Η ΕΕ με αριθμούς μια εβδομάδα πριν από τις Ευρωεκλογές

Οι εκλογές για τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διεξάγονται σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ μεταξύ 6 και 9 Ιουνίου. Μία βδομάδα πριν τις Ευρωεκλογές στην Κύπρο, τα αριθμητικά στοιχεία και δεδομένα που σκιαγραφούν την ΕΕ είναι τα εξής:

4,2 εκ. τετραγωνικά χιλιόμετρα

Η Ένωση 27 κρατών μελών απλώνεται από την παγωμένη Αρκτική στον βορρά μέχρι τη ζεστή Μεσόγειο στον νότο, και από τον Ατλαντικό στα δυτικά μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα στα ανατολικά.

Είναι μικρότερη από τη Ρωσία, η οποία απλώνεται σε 17 εκ. τετραγωνικά χιλιόμετρα και τις ΗΠΑ που είναι 9,8 εκ. τετραγωνικά χιλιόμετρα. Ωστόσο, είναι μεγαλύτερη από την Ινδία, η οποία είναι 3,3 εκ. τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Η μεγαλύτερη χώρα της ΕΕ είναι η Γαλλία, με έκταση 633.866 τετραγωνικά χιλιόμετρα και η μικρότερη η Μάλτα, με 313 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Συνολικά 448 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στην ΕΕ, σύμφωνα με τη Eurostat.

Η πολυπληθέστερη χώρα, η Γερμανία, έχει 84 εκατομμύρια, ενώ η χώρα με τον μικρότερο πληθυσμό, η Μάλτα, έχει 530.000 κατοίκους.

Η ΕΕ έχει μεγαλύτερο πληθυσμό από τις ΗΠΑ, που έχουν 333 εκ., αλλά έχει μόνο το ένα τρίτο του πληθυσμού της Κίνας και της Ινδίας, που η κάθε μία έχει 1,4 δισ. κατοίκους.

24+ γλώσσες

Η ΕΕ έχει 24 επίσημες γλώσσες.

Αυτό δυσκολεύει τη δουλειά των 660 μεταφραστών και διερμηνέων του Ευρωκοινοβουλίου, οι οποίοι πρέπει να χειριστούν 552 συνδυασμούς γλωσσών.

Περίπου 60 άλλες περιφερειακές γλώσσες και γλώσσες μειονοτήτων, όπως η βρετονική και η Σάμι, ομιλούνται σε όλη την επικράτεια της ΕΕ, αλλά οι ευρωπαϊκοί νόμοι πρέπει να είναι γραμμένοι μόνο στις επίσημες γλώσσες.

20 μέλη στην ευρωζώνη

Μόνο 20 από τα 27 μέλη της ΕΕ χρησιμοποιούν το ευρώ, το οποίο κυκλοφορεί από το 2002.

Στη Δανία επιτράπηκε να διατηρήσει την κορώνα της, ωστόσο η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Σουηδία αναμένεται ότι θα ενταχθούν στο ευρώ όταν οι οικονομίες τους θα είναι έτοιμες.

Το κοινό νόμισμα έχει τονίσει τη διαφορά στις τιμές εντός της ΕΕ. Το 2022 η Φινλανδία είχε τις ψηλότερες τιμές σε αλκοόλ, 113% πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, ενώ η Ιρλανδία ήταν η πιο ακριβή χώρα για καπνό, 161% πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ενώ η Γερμανία παράγει το φτηνότερο παγωγό, στα €1,50 το λίτρο, στη γειτονική της Αυστρία το παγωτό στοιχίζει κατά μέσο όρο 7 ευρώ το λίτρο.

100.000 σελίδες νόμων

Το δίκαιο της ΕΕ, το οποίο όλα τα κράτη μέλη είναι υποχρεωμένα να τηρούν, συγκεντρώνεται σε 100.000 σελίδες και καλύπτει 17.000 νομοθεσίες.

Περιλαμβάνει συμφωνίες της ΕΕ, νομοθεσίες και αποφάσεις δικαστηρίων για τα πάντα, από τα αέρια του θερμοκηπίου, μέχρι τις γονικές άδειες και συμφωνίες με άλλες χώρες, όπως ο Καναδάς και η Κίνα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Προτάσεις Volt μετά την κρίση με την παύση Οδυσσέα-«Ώρα για καθαρό μήνυμα και ριζικές λύσεις»
Πάει για του χρόνου η εξέταση του αιτήματος των εκτοπισμένων Ε/κ από το ΣτΕ
Καλεί σε διάλογο τους πολίτες ο Περδίκης-«Δεν θα μείνουμε να κλαίμε επί ερειπίων»
Μετά τον καυγά, τελικά βρέθηκαν Αθηνά Μιχαηλίδου και Αννίτα Δημητρίου
Μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος-Θα προσφωνήσει στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ
Νέα επίθεση ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ για παύση Οδυσσέα-«Επικίνδυνη για τη δημοκρατία η αμφισβήτηση της απόφασης»
Προκλητικός ο Τούρκος ΥΠΑΜ-«Θα συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες στην Κύπρο»
Ξεκαθαρίζει πως προχωρά ο εκσυγχρονισμός της Ελεγκτικής ο Χαρτσιώτης-Συναντά Β. Γενικό Ελεγκτή
Στο Υπουργικό ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2025
Από το 2020 στο 2024... Ένας πόλεμος με πολλές μάχες και τίτλοι τέλους με προαναγγελία για νέα αρχή