Ακτινογραφούν τα σχολεία για να είναι προσβάσιμα στις εκλογές-Ανησυχία ΟΠΑΚ και ΚΥΣΟΑ για εμπόδια
06:00 - 02 Ιουνίου 2024
Ειδικοί εκλογικοί θάλαμοι για ψηφοφόρους που βρίσκονται σε τροχοκάθισμα θα είναι διαθέσιμοι κατά τη διάρκεια των εκλογών της 9ης Ιουνίου, με τις Επαρχιακές Διοικήσεις να έχουν αρχίσει ήδη τους προαπαιτούμενους ελέγχους, ώστε τα σχολεία να είναι προσβάσιμα για άτομα ΑμεΑ και να καταφέρουν να ασκήσουν, χωρίς κάποιο απρόοπτο πρόβλημα, το εκλογικό τους δικαίωμα.
Το πρόβλημα που προκύπτει, ωστόσο, είναι πως όσοι βρίσκονται σε τροχοκάθισμα και δεν βρίσκονται στη λίστα της ΟΠΑΚ, η οποία παραδόθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες, ίσως έρθουν αντιμέτωποι με εμπόδια και να μην καταφέρουν να ψηφίσουν, αφού δεν είναι ακόμη προσβάσιμα για ΑμεΑ όλα τα σχολεία Παγκύπρια.
Σημειώνεται πάντως ότι οι Επαρχιακές Διοικήσεις, σε συνεργασία με τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, έχουν αρχίσει ήδη τους ελέγχους, ώστε να υπάρχουν ειδικές ράμπες σε συγκεκριμένα σχολεία που θα λειτουργήσουν εκλογικά κέντρα και να υπάρχουν πιο χαμηλά παραβάν, για να δίνεται η δυνατότητα σε άτομα που βρίσκονται σε τροχοκάθισμα να μπορούν να ψηφίσουν. Μάλιστα, ο κάθε Έφορος, ο οποίος προχώρησε σε ελέγχους στη δική του περιφέρεια, εκεί όπου εντόπισε πως δεν υπάρχουν ειδικές ράμπες, κατασκευάστηκαν μεταλλικές ή ξύλινες ράμπες.
Το γεγονός ότι όλα τα σχολεία επιβάλλεται να είναι προσβάσιμα για άτομα ΑμεΑ έθιξε ο πρόεδρος της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου (ΟΠΑΚ), Δημήτρης Λαμπριανίδης, ο οποίος ανέφερε στον REPORTER, ότι «κατανοούμε ότι είναι αδύνατο σήμερα όλα τα εκλογικά κέντρα να είναι προσβάσιμα, αλλά αυτό που έχουμε εισηγηθεί στο παρελθόν, είναι ότι πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός εκλογικών κέντρων, που να είναι πλήρως προσβάσιμα και ελεγμένα, με αποτέλεσμα να έχω την επιλογή πού θα ψηφίσω και όχι να πηγαίνω στο εκλογικό κέντρο που θα πήγαινα, για να είμαι σίγουρος ότι δεν θα συναντήσω κανένα πρόβλημα».
Μάλιστα, ερωτήματα εγείρει το γεγονός, σύμφωνα με τον κ. Λαμπριανίδη, ότι «δίνεται η επιλογή ακόμη και σε Τουρκοκύπριους για να επιλέξουν εκλογικό κέντρο και δεν μπορούμε να κατανοήσουμε γιατί δεν μπορεί να δοθεί και σε Ελληνοκύπριους που έχουν αναπηρίες και χρειάζονται υποδομές. Αυτό θα απλοποιούσε τρομακτικά τις διαδικασίες, μέχρι να φθάσουμε στο σημείο που θα είναι όλα προσβάσιμα».
Πάντως, για ακόμη μια χρονιά, αναμένεται ότι θα υπάρξουν άτομα που δεν θα καταφέρουν να ψηφίσουν, γιατί δεν θα φθάσει η πληροφορία σε όλους που χρησιμοποιούν τροχοκάθισμα ότι πρέπει να ειδοποιήσουν το αρμόδιο τμήμα, πριν πάνε να ψηφίσουν, για να πάρουν μέτρα. «Ως εκ τούτου, κάποια άτομα δυστυχώς, δεν θα ειδοποιήσουν και θα πάνε να ψηφίσουν και δεν θα υπάρχει προσβασιμότητα».
