«Από το 1976 και εδώ και 48 χρόνια έχουμε το ίδιο σύστημα αξιολόγησης»-Στο μικροσκόπιο της Επ. Παιδείας οι εξετάσεις
18:17 - 19 Ιουνίου 2024
Η δυσκολία επίλυσης των γραπτών μαθηματικών και χημείας των παγκυπρίων εξετάσεων, οι υφιστάμενες διαδικασίες αξιολόγησης των εκπαιδευτικών από το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και τα προβλήματα στέγασης που αντιμετωπίζουν η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου και η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου εξαιτίας της ακαταλληλότητας του θεάτρου «Παλλάς», ήταν μεταξύ των θεμάτων, που συζητήθηκαν την Τετάρτη κατά τη διάρκεια της Συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού.
Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, δήλωσε μετά τη συνεδρία της Επιτροπής ότι όσον αφορά τη διαδικασία προετοιμασίας των γραπτών των παγκυπρίων εξετάσεων έχουν κληθεί οι εμπλεκόμενοι την ερχόμενη βδομάδα ενώπιον της Επιτροπής για να ενημερώσουν γιατί υπήρξαν «παρατράγουδα» στο μάθημα της χημείας και των μαθηματικών. Σημείωσε ότι αυτά τα «παρατράγουδα» έχουν αντίκτυπο στα παιδιά που μάχονται για εξασφάλιση θέσης στα ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.
«Για μας είναι απαράδεκτο αυτό που έχει γίνει με το μάθημα των μαθηματικών και σας λέω και ως εκπαιδευτικός ότι ήταν πολύ υψηλής δυσκολίας (το γραπτό) και πραγματικά έριξε το ηθικό και την αυτοπεποίθηση των παιδιών», επανέλαβε ο κ. Σαββίδης.
Παράλληλα, ο κ. Σαββίδης ανέφερε ότι συζητήθηκε και το θέμα της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών λέγοντας ότι «από το 1976 και εδώ και 48 χρόνια έχουμε το ίδιο σύστημα αξιολόγησης. Όλα έχουν αλλάξει γύρω μας, αλλά το σύστημα αξιολόγησης των εκπαιδευτικών παραμένει το ίδιο».
Εξήγησε ότι έχει δοθεί ένα χρονοδιάγραμμα από το Υπουργείο Παιδείας μέσα στον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο για ετοιμασία ενός νέου συστήματος αξιολόγησης εκφράζοντας την ευχή «όλοι να δείξουν ζήλο, όπως δείχνουν ζήλο για όλα τα υπόλοιπα θέματα, για να μπορέσουμε να έχουμε ένα σύστημα αξιολόγησης σύγχρονο και να μπορέσουμε να έχουμε εκπαιδευτικούς στις κατάλληλες θέσεις, έχοντας σωστό σύστημα αξιολόγησης».
Ο κ. Σαββίδης κάλεσε την Υπουργό Παιδείας «να μην διανοηθούν να αφήσουν εκτός εργασίας εκπαιδευτικούς που εδώ και 10-15 χρόνια εργάζονται στα ΚΙΕ και στο ΔΡΑΣΕ». Εξήγησε ότι ακούγονται πολλά και θα είναι θέμα που θα τεθεί στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας, ανέφερε από πλευράς του ότι μέσα από την ένταση και την αγωνία που προκαλείται λόγω της δυσκολίας ορισμένων γραπτών στις παγκύπριες εξετάσεις, επηρεάζεται η αξιοπιστία του θεσμού όσον αφορά τη διαδικασία επιλογής των θεματοθετών, την ταύτισή τους με τους βαθμολογητές, του βαθμού δυσκολίας των εξεταστικών δοκιμίων, και της κάλυψης του εύρους της εξεταστέας ύλης. «Δεν εννοούμε σε καμία περίπτωση μείωση της σημασίας του έργου που επιτελείται μέσα στο εκπαιδευτικό σύστημα, αλλά το έργο όλων πρέπει σίγουρα να αξιολογείται», είπε ο κ. Κάρουλλας.
Πρόσθεσε ότι έχει εγγραφεί θέμα στην Επιτροπή Παιδείας για αξιολόγηση της διαδικασίας της θεματοθέτησης με στόχο τη διαμόρφωση εισηγήσεων και την ενδεχόμενη τροποποίηση των σχετικών κανονισμών.
Μιλώντας για τα προβλήματα στέγασης που αντιμετωπίζουν η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου και η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου εξαιτίας της ακαταλληλότητας του θεάτρου «Παλλάς», ο κ. Κάρουλλας είπε ότι αναμένεται από το αρμόδιο Υφυπουργείο Πολιτισμού να αρχίσει άμεσα τη διαβούλευση για τη διαμόρφωση στρατηγικού σχεδιασμού για τη στέγαση και τα άλλα ζητήματα που αφορούν τόσο τη Συμφωνική Ορχήστρα όσο και τα λοιπά ζητήματα του πολιτισμού.
