BINTEO: Μνημόνιο συνεργασίας στον ψηφιακό μετασχηματισμό μεταξύ Κύπρου-Ελλάδας
19:46 - 19 Ιουνίου 2024
Η εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού βρέθηκε στο επίκεντρο της επίσημης συνάντησης του Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής της Κύπρου, Νικόδημου Δαμιανού με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Ελλάδας, Δημήτρη Παπαστεργίου, στην Ελλάδα με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην Αθήνα, σε συνέχεια της επίσκεψης του Έλληνα Υπουργού στην Κύπρο τον περασμένο Νοέμβριο.
Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση των δύο Υπουργείων, οι δύο πλευρές «υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας με στόχο την υλοποίηση ενός πλάνου δράσης που θα βελτιώσει σημαντικά τον τρόπο λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών τους».
Όπως σημειώνεται, «αντικείμενο του Μνημονίου αποτελεί η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και εμπειρίας, καθώς και η παροχή τεχνογνωσίας για την ανάπτυξη εφαρμογών και ηλεκτρονικών υπηρεσιών για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών».
Η συνεργασία εγκαινιάζεται με την εφαρμογή «Ψηφιακός Πολίτης» (Gov.cy Digital Citizen) στην Κύπρο, στη βάση της εφαρμογής Gov.gr Wallet, που έχει ήδη υλοποιηθεί από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Ελλάδος.
«Στο πλαίσιο αυτό, τα δύο Κράτη προτίθενται να συνεργαστούν για την ανάπτυξη και την περαιτέρω προσαρμογή των εφαρμογών αυτών, καθώς και των απαραίτητων ψηφιακών υποδομών, περιλαμβανομένης της ηλεκτρονικής ταυτότητας και υπογραφής, προς ακόμη μεγαλύτερη διευκόλυνση της αλληλεπίδρασης και των συναλλαγών των πολιτών και των επιχειρήσεων με το κράτος», αναφέρει το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής της Κύπρου.
Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, απώτερος σκοπός του Μνημονίου Συνεργασίας είναι η αμοιβαία αναγνώριση των ψηφιακών εγγράφων των εφαρμογών, η διευκόλυνση της μετακίνησης των πολιτών των δυο Κρατών από το ένα Κράτος στο άλλο με τη χρήση των εφαρμογών για την ταυτοποίηση των πολιτών, και η απλούστευση της συναλλαγής των πολιτών με το Κράτος μέσω της χρήσης ψηφιακών εγγράφων που έχουν εκδοθεί από την ηλεκτρονική εφαρμογή του ενός Κράτους από το άλλο.
Κατά τη συνάντηση, Ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής ευχαρίστησε τον Έλληνα ομόλογό του για τη φιλοξενία και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εμβάθυνση της συνεργασίας με την Ελλάδα στα θέματα του ψηφιακού μετασχηματισμού.
«Ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός είναι ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα τόσο την κυπριακή όσο και την ελληνική κυβέρνηση. Προτεραιότητα υψίστης σημασίας, με οριζόντιο αντίκτυπο στην κοινωνία και την οικονομία μας. Γι’ αυτό και προχωρούμε με ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό τόσο για τον εκσυγχρονισμό της εσωτερικής μας λειτουργίας ως κράτος, όσο και την αναβάθμιση του επιπέδου εξυπηρέτησης που παρέχουμε σε πολίτες και επιχειρήσεις», σημείωσε.
Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε ότι το πρώτο βήμα εμβάθυνσης αυτού του εκσυγχρονισμού είναι για την Κύπρο «η υλοποίηση της εφαρμογής Ψηφιακός Πολίτης -το οποίο αποτελεί εξαγγελία του ίδιου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκου Χριστοδουλίδη – στη βάση του Gov.gr wallet».
Από την πλευρά του, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Ελλάδας εξέφρασε τη χαρά του για τη συνάντησή του με τον Κύπριο ομόλογό του και τη διεύρυνση της συνεργασίας των δύο χωρών.
«Ο στόχος μας είναι εξάλλου κοινός. Η αξιοποίηση της τεχνολογίας προς όφελος των πολιτών μας», σημείωσε ο κ. Παπαστεργίου, τονίζοντας τη σημασία της ανταλλαγής τεχνογνωσίας με την Κύπρο σε αυτό το επίπεδο.