Συνέδριο Γάλακτος: Σημαντικά συμπεράσματα για τη γεωργική και κτηνοτροφική βιομηχανία

Σημαντικά συμπεράσματα για τη γεωργική και κτηνοτροφική βιομηχανία της Κύπρου αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα, προέκυψαν κατά την επιτυχημένη διοργάνωση του φετινού Παγκύπριου Συνεδρίου Γάλακτος, Γεωργίας και Κτηνοτροφίας.

Στο επίκεντρο της διοργάνωσης βρέθηκαν οι τρόποι στήριξης και ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα, μέσα από την ανάδειξη της σημασίας της διατήρησης, ανάδειξης και αποτελεσματικής προώθησης παραδοσιακών προϊόντων όπως το χαλλούμι, της εξέτασης των προκλήσεων και ευκαιριών στον πρωτογενή τομέα, της προώθησης της βιώσιμης ανάπτυξης και της καινοτομίας στην κτηνοτροφία και τη γεωργία, συνδέοντας τις πρακτικές αυτές με την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και τη μείωση της σπατάλης τροφίμων.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο Κτήμα Κουσιουμή στη Λευκωσία, στις 18 Ιουνίου με μέγα χορηγούς την Ελληνική Τράπεζα και το στρατηγικό συνεργάτη Χαραλαμπίδης Κρίστης Λτδ. και με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ανάμεσα στους χορηγούς της εκδήλωσης ήταν ΙMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας™ και η VitaTrace Nutrition Ltd.

Η αντζέντα κάλυψε ένα εκτενές θεματολόγιο, με παρουσιάσεις από αρμόδιους φορείς και επαγγελματίες του κλάδου. Παρουσία είχαν και κυβερνητικά στελέχη ενώ, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα, η Υπουργός Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Δρ. Μαρία Παναγιώτου, εξέφρασε την εκτίμησή της προς τον αγροτικό κόσμο, χαρακτηρίζοντάς τον στυλοβάτη της αναζωογόνησης της υπαίθρου. Στο πλαίσιο του χαιρετισμού αναλύθηκαν εκτενώς οι ενέργειες της Κυβέρνησης για να καταστεί ο τομέας πιο ανταγωνιστικός.

Στην πρώτη ενότητα, παρουσιαστηκαν τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τα σχέδια στήριξης για τον γεωργικό και κτηνοτροφικό τομέα με έμφαση στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και τις ευκαιρίες που προσφέρει, θέματα κυκλικής οικονομίας, διαχείρισης αποβλήτων και μείωσης της σπατάλης τροφίμων με επίκεντρο τη βιώσιμη ανάπτυξη και στην επίτευξη των στόχων της ΚΑΠ καθώς και ευκαιρίες και προκλήσεις στην παραγωγή χαλλουμιού. Μέσα από την παρουσίαση του Parmigiano Reggiano προβλήθηκαν πρακτικά παραδείγματα και βέλτιστες μεθόδοι για την εφαρμογή ΠΟΠ. Αναλύθηκε το Δίκαιο Ανταγωνισμού και η Κοινή Αγροτική με έμφαση στους τρόπους με τους οποίους οι παραγωγοί μπορούν να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους εντός του πλαισίου της ΚΑΠ.

Στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στο επίκεντρο βρέθηκε ο ποιοτικός έλεγχος στη βιομηχανία γάλακτος και χαλλουμιού στην οποία εξετάστηκαν οι πρακτικές ποιότητας και ελέγχου και η συμμόρφωση με τους κανόνες της ΚΑΠ.

Στη δεύτερη ενότητα παρουσιάστηκαν τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία του πρωτογενή τομέα, οι χονδροειδής ζωοτροφές και η κλιματική αλλαγή, οι επιπτώσεις της στην κυπριακή κτηνοτροφία μαζί με εισηγήσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν αλλά και συγκεκριμένες δράσεις που πρέπει να γίνουν στην κτηνοτροφία για να μεγιστοποιηθεί το οικονομικό όφελος, τόσο από την παραγωγή γάλακτος, όσο και από την παραγωγή κρέατος. Το συνέδριο έκλεισε με τις βέλτιστες πρακτικές στη διαχείριση αιγοπροβατοτροφικών μονάδων από τον Δημήτριο Μάντη.

Το Συνέδριο παρακολούθησαν πάνω από 300 επαγγελματίες από τον τομέα της γεωργίας, αγελαδοτροφίας, αιγοπροβατοτροφίας, την παραγωγή γάλακτος και την τυροκομία, καθώς και από άλλους συναφείς κλάδους, όπως επιχειρηματικά στελέχη του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα (τομείς παραγωγής, μεταποίησης, εμπορίας και εξαγωγής προϊόντων, εφοδιασμού και υπηρεσιών), αλλά και οργανώσεις του τομέα. Συμμετοχή είχαν, τέλος, εκπρόσωποι από κρατικούς και ημικρατικούς φορείς.

To έργο Waste Wisely Cyprus συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι απόψεις και οι γνώμες που διατυπώνονται εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών και δεν αντιπροσωπεύουν κατ'ανάγκη τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η χορηγούσα αρχή δεν μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνες για τις εκφραζόμενες απόψεις.

Πληροφορίες

Μέγα Χορηγοί: Ελληνική Τράπεζα και Στρατηγικός Συνεργάτης Χαραλαμπίδης Κρίστης Λτδ.

Χορηγοί: Ευρωπαϊκή Ένωση, ΙMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας™, VitaTrace Nutrition Ltd

Με τη στήριξη: GAEA – Granting Access to Employment and Entrepreneurship in Agriculture for women και Α.Μ. Φιλαγροτική Συμβουλευτική Λτδ

Οργανωτές: ΙΜΗ, Waste Wisely Cyprus.

Χορηγοί Επικοινωνίας: CBN (Cyprus Business News), περιοδικό IN Business, πόρταλ REPORTER, SUPER FM

Δειτε Επισης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοινώνει την πρόσκληση του DiscoverEU για νέους και νέες 18 ετών
Σπουδαία συμπεράσματα και χρήσιμη καθοδήγηση για ορθή επικοινωνία ευρωπαϊκών έργων
Mental Echoes - Collective Exhibition
Pafilia Property Developers – εμβληματικά έργα σε Κύπρο και Ελλάδα
Η στρατηγική δέσμευση της Coca-Cola για «Έναν Κόσμο Χωρίς Απορρίμματα»
Πρόσκληση προς Εμπειρογνώμονες για τον Εθνικό Διαγωνισμό Δεξιοτήτων SkillsCyprus 2024
Διοργανώνεται στην Κύπρο η Υπουργική Σύνοδος MED9 για την Ενέργεια
SkillsCyprus 2024: Πρόσκληση Συμμετοχής στον 8ο Εθνικό Διαγωνισμό Δεξιοτήτων
«Matchy Matchy Bandanas» για την στήριξη του καταφυγίου Simba Animal Aid – Cyprus Dog Shelter
Καλός ύπνος: Παρουσιάζουμε τα έξι βήματα για να τον κατακτήσετε