Αναφερόμενος στις υφιστάμενες διαδικασίες αξιολόγησης των εκπαιδευτικών από το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, ο κ. Κάρουλλας σημείωσε ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει εκπαιδευτικό σύστημα χωρίς αποτελεσματικό, ορθολογικό και παραγωγικό σύστημα αξιολόγησης του εκπαιδευτικού συστήματος μέσα από την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου.
«Η ανάγκη για την υιοθέτηση ενός νέου συστήματος αξιολόγησης για τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων είναι αδήριτη και όντως έχουμε αργήσει», είπε και πρόσθεσε ότι «αναμένουμε την υλοποίηση της δέσμευσης του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας για την έναρξη διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκομένους από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης τον ερχόμενο Δεκέμβριο και την ετοιμασία νέου σχεδίου αξιολόγησης».
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, ανέφερε ότι προ ημερησίας διατάξεως τέθηκε το θέμα που προέκυψε με τις προεισαγωγικές εξετάσεις και τα γραπτά κυρίως των μαθηματικών, αλλά και της χημείας. «Ήταν μία εξέλιξη, η οποία στην πιο κρίσιμη ίσως φάση της ζωής χιλιάδων παιδιών δημιούργησε τεράστια αναστάτωση και βεβαίως η δική μας η ανησυχία είναι να μην θυματοποιηθούν χιλιάδες μαθητές», είπε ο κ. Χριστοφίδης.
Πρόσθεσε ότι υπήρξε επικοινωνία από την πρώτη στιγμή με την Υπουργό Παιδείας, η οποία έχει ανακοινώσει και δημόσια ότι θα υπάρξει ευελιξία στη διόρθωση των γραπτών, αλλά βεβαίως θα γίνουν και οι απαραίτητες αναγωγές.
Ο κ. Χριστοφίδης εξέφρασε την ανησυχία να αποκλειστούν εκατοντάδες παιδιά από το πανεπιστήμιο, ζητώντας πειθαρχική έρευνα για το συμβάν. «Δεν μπορεί κάθε φορά τέτοιου είδους απαράδεκτα φαινόμενα να αποδίδονται σε λάθη και αστοχίες, όπως ήταν η ανακοίνωση του Υπουργείου», είπε ο κ. Χριστοφίδης σημειώνοντας ότι θα ζητηθούν εξηγήσεις.
Επεσήμανε ότι θα πρέπει να δίδεται η δυνατότητα σε όσον το δυνατόν περισσότερα παιδιά να σπουδάζουν σημειώνοντας ότι «σε κάθε περίπτωση δεν θα σταματήσουμε εδώ, θα συνεχίσουμε με το θέμα, θα περιμένουμε και την ίδια την Υπουργό να έρθει στην Επιτροπή για να δούμε και τι έγινε και πώς διορθώνουμε πράγματα και για το μέλλον».
Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, Αλέκος Τρυφωνίδης δήλωσε από πλευράς του ότι όσον αφορά τη δυσκολία των γραπτών των παγκυπρίων εξετάσεων της χημείας και των μαθηματικών, το θέμα θα συζητηθεί επισταμένα την ερχόμενη βδομάδα συμπληρώνοντας ότι θα πρέπει να υπάρξουν ριζικές αλλαγές στο θέμα των θεματοθετών και το πως ορίζεται η εξεταστέα ύλη.
Ο κ. Τρυφωνίδης μιλώντας για τα προβλήματα στέγασης που αντιμετωπίζουν η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου και η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου είπε ότι «επικροτούμε τις άμεσες ενέργειες του Υφυπουργείου Πολιτισμού ούτως ώστε να γίνουν οι αναγκαίες διορθώσεις τόσο στην στατικότατα όσο και στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις στο θέατρο ‘Παλλάς’ όπου γίνονται οι πρόβες της κρατικής ορχήστρας». Ταυτόχρονα, ζήτησε όπως υπάρξει ολιστική διευθέτηση στο θέμα από πλευράς Υφυπουργείου για ανέγερση ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού Μεγάρου Μουσικής.
Αναφορικά με τις αξιολογήσεις των εκπαιδευτικών, ο κ. Τρυφωνίδης είπε ότι ο διάλογος για το εν λόγω θέμα θα αρχίσει τον Σεπτέμβρη και θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβρη. Πρόσθεσε ότι «πρέπει να υπάρχουν οι σωστοί εκπαιδευτικοί στις τάξεις που να αποδίδουν και να έχουν την ικανότητα να διδάξουν και να σταθούν επάξια και στους μαθητές και στην κυπριακή κοινωνία».
Πηγή: KYΠΕ