Ιωάννου: Κατά χάρη οικονομική βοήθεια σε πυρόπληκτους Πάφου και Λευκωσίας

Την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για κατά χάρη οικονομική βοήθεια στους πληγέντες από τις πυρκαγιές στην Πάφο και τη Λευκωσία, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων την 26η Ιουνίου, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Στις δηλώσεις του μετά το τέλος του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Ιωάννου είπε ότι μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί ζημιές σε 23 κατοικίες σε ό,τι αφορά την Πάφο, από τις οποίες 3 ενοικιαζόμενες και μία ημιτελής, ένα φωτοβολταϊκό πάρκο, μια επιχείρηση αγοραπωλησίας αυτοκινήτων, δύο γεωργικές αποθήκες και μια εκκλησία, με την προκαταρκτική εκτίμηση των ζημιών να ξεκινά από τις περίπου 700 χιλ. ευρώ.

Σχετικά με τη φωτιά στον Φαρμακά, είπε ότι μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί ζημιές σε τέσσερα υποστατικά και ένα όχημα, προσθέτοντας ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η προκαταρκτική εκτίμηση των ζημιών, με την αποζημίωση να γίνεται στη βάση και προηγούμενων αποφάσεων (π.χ. οι πρώτες 10 χιλ. αποζημιώνονται στο 100% και μετά αναλογικά κ.ο.κ.).

Λαμβάνοντας υπόψη την κυβερνητική πολιτική για στήριξη της υπαίθρου και τη διαπίστωση πως αριθμός υποστατικών δεν διαθέτει τις απαραίτητες άδειες, και με γνώμονα τη συμμόρφωση με τη σχετική νομοθεσία, εγκρίθηκε εισήγηση όπως παραχωρηθεί το δικαίωμα σε χρήστες μη αδειοδοτημένων υποστατικών να υποβάλουν αίτηση στο ΣΥΜΕΠΑ για να μελετηθεί το ενδεχόμενο κατ’ εξαίρεση αδειοδότησης για να μπορούν να διεκδικήσουν την κατά χάρη οικονομική βοήθεια, ανέφερε εν συνεχεία ο Υπουργός, συμπληρώνοντας ότι σε περίπτωση που ο αιτητής αποτύχει να εξασφαλίσει άδεια από το ΣΥΜΕΠΑ, αλλά αδειοδοτηθεί για ανέγερση υποστατικών σε άλλο τεμάχιο, τότε δικαιούται να λάβει αποζημίωση μέχρι και το υπόλοιπο 70% της σχετικής εγκριθείσας βοήθειας.

Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, το ΥΣ αξιολόγησε σήμερα και τα ειδικά στεγαστικά κίνητρα για παραγωγή προσιτής κατοικίας για πώληση/ενοικίαση με πολεοδομικά κίνητρα και το λεγόμενο «Build to rent».

Όπως ανέφερε, αξιολογώντας τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από κατασκευαστές και εργολάβους και με δεδομένη την πρόθεση βελτίωσης των εν λόγω σχεδίων και λαμβάνοντας υπόψη διάφορες εισηγήσεις που έχουν γίνει όλο αυτό το διάστημα, αποφασίστηκε νέα τροποποίηση των κριτηρίων για περαιτέρω προσέλκυση του ενδιαφέροντος του ιδιωτικού τομέα και του ευρύτερου δημόσιου τομέα για παραγωγή προσιτής στέγης, είτε άμεσα μέσω ανέγερσης και πώλησης είτε μέσω ενοικίασης προσιτών στεγαστικών μονάδων.

Συγκεκριμένα, διευκρίνισε ότι έχει μειωθεί η προϋπόθεση για το καθαρό εμβαδόν από 4.000 σε 2.000 τ.μ. στη μία κατηγορία, έχουν ενταχθεί επιπλέον κατηγορίες και οικιστικές ζώνες, στη δεύτερη κατηγορία το κριτήριο από 1.000 τ.μ. έχει μειωθεί στα 800, τροποποιείται το ποσοστό ανάμιξης των τύπων οικιστικών μονάδων, όπως και η αναλογία του δομήσιμου εμβαδού από 25% σε 20%, και δίνεται η δυνατότητα κατά την κρίση της πολεοδομικής αρχής να επιτρέψει την εξαγορά χώρων στάθμευσης για επισκέπτες υπό την προϋπόθεση ότι διασφαλίζεται τουλάχιστον ένας λειτουργικός χώρος στάθμευσης για κάθε κατοικία.

Τέλος, δίνεται η δυνατότητα στην πολεοδομική αρχή να επιτρέψει κατά την κρίση της ελαφρές αποκλίσεις από το αναμενόμενο δομήσιμο εμβαδό και καθορίζεται ως αρμόδια πολεοδομική αρχή για εξέταση αυτών των κινήτρων ο Διευθυντής Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως.

Ερωτηθείς πότε θα εξεταστούν οι αιτήσεις για τις αποζημιώσεις και πότε θα αρχίσει η καταβολή τους, ο κ. Ιωάννου είπε ότι υπάρχουν ήδη αιτήσεις που εξετάζονται και ότι έχει οριστεί τριμελής επιτροπή, όπως και επιτροπή ενστάσεων, με καταληκτική ημερομηνία τις 26 Ιουνίου, προσθέτοντας ότι μόλις υπάρχουν αποφάσεις μετά την εξέταση των αιτήσεων η καταβολή των αποζημιώσεων θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες.

Εξάλλου, σε ερώτηση αν θέλει να κάνει κάποιο σχόλιο επί της τοποθέτησης των ΗΕ που ουσιαστικά διαψεύδουν δήλωσή του ότι τα ΗΕ έστησαν σκηνές και ήταν έτοιμα να υποδεχθούν τους μετανάστες στη νεκρή ζώνη, ο ΥΠΕΣ απάντησε «όχι δεν θέλω να κάνω σχόλιο. Οι δηλώσεις μου είναι εκεί, είναι δεδομένες».

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Το Κόμμα για τα Ζώα καταγγέλλει παγίδευση σκαντζόχοιρων σε δίχτυα
Καταγγελία Οικολόγων για κακοποιημένα γατάκια που κυκλοφορούν με καμένες και ματωμένες ουρές
Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στο Τσέρι-Σε επιφυλακή οι δυνάμεις πυρόσβεσης
Έντονη αντίδραση από την μητέρα του Θανάση για την στάση της Εισαγγελίας στο Ανώτατο-«Έπεσαν οι μάσκες»
Συνεχίζονται οι απάτες μέσω WhatsApp-Επιτήδειοι παριστάνουν την Αστυνομία
Θέσπιση μέτρων για έλεγχο αποφάσεων του Εισαγγελέα ζητά στην έκθεση της για το Κράτος Δικαίου η Κομισιόν
ΒΙΝΤΕΟ: Αυξάνονται τα πτητικά μέσα για την πυρκαγιά στο Τσέρι-«Υπερπροσπάθεια για οριοθέτηση της»
Σε κινητοποίηση η Πυροσβεστική Υπηρεσία για πυρκαγιά στο Τσέρι-Στη μάχη και πτητικά μέσα
Υπό εξαήμερη κράτηση o 55χρονος που επιτέθηκε και τραυμάτισε με σκεπάρνι 48χρονο
Νομικά σφάλματα στο πόρισμα Θανάση ισχυρίστηκε ο Αγγελίδης, θέμα σύγκρουσης συμφέροντος ανέδειξε η οικογένεια