Καθαρή η ΚΟΕ από την έκθεση Ελεγκτικής για τους ΑΜΚΕ-Με ιδιωτικές χορηγίες και όχι δημόσιο χρήμα τα έξοδα

Δεν επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες περί διασπάθισης δημόσιου χρήματος από την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή σε σχέση με την πολυπληθή συμμετοχή της κυπριακής αποστολής στους Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης (ΑΜΚΕ) στην Μάλτα, τις οποίες διερεύνηση η Ελεγκτική Υπηρεσία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ενδεχόμενο διασπάθισης δημόσιου χρήματος από ΚΟΕ για ΑΜΚΕ εξέτασε η Επ. Θεσμών

Η Ειδική Έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για τις δαπάνες της συμμετοχής της Κύπρου στους Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης 2023, αναφέρει πως «ο έλεγχος διενεργήθηκε κατόπιν αιτήματος του Αντιπροέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού και του Υπουργείου, ενόψει των όσων διαμείφθηκαν κατά τις σχετικές συνεδρίες της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, παρόλο που οι πιο πάνω δαπάνες δεν διενεργήθηκαν από το ποσό της κρατικής χορηγίας και κατά συνέπεια δεν ελέγχονται από τον Γενικό Ελεγκτή».

Ως εκ τούτου στην Ειδική Έκθεση δεν γίνεται οποιαδήποτε αναφορά σε διασπάθιση δημόσιου χρήματος, παρά μια σειρά από συστάσεις που αφορούν τη βελτίωση των διαδικασιών που αφορούν τις καταστάσεις των μελών που συμμετέχουν στις αποστολές, την κάλυψη του κόστους από ακυρώσεις συμμετοχής, την πολιτική φιλοξενίας ΜΜΕ και διαχείριση αθλητικού υλικού.

Υπενθυμίζουμε ότι ενώπιον της Βουλής έγιναν καταγγελίες για διασπάθιση δημόσιου χρήματος στο πλαίσιο συμμετοχής της Κύπρου στους ΑΜΚΕ. Οι καταγγελίες αποδείχθηκαν αβάσιμες μέσα από το πόρισμα της Επιτροπής Δεοντολογίας, ενώ η Ειδική Έκθεση του Γενικού Ελεγκτή επιβεβαιώνει εκ νέου ότι καμία διασπάθιση δημόσιου χρήματος δεν έγινε, ούτε οικονομικές ατασθαλίες.

Μεταξύ άλλων, η Ελεγκτική Υπηρεσία συστήνει όπως γίνεται ορθότερος προγραμματισμός και τηρείται τελική κατάσταση με τον αριθμό των Μελών της Κυπριακής Αποστολής και οποιοδήποτε επιπρόσθετο κόστος λόγω αλλαγών μετακυλίζεται στις ομοσπονδίες ή στις εταιρείες. Επιπλέον συστήνει όπως οποιαδήποτε παροχή δωρεάν πακέτων φιλοξενίας σε χορηγούς περιληφθεί στη σχετική σύμβαση και να θεσπιστεί πολιτική αναφορικά με το κόστος των δωρεάν πακέτων φιλοξενίας που παραχωρούνται σεχορηγούς της ΚΟΕ.

Αναφορικά με τον αθλητικό εξοπλισμό, τονίζει την ανάγκη ορθότερης διαχείρισης και αποτελεσματικότερου ελέγχου με σκοπό τον πιο ακριβή καταμερισμό του κόστους στις διάφορες αποστολές, ενώ υποδεικνύει πως θα πρέπει να διενεργείται έλεγχος των συμμετοχών στους αγώνες, με βάση την τελική κατάσταση που θα ετοιμάζει η ΚΟΕ και να αποστέλλεται κατάσταση στις Ομοσπονδίες για ανάκτηση τυχόν ποσών που καταβλήθηκαν από την ΚΟΕ για αθλητές ή/και προπονητές που τελικά δεν συμμετείχαν στην αποστολή.

Επίσης, όπως αναφέρεται στην έκθεση, «το λογιστήριο της ΚΟΕ να μεριμνά για την έγκαιρη είσπραξη των πιο πάνω ποσών από τις Ομοσπονδίες. Ο Πρόεδρος του ΕΣ συμφώνησε με τη σύστασή μας και μάς ενημέρωσε ότι έχουν ήδη εισπραχθεί από την ΚΟΕ τα σχετικά ποσά που εκκρεμούσαν από τις Ομοσπονδίες».

Όσον αφορά στη συνεχή διαφοροποίηση του αριθμού των επιβατών, ο Ταμίας ανέφερε στην Ελεγκτική ότι πάντα υπάρχουν αλλαγές και ακυρώσεις από αθλητές, οι οποίες επιφέρουν επιπλέον κόστος στην ΚΟΕ, αφού αυτό δεν επιστρέφεται από τις Ομοσπονδίες. Ανέφερε επίσης ότι, ως μέτρο καταπολέμησης του φαινομένου αυτού, το ΕΣ της ΚΟΕ, σε συνεδρία του ημερ. 29.8.2023, αποφάσισε όπως οποιοδήποτε κόστος προκύπτει από αλλαγές και επιπλέον χρεώσεις, μετά από αίτημα Μέλους της Αποστολής, θα το επωμίζεται η Ομοσπονδία στην οποία ανήκει ο αθλητής και δεν θα καταβάλλεται από την ΚΟΕ.

«Η Υπηρεσία μας χαιρετίζει την πιο πάνω απόφαση του ΕΣ της ΚΟΕ και αναμένει όπως αυτή εφαρμοστεί άμεσα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να καταβάλλεται από την ΚΟΕ κάθε δυνατή προσπάθεια για υπολογισμό του ακριβούς αριθμού των μελών της Κυπριακής Αποστολής», αναφέρεται στην έκθεση, συστήνοντας περαιτέρω πως η πολιτική ανάκτησης του επιπλέον κόστους που επωμίζεται η ΚΟΕ να εφαρμοστεί για όλα τα μέλη της αποστολής.

Δειτε Επισης

Βροχές, καταιγίδες και χαλάζι στο μενού του καιρού-Στους 30 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Η τρομακτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή και ο ρόλος της Κύπρου-«Σωσίβιο δυτικών χωρών στην περιοχή»
Δήμαρχος Πάφου και Πρύτανης ΤΕΠΑΚ θα διανυκτερεύσουν στη φοιτητική εστία
Και σε έφηβους μπορεί να χορηγηθεί το εμβόλιο για την mpox-«Σημαντικό βήμα προόδου»
Μύρισε απότομα φθινόπωρο-Κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες, χαλάζι και δυνατούς ανέμους
Καλούν τον κόσμο σε εκδήλωση κατά της διαφθοράς οι Οικολόγοι μετά την παύση Οδυσσέα
Συννεφιά, βροχές και καταιγίδες στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο