Παρέμβαση για αντιχαλαζικές και αντιβρόχινες κατασκευές εξήγγειλε η Υπ. Γεωργίας

Στοχευμένη παρέμβασης του Σχεδίου Αγροτικής Ανάπτυξης που θα δίνει έμφαση στις επενδύσεις σε εκμεταλλεύσεις που βρίσκονται σε ορεινές περιοχές και η οποία θα περιλαμβάνει ως επιλέξιμες δράσεις αντιχαλαζικές και αντιβρόχινες κατασκευές, για προστασία των φυλλοβόλων οπωροφόρων δέντρων, όπως είναι οι κερασιές, προανήγγειλε η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου, χαιρετίζοντας τη Γιορτή του Κερασιού με τίτλο «Το ρουμπίνι του Κάμπου και της Τσακκίστρας», το πρωί της Κυριακής, που διοργανώνεται από το Κοινοτικό Συμβούλιο Κάμπου.

Στη γιορτή συμμετείχε και η Πρεσβεία της Ιαπωνίας, η οποία, μαζί με το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, συνέτεινε στη δημιουργία του πάρκου SAKURA με τις καλλωπιστικές ιαπωνικές κερασιές. Η Υπουργός χαιρέτισε τον Πρέσβη και εκπροσώπους της Πρεσβείας, αναφέροντας ότι το πάρκο αυτό, αποτελεί απόδειξη των εξαιρετικών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ιαπωνίας.

Η Υπουργός ανέφερε ότι, παρόλο που ο γεωργικός τομέας αντιπροσωπεύει, σε αριθμούς, ένα μικρό μέρος του κυπριακού ΑΕΠ, ωστόσο ασκεί σημαντική επίδραση στους άλλους τομείς της οικονομίας πολλαπλασιάζοντας έτσι την αξία του. Όπως είπε, συνδράμει στη διατήρηση του κοινωνικού ιστού στις αγροτικές περιοχές και στον περιορισμό της αστυφιλίας και της απερήμωσης. Εξάλλου, η άσκηση της γεωργικής δραστηριότητας προφυλάσσει και διατηρεί το φυσικό περιβάλλον και το τοπίο ενώ, παράλληλα, συμβάλλει στον περιορισμό του φαινομένου της κλιματικής κρίσης, πρόσθεσε.

Γι' αυτό, σημείωσε, η Κυβέρνηση, και το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η κυπριακή γεωργία κατά τα τελευταία χρόνια, συνεχίζει την πολύπλευρη δραστηριοποίηση και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του γεωργικού τομέα.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι για τη στήριξη της γεωργικής δραστηριότητας και τη βιώσιμη ανάπτυξη της υπαίθρου, είναι καθοριστικός ο ρόλος του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027, το οποίο προβλέπει συνολική χρηματοδότηση ύψους €454 εκ. Η Υπουργός σημείωσε ότι στο Στρατηγικό Σχέδιο περιλαμβάνονται παρεμβάσεις που προωθούν τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα των γεωργών ενώ, παράλληλα, στοχεύουν στον μετριασμό των περιβαλλοντικών προβλημάτων και στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

"Στο πλαίσιο αυτό, σύντομα αναμένεται η προκήρυξη, από το Υπουργείο μας, στοχευμένης Παρέμβασης του Σχεδίου Αγροτικής Ανάπτυξης με έμφαση στις επενδύσεις σε εκμεταλλεύσεις που βρίσκονται σε ορεινές περιοχές, η οποία θα περιλαμβάνει ως επιλέξιμες δράσεις αντιχαλαζικές και αντιβρόχινες κατασκευές, για προστασία των φυλλοβόλων οπωροφόρων δέντρων όπως είναι οι κερασιές", υπογράμμισε.

Παράλληλα, είπε ότι το Υπουργείο, εναρμονιζόμενο με τις ενωσιακές πολιτικές, δίνει ιδιαίτερη σημασία στην επέκταση των δράσεων αναδιοργάνωσης και βελτίωσης της λειτουργίας του αγροτικού τομέα. Ενδεικτικά, ανέφερε ως παραδείγματα τη μεταρρύθμιση του τομέα της διαχείρισης κινδύνων στη γεωργική παραγωγή, καθώς και τις νομοθετικές ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των Αθέμιτων Εμπορικών Πρακτικών στην αλυσίδα εφοδιασμού αγροδιατροφικών προϊόντων και τη βελτίωση του τρόπου λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών προς όφελος των αγροτών μας.

"Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε νέα πνοή στον αγροτικό τομέα, να χαράξουμε νέα πορεία που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και να αντιμετωπίζει τα πραγματικά του προβλήματα. Στόχος μας είναι η στήριξη των αγροτικών κοινοτήτων, ώστε να παραμείνουν ζωντανές εστίες οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης, συνδυάζοντας τη γεωργία, τον αγροτουρισμό αλλά και την προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος", σημείωσε.

Η κ. Παναγιώτου ανέφερε ότι οι στόχοι του Υπουργείου δεν υλοποιούνται μέσω μεμονωμένων προσπαθειών αλλά έρχονται να συμπληρώσουν και να ενισχύσουν οριζόντιες πολιτικές της Κυβέρνησης, οι οποίες με παρεμβάσεις σε όλους τους τομείς διακυβέρνησης έχουν μέλημά τους την υποστήριξη του κόσμου της υπαίθρου και τη συνεχή βελτίωση του επιπέδου ζωής του. Παράλληλα, πρόσθεσε, στοχεύουν στην αντιμετώπιση του φαινομένου της αστυφιλίας, μέσα από λύσεις που ενισχύουν τις τοπικές κοινωνίες.

Προς επιβεβαίωση, αναφέρθηκε στον διορισμό από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων και στην εκ νέου ενεργοποίηση της εφαρμογής της Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, αλλά και άλλων πολιτικών και μέτρων, που, όπως είπε, αποδεικνύουν την πολιτική βούληση της Κυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη για την εξέλιξη της υπαίθρου και των ορεινών περιοχών.

Σημείωσε επίσης στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης στεγαστικής πολιτικής, αλλά και της κυβερνητικής προσέγγισης για την ανάπτυξη των ορεινών περιοχών και της υπαίθρου, την ουσιαστική αναβάθμιση των Στεγαστικών Σχεδίων που παραχωρούνται για την αναζωογόνηση των Κοινοτήτων της υπαίθρου, των ορεινών, μειονεκτικών και ακριτικών περιοχών με επιδοτήσεις που κυμαίνονται από τις €20.000-70.000.

Επιπλέον, είπε ότι αναβαθμίστηκαν και ανακατατάχτηκαν κάποιες κοινότητες με στόχο την αύξηση των παροχών στους δικαιούχους, ενώ επεκτάθηκε και η διάρκεια των Σχεδίων από ένα σε δυο χρόνια. "Ταυτόχρονα διορθώσαμε πρόνοιες των σχεδίων που τερματίζουν την δυσχέρεια εξασφάλισης δανείου από τους ενδιαφερόμενους, ώστε να δώσουμε ουσιαστικότερη βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη", πρόσθεσε.

Παράλληλα, επισήμανε ότι κρίθηκε σκόπιμο να αναθεωρήσουν το επίδομα ορεινότητας, εντάσσοντας περισσότερες κοινότητες, ενώ διορθώθηκε, μεταξύ άλλων, η άνιση αντιμετώπιση προς τους συνταξιούχους, οι οποίοι λάμβαναν χαμηλότερο επίδομα από τους μη συνταξιούχους.

"Σε συνδυασμό με την ανάπτυξη υποδομών απασχόλησης, εκπαίδευσης, υγείας και αναψυχής, στόχος μας, είναι να δώσουμε όσο το δυνατό περισσότερα  κίνητρα, ιδιαίτερα στους νέους και τις νέες μας, για να επιλέξουν τις περιοχές αυτές για τη διαμονή τους. Μόνο με αυτό τον τρόπο μπορούμε να δημιουργήσουμε συνθήκες ανάπτυξης και προόδου για τις ορεινές περιοχές και την ύπαιθρό μας", υπογράμμισε.

Σε σχέση με τη γιορτή για τις κερασιές, η Υπουργός είπε ότι η κερασιά είναι αρκετά σημαντική καλλιέργεια για την Κύπρο, ιδιαίτερα στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Με κατάλληλες συνθήκες μπορεί να αποτελέσει καλή πηγή εισοδήματος για τον παραγωγό, συμβάλλοντας παράλληλα στη συγκράτηση του πληθυσμού στην ύπαιθρο. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, σημείωσε, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις με κερασιές στην Κύπρο είναι περίπου 223 εκτάρια και η παραγωγή ανέρχεται στους 387 τόνους. Η δε αξία παραγωγής ανέρχεται στα €1,4 εκ.

"Η καλλιέργεια της κερασιάς, είναι αλήθεια ότι σήμερα αντιμετωπίζει προβλήματα και προκλήσεις. Παρόλα αυτά οι κάτοικοι της περιοχής συνεχίζουν να καλλιεργούν τις κερασιές τους. Με κύριο πλεονέκτημα την παραγωγή κερασιών υψηλής ποιότητας, ανταπεξέρχονται στις απαιτήσεις της αγοράς διατηρώντας, παράλληλα, τη φυσική ομορφιά και τον χαρακτήρα της περιοχής", ανέφερε.

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Επ. Περιβάλλοντος: Δεν υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς ισότητα των φύλων
Υφ. Πολιτισμού: Στέγαση μέρους βιβλίων Ρ. Κατσελλή στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη
Η Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων ΕΕ στη ΓΣ του ΟΗΕ
Δεν υποχωρούν οι βροχές και οι καταιγίδες-Νέα κίτρινη προειδοποίηση από τη Μετεωρολογική
ΒΙΝΤΕΟ: Άνοιξαν οι ουρανοί σε όλη την Κύπρο-Σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση
Περίπου 15.000-18.000 άνθρωποι πάσχουν από άνοια στην Κύπρο-Όπλο αντιμετώπισης η έγκαιρη διάγνωση
Βροχές, καταιγίδες και χαλάζι στο μενού του καιρού-Στους 30 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Η τρομακτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή και ο ρόλος της Κύπρου-«Σωσίβιο δυτικών χωρών στην περιοχή»
Δήμαρχος Πάφου και Πρύτανης ΤΕΠΑΚ θα διανυκτερεύσουν στη φοιτητική εστία
Και σε έφηβους μπορεί να χορηγηθεί το εμβόλιο για την mpox-«Σημαντικό βήμα προόδου»