Καμπάνα ΕΕ για τον διπλό ρόλο και τις εξουσίες του Εισαγγελέα-«Η ανεξαρτησία και η λογοδοσία παραμένει αδύναμη»
15:08 - 19 Ιουνίου 2024
Αυτό που η πλειοψηφία ζητά, τον διαχωρισμό εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα, κάτι που αποτελεί και προεκλογική δέσμευση του Νίκου Χριστοδουλίδη, ήρθε να ενισχύσει και μέσα από την έκθεση της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το 2024, η οποία αφορά την οικονομική, κοινωνική, εργατική, διαρθρωτική και δημοσιονομική πολιτική της Κύπρου, μέσα από την οποία εκφράζεται ανησυχία.
Μεταξύ άλλων, στην πολυσέλιδη έκθεση που παρουσιάζει ο REPORTER και η οποία απαριθμεί 81 σελίδες, γίνεται αναφορά στα θέματα που προκύπτουν με τον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος έχει δύο καπέλα, αυτό του δημόσιου κατήγορου και αυτό του νομικού συμβούλου του κράτους, ενώ αγγίζει και το πολυσυζητημένο θέμα του ανέλεγκτου, που τα τελευταία χρόνια βρέθηκε στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης, στον απόηχο μιας σειράς αποφάσεων της Νομικής Υπηρεσίας να μην ασκήσει ποινικές διώξεις σε συγκεκριμένες υποθέσεις.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, «η ανεξαρτησία και η λογοδοσία της υπηρεσίας κατηγόρων παραμένει αδύναμη. Οι ανησυχίες σχετίζονται με τον διπλό ρόλο του Γενικού Εισαγγελέα ως νομικού συμβούλου της Κυβέρνησης και επικεφαλής της υπηρεσίας κατηγόρων, με ευρείες διακριτικές εξουσίες, που δεν υπόκεινται σε οποιοδήποτε έλεγχο».
Περαιτέρω αναφέρει πως η ανάγκη να ενδυναμωθεί η ανεξαρτησία των κατηγόρων έχει υπογραμμιστεί στο παρελθόν, ωστόσο, όπως τονίζει, «αυτές οι αδυναμίες δεν αντιμετωπίστηκαν ακόμη». Κάτι, που όπως σημειώνεται στην έκθεση, «μπορεί να υπονομεύσει την αποτελεσματικότητα του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης και το ευρύτερο πλαίσιο κατά τη διαφθοράς και το επιχειρηματικό περιβάλλον».
Αν και στην έκθεση αναγνωρίζονται οι ενέργειες που αφορούν την μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης, εντούτοις σημειώνεται πως «η αποτελεσματικότητα και ποιότητα του συστήματος δικαιοσύνης συνεχίζει να προξενεί σοβαρή ανησυχία».
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, «παρά τις κάποιες βελτιώσεις, η διάρκεια των αστικών, εμπορικών και διοικητικών δικαστικών διαδικασιών είναι η μεγαλύτερη στην ΕΕ. Η ψηφιοποίηση του συστήματος δικαιοσύνης αντιμετωπίζει επίσης προκλήσεις, καθώς η εφαρμογή του e-justice υπήρξε αργή».
Σε ό,τι αφορά τη δικαστική ανεξαρτησία, η έκθεση αναφέρει πως δεν εντοπίστηκαν συστημικές ελλείψεις, ωστόσο τονίζει πως «υπάρχουν ανησυχίες για την ανεξαρτησία και τη λογοδοσία της υπηρεσίας κατηγόρων», λέγοντας περαιτέρω πως «αυτή προκύπτει λόγω του διπλού ρόλου του Γενικού Εισαγγελέα ως νομικού συμβούλου της Κυβέρνησης και ως επικεφαλής της υπηρεσίας κατηγόρων, η οποία έχει ευρείες διακριτικές εξουσίες, που δεν υπόκεινται σε οποιοδήποτε έλεγχο».