Δύναμή μου, εσείς
Λουκάς Φουρλάς 12:05 - 19 Ιουνίου 2024
Η απαξίωση της πολιτικής είναι ένα ποικιλόμορφο φαινόμενο το οποίο δεν δημιουργήθηκε εν μία νυκτί. Είναι αποτέλεσμα της έλλειψης εμπιστοσύνης προς τους θεσμούς, η οποία διαμορφωνόταν μέσα από την πάροδο των χρόνων και λανθασμένα ερμηνευόταν ως κάτι το παροδικό και πρόσκαιρο.
Προσωπικά, σκοπός μου ήταν και παραμένει να είμαι κοντά στους πολίτες, ακούγοντας τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους με στόχο την καλύτερη δυνατή λύση. Γιατί τα μηνύματα και τον παλμό του κόσμου, οφείλουμε να τα λαμβάνουμε καθημερινά.
Είμαι ευγνώμων που ο κόσμος με στήριξε μαζικά, αναγνωρίζοντας το έργο μου κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας και τον ευχαριστώ μέσα από τα βάθη της ψυχής μου. Αυτή ακριβώς η αναγνώριση είναι η μεγαλύτερη τιμή για εμένα και ο φάρος για να συνεχίσω να εργάζομαι με το ίδιο σθένος για την Κύπρο μας και την Ευρώπη.
Γιατί η Κύπρος είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ΕΕ και γιατί οι Ευρωπαίοι πολίτες ψήφισαν ενισχύοντας ακόμη πιο πολύ το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, παρά τις προβλέψεις περί του αντιθέτου. Οι Ευρωπαίοι πολίτες, απέδειξαν με τη στήριξή τους στο ΕΛΚ, πως θέλουνε μια Ευρώπη της συνοχής, της αλληλεγγύης και της λογικής.
Η Ευρώπη δεν είναι μακριά. Είναι η οικογένειά μας. Αποτελεί μια παγκόσμια δύναμη και η Κύπρος είναι μέρος της δύναμης αυτής. Στο ερώτημα εάν υπάρχουν αδυναμίες, απαντώ πως φυσικά και υπάρχουν και θα συνεχίζουν να υπάρχουν. Άλλωστε δεν απουσιάζουν και σε κάθε κράτος μέλος ξεχωριστά.
Πέραν των αδυναμιών όμως, τις οποίες και οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε, η Ευρώπη είναι εδώ και είναι ισχυρή. Είμαστε υπόχρεοι να την ισχυροποιήσουμε ακόμη περισσότερο. Να την κάνουμε πιο δίκαιη, πιο λειτουργική και πιο ευημερούσα. Αυτή είναι η εντολή που έχουμε λάβει από τους πολίτες.
Η ατζέντα της νέας πενταετίας, σε μια Ευρώπη που αλλάζει και εξελίσσεται, είναι πολύπλοκη και πολυδιάστατη. Η κατάργηση του βέτο, έχει ανοίξει μία τεράστια συζήτηση. Ως Κύπριος Ευρωβουλευτής, αντιλαμβάνομαι την κατάργηση του δικαιώματος του βέτο, ως αφαίρεση ενός ισχυρού όπλου από τη φαρέτρα της Κυπριακής Δημοκρατίας και για αυτό καταψήφισα τις αναφορές για κατάργηση του.
Το Μεταναστευτικό παραμένει ένα τεράστιο ζήτημα ειδικά για τις χώρες πρώτης γραμμής όπως είναι η Κύπρος. Το νέο Σύμφωνο που εγκρίθηκε αποτελεί σημαντική μεταρρύθμιση και καθορίζει τον τρόπο κοινής διαχείρισης ασύλου και μετανάστευσης μεταξύ των κρατών μελών και την αντιμετώπιση μεταναστευτικών κρίσεων. Προβλέπει υποχρεωτική αλληλεγγύη για τις χώρες της ΕΕ που βρίσκονται υπό μεταναστευτική πίεση, επιτρέποντας στα άλλα κράτη μέλη να επιλέξουν μεταξύ της μετεγκατάστασης αιτούντων ασύλου στην επικράτειά τους και της οικονομικής συνεισφοράς. Το ψήφισμα αυτό δεν θα επιλύσει όλα τα προβλήματα και άμεσα. Όμως είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός. Συνεχίζω λοιπόν να επιμένω για ολιστική αντιμετώπιση του ζητήματος της μετανάστευσης και να συνεργάζομαι με τους συναδέλφους μου, ώστε να καθοριστούν και οι λεπτομέρειες ως προς την εφαρμογή του νέου Συμφώνου.
Άλλο μεγάλο θέμα, η τεχνητή νοημοσύνη που μπήκε για τα καλά στη ζωή μας. Ως ΕΛΚ, είμαστε υπέρ, αλλά παράλληλα θέλουμε αποτελεσματικό έλεγχο της ανάπτυξής της. Παραμένουμε δεσμευμένοι σε μια υπεύθυνη προσέγγιση. Μαθαίνουμε συνεχώς να κατανοούμε τους αναδυόμενους κινδύνους, ενώ παράλληλα καινοτομούμε με τόλμη.
Άλυτο ευρωπαϊκό ζήτημα είναι το Κυπριακό. Φέτος, συμπληρώνονται 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή και κατοχή. Εάν έχω μάθει κάτι στα 5 χρόνια παρουσίας μου στο Ευρωκοινοβούλιο, είναι ότι για να πείσουμε τους εταίρους μας να ασχοληθούν πραγματικά και επιστάμενα, πρέπει να εγκύψουμε και εμείς στα δικά τους προβλήματα. Αυτό έπραξα και συνεχίζω έτσι.
Με τη δική σας εντολή, συνεχίζουμε ανθρώπινα στην Ευρώπη.
Δύναμή μου, εσείς.