρονο Αφίκ Γιάκοβ και τον 49χρονο Μάικλ Μιστριέλ Αϊκούτ.

Δειτε Επισης

Ποινή φυλάκισης οκτώ ετών σε 41χρονο για μεταφορά μεταναστών και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση
Οι Φυλακές μυρίζουν μπαρούτι και οι φύλακες εκ των υστέρων στο ψάξιμο για... (απο)δράσεις
Αυτός καταζητείται για την επίθεση εναντίον ιατρικού προσωπικού στο Νοσοκομείο Λευκωσίας
Νέος αναβρασμός στις Κεντρικές Φυλακές-Συμπλοκές σε δύο πτέρυγες, αναφορές για τραυματίες
Αποκαλύπτουμε όσα καταγράφει ο φάκελος «Κομμωτή»-Επτά φορές εκτός Φυλακών τους τελευταίους 18 μήνες
Στο νοσοκομείο πρόσωπο με εγκαύματα, μετά από πυρκαγιά σε εγκαταλελειμμένη οικία
Πυρκαγιά σε τετραώροφο κτήριο στη Λάρνακα-Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ένα παιδάκι
Τους έπιασαν στα πράσα να παίζουν πόκερ-Εκκρεμούσαν και εντάλματα προστίμων εναντίον τους
Νέα σειρά μέτρων για το μποτιλιάρισμα μετά από τροχαία στους αυτοκινητόδρομους-Σε προσφορές για νέες εξόδους
Σημαντική απόφαση ΔΕΕ για διασφάλιση συμφερόντων Κύπρου στις οδικές μεταφορές