Διαστημικό σκάφος της Κίνας προσγειώθηκε στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού

Σκάφος-ανιχνευτής το οποίο εκτόξευσε η Κίνα στις αρχές Μαΐου προσεδαφίστηκε στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης, προκειμένου να συλλέξει δείγματα, εξέλιξη που σηματοδοτεί νέο ορόσημο στην πρόοδο του φιλόδοξου διαστημικού προγράμματος της χώρας, που προσπαθεί να προφτάσει τις δυο χώρες με δεσπόζουσα θέση στο πεδίο αυτό.

Το σκάφος-ανιχνευτής Chang'e 6, που απογειώθηκε από το διαστημικό κέντρο εκτόξευσης Γουεντσάνγκ, στην τροπική νήσο Χαϊνάν (νότια), προσσεληνώθηκε στην πελώρια λεκάνη του Νότιου Πόλου - Άιτκεν, έναν από τους μεγαλύτερους γνωστούς κρατήρες που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας πρόσκρουσης στο ηλιακό μας σύστημα, ανέφερε το Νέα Κίνα, επικαλούμενο την κινεζική υπηρεσία διαστήματος.

Η αποστολή, διάρκειας 53 ημερών, που άρχισε την 3η Μαΐου, αναμένεται να επιτρέψει, σύμφωνα με το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων, να συγκεντρωθούν για πρώτη φορά δείγματα από τη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης, περιοχή του δορυφόρου της Γης η οποία σπανίως εξερευνάται.

Ο ανιχνευτής θα προσπαθήσει να συλλέξει σεληνιακό υλικό και να διεξαγάγει πειράματα στη ζώνη προσσελήνωσης.

Για αυτό, το σκάφος θα χρησιμοποιήσει τρυπάνι για να συλλέξει δείγματα κάτω από την επιφάνεια, καθώς και ρομποτικό χέρι για να συλλέξει δείγματα από την επιφάνεια.

Η διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες δύο ημέρες, διευκρίνισε το Νέα Κίνα.

Το Chang'e 6 θα προσπαθήσει κατόπιν να αναχωρήσει από τη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού.

Το 2019, η Κίνα είχε ήδη στείλει διαστημικό όχημα στην σκοτεινή πλευρά της Σελήνης, που πάντως δεν προχώρησε στη συλλογή δειγμάτων.

Οι επιστήμονες εκτιμούν πως η σκοτεινή πλευρά της Σελήνης —λέγεται έτσι επειδή είναι αθέατη από τη Γη, όχι επειδή δεν φθάνουν σε αυτή ακτίνες του Ήλιου— είναι πολλά υποσχόμενη όσον αφορά την έρευνα, καθώς οι κρατήρες σε αυτή δεν έχουν καλυφθεί τόσο από αρχαίες ροές λάβας όσο αυτές της πλευράς που είναι πιο κοντινή και ορατή.

Μπορεί έτσι να συλλέξει δείγματα που θα βοηθήσουν να κατανοηθεί πώς σχηματίστηκε η Σελήνη.

«Τα δείγματα που συλλέγει το Chang'e 6 θα έχουν γεωλογική ηλικία περίπου τεσσάρων δισεκατομμυρίων ετών», εξήγησε ο Γκε Πινγκ, υποδιευθυντής του κινεζικού κέντρου εξερεύνησης της Σελήνης και διαστημικής μηχανικής.

Μεγάλες φιλοδοξίες

Η Κίνα έχει μεγεθύνει κατά πολύ το διαστημικό της πρόγραμμα επί προεδρίας του Σι Τζινπίνγκ, δαπανώντας δισεκατομμύρια δολάρια για να προφτάσει και πιθανόν ακόμη και να ξεπεράσει τις δυο χώρες που ηγούνται στον τομέα, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

Έχει ήδη καταγράψει αρκετές επιτυχίες, με πιθανόν θεαματικότερη την κατασκευή του διαστημικού σταθμού Tiangong («Επουράνιο Παλάτι»), όπου τον Απρίλιο εστάλη νέα ομάδα τριών αστροναυτών.

Η Κίνα μπόρεσε επίσης να στείλει στην επιφάνεια του Άρη διαστημικό όχημα (μικρό αυτοκινούμενο «rover»). Είναι η τρίτη χώρα που έστειλε άνθρωπο στο διάστημα με δικά της μέσα.

Το Πεκίνο έχει στόχο να αναπτύξει επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη ως το 2030 και να κατασκευάσει σεληνιακή βάση.

Η ταχεία πρόοδος του κινεζικού διαστημικού προγράμματος προκαλεί ωστόσο ανησυχία στην Ουάσιγκτον.

Τον Απρίλιο ο Μπιλ Νέλσον, ο επικεφαλής της NASA, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν αποδυθεί σε «κούρσα» με την Κίνα.

«Θεωρούμε ότι μεγάλο μέρος αυτού που αποκαλούν πολιτικό διαστημικό πρόγραμμα είναι στην πραγματικότητα στρατιωτικό πρόγραμμα», τόνισε καταθέτοντας σε επιτροπή αρμόδια για τις κρατικές δαπάνες.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Το Παρίσι προσέφυγε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της τάσης Skinnytok στο TikTok
Ιταλική εφημερίδα δημοσίευσε ένθετο γραμμένο από ΑΙ
Οι «ισχυρότερες μέχρι σήμερα» ενδείξεις εξωγήινης ζωής εντοπίστηκαν σε μακρινό εξωπλανήτη
Νέο φάρμακο για τη θεραπεία πρώιμης νόσου Αλτσχάιμερ εγκρίνει για κυκλοφορία η ΕΕ
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι βρήκαν την προέλευση του νερού στη Γη-Δεν προήλθε από αστεροειδείς
H Apple μετέφερε αεροπορικά 600 τόνους iPhone από την Ινδία για να προλάβει τους δασμούς
Επιστήμονες αναβίωσαν τους εξαφανισμένους ανταρόλυκους, γνωστούς από το Game of Thrones
Προχωρούν οι ετοιμασίες για την αποστολή Άρτεμις της ΝΑΣΑ στο φεγγάρι
«Φρένο» στους λογαριασμούς-παρωδίες στο X βάζει ο Μασκ
Γυναίκα της εποχής του Αγαμέμνονα «ζωντανεύει» 3.500 χρόνια μετά και δείχνει... πιο σύγχρονη από ποτέ