Τρέχουν να φθάσουν τα Σχέδια για διακοπές εργαζόμενοι και συνταξιούχοι-Τα αιτήματα που θέτουν στο τραπέζι

Μπορεί τα Σχέδια επιχορήγησης διακοπών σε ορεινά θέρετρα και Πύργο Τυλληρίας για τα οποία άναψε το πράσινο φως το Υπουργικό Συμβούλιο, να εξυπηρετούν χιλιάδες εργαζομένους και συνταξιούχους, εντούτοις, φαίνεται να απομένουν ακόμη αρκετές χιλιάδες συμπολίτες μας στο περιθώριο, λόγω του γεγονότος ότι δεν εμπίπτουν στα κριτήρια που τίθενται, με αποτέλεσμα οι επιχορηγούμενες διακοπές, να ομοιάζουν με όνειρο θερινής νυκτός για μεγάλη μερίδα ενδιαφερόμενων.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις αποφάσεις που λήφθηκαν, αναμένεται πως μέσα από την υλοποίηση των Σχεδίων θα επωφεληθούν πέραν των 10,000 εργαζομένων και συνταξιούχων και πιο συγκεκριμένα, περίπου 3,800 εργαζόμενοι και 6,300 συνταξιούχοι αντίστοιχα. Μάλιστα, δικαιούχοι του Σχεδίου είναι εργοδοτούμενοι που έχουν δικαίωμα σε απολαβές άδειας από το Κεντρικό Ταμείο Αδειών για το έτος 2023 και οι οποίοι δεν συμμετείχαν στο Σχέδιο οι ίδιοι ή οι σύζυγοί τους, ενώ όσο αφορά τους συνταξιούχους, δικαιούχοι είναι όσοι λαμβάνουν τη μικρή επιταγή ως χαμηλοσυνταξιούχοι, είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και συνταξιούχοι με ετήσιο εισόδημα μέχρι 15.500 ευρώ για μονήρεις, και συνταξιούχοι με ετήσιο εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ για οικογένειες.

Τον προβληματισμό της για τον αριθμό των δικαιούχων εργαζομένων, εξέφρασε εξάλλου η Γενική Γραμματέας της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, η οποία ανέφερε ότι το εν λόγω Σχέδιο εφαρμόζεται με βάση το νόμο περί ετήσιων αδειών, όπου ουσιαστικά στους εργαζόμενους οι οποίοι πληρώνονται την άδεια τους, από το ταμείο αδειών, τους παρέχεται η δυνατότητα να πάνε για επιχορηγημένες διακοπές, όπως και οι συνταξιούχοι. Τα συγκεκριμένα σχέδια, αναφέρει η κα. Χαραλάμπους, «λειτουργούν εδώ και πάρα πολλά χρόνια για τους εργαζόμενους, ωστόσο, θεωρούμε ότι δεν είναι ικανοποιητικός ο αριθμός των δικαιούχων και μας ανησυχεί πάρα πολύ το γεγονός ότι με τη δυνατότητα που υπάρχει να δίδονται εξαιρέσεις από το ταμείο αδειών, δηλαδή, ένας εργοδότης να μην συνεισφέρει στο ταμείο και να πληρώνει απευθείας το ποσό που δικαιούται ως άδεια ο εργαζόμενος, υπάρχουν αυτά τα αποτελέσματα, όπου δεν μπορεί να καλυφθεί από το σχέδιο ένας υπάλληλος».

Στην παρούσα φάση, οι περισσότεροι εργαζόμενοι φαίνεται να εξαιρούνται από το ταμείο αδειών, διότι οι εργοδότες τους δεν συνεισφέρουν στο ταμείο επικαλούμενοι ότι διαθέτουν καλύτερα σχέδια από αυτό το οποίο προνοεί η Νομοθεσία. Όπως είπε η κα. Χαραλάμπους, «μέσα από τα σχέδια φαίνεται να καλύπτεται μόνο το 1/3 των εργαζομένων. Από εκεί και πέρα, θεωρούμε ότι θα πρέπει να διευρυνθούν οι δυνατότητες των εργαζομένων για φθηνές και ποιοτικές διακοπές. Εξού και ένα από τα ζητήματα που εμείς θέτουμε είναι για εργαζομένους που καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις, να δημιουργούνται ταμεία ευημερίας. Κάτι που διαθέτουμε από την πλευρά μας για εργαζόμενους οι οποίοι είναι οργανωμένοι, μέσα από τα οποία επιχορηγούμε τις διακοπές των εργαζομένων και λειτουργούμε τα δικά μας αναπαυτήρια».