Πώς ψηφίζουν οι τυφλοί στις εκλογές
Όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο πρόκειται να ψηφίσουν οι τυφλοί στις επερχόμενες εκλογές, σύμφωνα τις αρμόδιες υπηρεσίες, ο προεδρεύων υπάλληλος μπορεί να εξηγήσει τον τρόπο εκλογής σε οποιοδήποτε εκλογέα, αποφεύγοντας επιμελώς κάθε ενέργεια ή κίνηση που μπορεί να εκληφθεί ως συμβουλή ή οδηγία υπέρ ορισμένου υποψηφίου.
Όπως επεξηγείται, ο τυφλός ή κάθε πρόσωπο με φυσική ανικανότητα που είναι εκλογέας, μπορεί να ψηφίσει μόνος του, αν το επιθυμεί, δηλώνοντας απλώς στον προεδρεύοντα υπάλληλο ότι είναι σε θέση να ψηφίσει μόνος του. Εκλογέας ο οποίος, λόγω τυφλότητας ή άλλης φυσικής ανικανότητας δεν μπορεί να ψηφίσει, μπορεί να ζητήσει από τον προεδρεύοντα υπάλληλο, στην παρουσία ενός από τους βοηθούς του εκλογικού κέντρου ή από οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο της απόλυτης εμπιστοσύνης του, να τον βοηθήσει στην άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, σύμφωνα με την επιθυμία του.
Πάντως, οι περιπτώσεις όπου άτομα με μειωμένη όραση, δεν κατάφεραν να ψηφίσουν στις προηγούμενες εκλογές προβληματίζουν μέχρι σήμερα την ΚΥΣΟΑ, με τον πρόεδρό της, Χριστάκη Νικολαΐδη, να αναφέρει ότι, «υπάρχουν αρκετά σχολεία που πρέπει να πάνε να ψηφίσουν άτομα τυφλά και δεν είναι προσβάσιμα, με αποτέλεσμα ακόμη και στις τελευταίες εκλογές, να βλέπουμε άτομα να ψηφίζουν στο πεζοδρόμιο. Επίσης, υπήρξαν άλλες περιπτώσεις ατόμων που πήγαν να ψηφίσουν και αφού μπήκαν στο σχολείο από μια ειδική ράμπα, ήταν κλειδωμένη η πόρτα, με αποτέλεσμα να φύγουν και να μην ψηφίσουν».
Μάλιστα, ιδιαίτερο προβληματισμό στην ΚΥΣΟΑ προκαλεί το γεγονός ότι δεν δίνεται η ευκαιρία στους ψηφοφόρους που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης να χρησιμοποιήσουν μια ειδική μεγεθυντική συσκευή, για να είναι ευδιάκριτο το ψηφοδέλτιο σε αυτούς. Γι’ αυτό τον λόγο, από την πλευρά της, η ΚΥΣΟΑ έχει αποστείλει διάφορες εισηγήσεις στους αρμόδιους. Ανάμεσα σε άλλα προτείνει να παρέχονται σαφείς εξηγήσεις σε όλα τα στάδια της εκλογικής διαδικασίας και πρόσβαση στην ενημέρωση, τις πληροφορίες και το υλικό που αφορά τις εκλογές και τις υποψηφιότητες, βασισμένες στην προσέγγιση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Επιπρόσθετα, η ΚΥΣΟΑ έχει θέσει ενώπιον πολιτικών κομμάτων εισηγήσεις όπως παρουσιάζουν και διαθέτουν το προεκλογικό τους πρόγραμμα σε προσβάσιμες για όλους μορφές, όπως είναι η γραφή Braille, η εύκολη ανάγνωση, η ακουστική μορφή και η μεγέθυνση της συνηθισμένης γραφής. Μάλιστα, αρκετά σημαντικό, σύμφωνα με την ΚΥΣΟΑ, είναι όλοι οι πολίτες που είναι κλεισμένοι σε ιδρύματα, στέγες ηλικιωμένων και αναπήρων ή διαμένουν σε κέντρα ολοήμερης φροντίδας, να εγγραφούν στον εκλογικό κατάλογο και να ασκήσουν το δικαίωμα του εκλέγειν, με την παροχή σε αυτούς των απαραίτητων διευκολύνσεων και κατάλληλης υποστήριξης, αφού η συμμετοχή στην πολιτική και δημόσια ζωή δεν θα πρέπει να εμποδίζεται.