Έτσι, με αυτό τον τρόπο, δίνεται η δυνατότητα στους εργαζόμενους να έχουν φθηνές και ποιοτικές διακοπές. «Είναι από πιο σημαντικά ωφελήματα που έχουν οι εργαζόμενοι, όταν είναι οργανωμένοι και καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις. Διευκρινίζεται ότι αυτό δεν αφορά μόνο τον δημόσιο και τον ημιδημόσιο τομέα, αλλά και τον ιδιωτικό τομέα. Για παράδειγμα ως ΠΕΟ το καλοκαίρι, συμβαλλόμαστε με ξενοδοχειακές μονάδες, με τουριστικά διαμερίσματα και επιχορηγούμε εργαζόμενους μέσα από τα ταμεία ευημερίας για να κάνουν διακοπές».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η πλευρά των συνταξιούχων, με τον Γενικό Γραμματέα της ΕΚΥΣΥ, Κώστα Σκαρπάρη, να εξηγεί ότι ο αριθμός των δικαιούχων συνταξιούχων παραμένει αρκετά χαμηλός. Μάλιστα, όπως ο ίδιος υπογράμμισε, «αρκετοί συνταξιούχοι, μέχρι να υποβάλουν τις αιτήσεις τους, τους ανακοινώνεται ότι το κονδύλι εξαντλήθηκε και ουσιαστικά, παραμένει μεγάλη μερίδα συνταξιούχων, χωρίς διακοπές. Από την πλευρά μας, αποστείλαμε δυο επιστολές στον Υπουργό Εργασίας, ενημερώνοντας τον ότι έπρεπε να εξαγγελθεί έγκαιρα το συγκεκριμένο σχέδιο και να αυξηθεί το ποσό του κονδυλιού που χρησιμοποιείται για τον συγκεκριμένο σκοπό, για να μπορούν να εξυπηρετηθούν περισσότερα άτομα».

Αντί αυτού, όπως ισχυρίζονται οι συνταξιούχοι, φαίνεται ότι το κονδύλι παραμένει στο ίδιο σημείο και προβλέπουν ότι θα υπάρχει το ίδιο πρόβλημα για το ερχόμενο καλοκαίρι. Την ίδια ώρα, οι πληροφορίες που έχουν ενώπιον τους οι συνταξιούχοι, είναι πως θα δοθεί περιθώριο για ένα σύντομο χρονικό διάστημα να υποβληθούν αιτήσεις από όλους και θα εξεταστεί κατά προτεραιότητα για ένα χρονικό διάστημα για όσους δεν πήγαν πέρσι διακοπές και έπειτα να μπορούν να χρησιμοποιήσουν το εν λόγω Σχέδιο, οι υπόλοιποι συνταξιούχοι.

Το Σχέδιο για τους συνταξιούχους, αναμένεται να εφαρμοστεί για τον Ιούνιο, Ιούλιο, όπως και για τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Δειτε Επισης

Επ. Περιβάλλοντος: Δεν υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς ισότητα των φύλων
Υφ. Πολιτισμού: Στέγαση μέρους βιβλίων Ρ. Κατσελλή στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη
Η Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων ΕΕ στη ΓΣ του ΟΗΕ
Δεν υποχωρούν οι βροχές και οι καταιγίδες-Νέα κίτρινη προειδοποίηση από τη Μετεωρολογική
ΒΙΝΤΕΟ: Άνοιξαν οι ουρανοί σε όλη την Κύπρο-Σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση
Περίπου 15.000-18.000 άνθρωποι πάσχουν από άνοια στην Κύπρο-Όπλο αντιμετώπισης η έγκαιρη διάγνωση
Βροχές, καταιγίδες και χαλάζι στο μενού του καιρού-Στους 30 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Η τρομακτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή και ο ρόλος της Κύπρου-«Σωσίβιο δυτικών χωρών στην περιοχή»
Δήμαρχος Πάφου και Πρύτανης ΤΕΠΑΚ θα διανυκτερεύσουν στη φοιτητική εστία
Και σε έφηβους μπορεί να χορηγηθεί το εμβόλιο για την mpox-«Σημαντικό βήμα προόδου»