Πιστοί και Τμήμα Φορολογίας οδήγησαν τον Αρχιμανδρίτη στο κελί-Στο κάδρο των Αρχών και άλλοι ύποπτοι

Μαραθώνια, με ενστάσεις, νεύρα και αγωνία ήταν η διαδικασία προσωποκράτησης του Αρχιμανδρίτη Νεκτάριου Γεωργίου, ο οποίος χθες το πρωί συνελήφθη από τις διωκτικές Αρχές και αμέσως οδηγήθηκε ενώπιον Δικαστηρίου για έκδοση διατάγματος προσωποκράτησης του, με την υπεράσπιση να μπαίνει επιθετικά και να ασκεί σκληρό πρέσινγκ στον ανακριτή, στον οποίο απέδωσε αλλότρια κίνητρα, λέγοντας του μάλιστα πως ταυτίζεται με την πλευρά του Μητροπολίτη Ησαΐα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προφυλακιστέος ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος-Πάνω από 1,1 εκατομμύρια η φοροδιαφυγή από τα έσοδα της Μονής

Ο ηγούμενος της Μονής Αββακούμ έφθασε στο Δικαστήριο λίγο μετά τις 10:30 το πρωί, συνοδευόμενος από μέλη του ΤΑΕ Αρχηγείου και χωρίς να φέρει χειροπέδες, ενώ στο προαύλιο τον ανέμεναν τα υπόλοιπα μέλη της αδελφότητας, καθώς επίσης και οι δικηγόροι του.

Ακολούθως, ο Αρχιμανδρίτης οδηγήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του Δικαστηρίου, που έλαβε χώρα μια πρωτόγνωρη διαδικασία, καθώς στην θέση του υπόπτου βρισκόταν ένας ρασοφόρος, ενώ στο ακροατήριο οι άλλοι μοναχοί παρακολουθούσαν με αγωνία την πρώτη δικαστική διαδικασία για το σκάνδαλο που συντάραξε την Κυπριακή Εκκλησία. Ενδεικτική ήταν και η αναφορά του Δικαστή, πως «πρόκειται για μια τεραστίων διαστάσεων υπόθεση, με ιδιαίτερη πολυπλοκότητα και περιπλοκότητα».

Στην αίθουσα πέραν από τα εμπλεκόμενα μέρη, βρίσκονταν και κάποιοι πιστοί, οι οποίοι θέλησαν να παρακολουθήσουν τη διαδικασία, εκφράζοντας παράλληλα με την παρουσία τους, την στήριξη τους στον Αρχιμανδρίτη Νεκτάριο. Πριν την έναρξη της διαδικασίας, ο Δικαστής Χαράλαμπος Σατσιάς, ρώτησε τον Ιερωμένο, πως προτιμά να τον προσφωνεί, εννοώντας, αν θα τον προσφωνήσει με το λαϊκό του όνομα ή με το θρησκευτικό. Τότε, ο ιερωμένος, αφού σηκώθηκε, χαμογέλασε και του απάντησε, «να με λέτε πάτερ Νεκτάριο».

Η διαδικασία άρχισε με καταγραφή των γεγονότων από τον ανακριτή της υπόθεσης, ο οποίος αναφέρθηκε στα υπό διερεύνηση αδικήματα τα οποία άπτονται της οικονομικής πτυχής του θέματος, ενώ στον όρκο του κατέγραψε καταγγελίες που έχει ενώπιον της η Αστυνομία, οι οποίες, σύμφωνα με τα όσα λέχθηκαν στο Δικαστήριο, προέρχονται από πιστούς που έδωσαν χρήματα είτε ως εισφορές είτε για αγορά θρησκευτικών εικόνων, καθώς και από άλλα πρόσωπα, που είχα εμπλοκή στα γεγονότα. Επίσης, σημαντικό σημείο στην μαρτυρία του ανακριτή, αποτελούσε και η έκθεση του Τμήματος Φορολογίας, το οποίο έδειξε φοροδιαφυγή ύψους 1,1 εκατομμυρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα ρίχνει στον Νεκτάριο ο τεχνικός των CCTV της Μονής-Όσα ισχυρίζεται για ήχο και διαγραφή δεδομένων

Μίλησαν οι πιστοί

Σύμφωνα με τα όσα καταγράφονται στις καταγγελίες που έχει ενώπιον της η Αστυνομία, η πρώτη αφορά εισφορά για αγορά πολυελαίου. Συγκεκριμένα τον Αύγουστο του 2023, γυναίκα έδωσε εισφορά 8,000, ευρώ για αγορά πολυελαίου, ωστόσο, όπως καταγγέλλει, έκτοτε δεν είδε ποτέ τον Αρχιμανδρίτη.

Επιπρόσθετα, άλλο πρόσωπο, κατήγγειλε ότι έδωσε 6000 ευρώ ως εισφορά, ενώ άλλη πιστή κατέθεσε στις Αρχές, ότι μεταξύ Φεβρουαρίου 2021 - Σεπτέμβριου 2022, έδωσε σε πρόσωπο συνολικά 750 ευρώ για την αγορά εικόνας της Αγίας Μαρίνας, ωστόσο, όπως ισχυρίστηκε μέχρι και σήμερα δεν έχει ενημέρωση αν φτιάχτηκε η εν λόγω εικόνα.

Περαιτέρω λήφθηκε κατάθεση από άλλο πιστό, ο οποίος μετά από συνεννόηση που είχε με τον πάτερ Τιμόθεο, μετέβη στο Μοναστήρι όπου του έδωσε σε μετρητά το ποσό των €3000, ως δωρεά για την αγορά της λειψανοθήκης της Αγίας Θέκλας, ενώ άλλη πιστή κατήγγειλε στην Αστυνομία ότι έδωσε πέντε χιλιάδες ευρώ για κατασκευή εικόνας του Αγίου Αποστόλου Ιούδα.

Επιπρόσθετα, αυτό που προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση στο ακροατήριο του Δικαστηρίου, είναι οι αναφορές ότι ο ύποπτος ενέχεται σε αδικήματα σε σχέση με το ΦΠΑ, που αποτελούν έσοδα από τις πωλήσεις του ζαχαροπλαστείου της Μονής και πωλήσεις από παζαράκια, χωρίς ωστόσο να έχει δηλωθεί το ποσό των εισπράξεων, που ανέρχεται στο 1,133,226 ευρώ. Ωστόσο, όπως προκύπτει, τα χρήματα αυτά δεν ήταν τα μόνα, καθώς σύμφωνα με την Αστυνομία, υπάρχει μαρτυρία πως δεν είχαν δηλωθεί τιμολόγια για την ανέγερση και τις εργασίες της Μονής, ύψους 320 χιλιάδων ευρώ.

Επιπλέον, ο ανακριτής ήγειρε υποψίες ότι ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος ενδεχομένως να οικειοποιήθηκε το επίδομα ευάλωτου προσώπου ύψους 32.000 ευρώ, κάτι που απέρριψε κατηγορηματικά η πλευρά του υπόπτου.

Η ένταση και η εξαντλητική αντεξέταση

Οι ανακριτές που διερευνούν την υπόθεση, ζήτησαν την οκταήμερη κράτηση του υπόπτου, με την συνήγορο υπεράσπισης Ανδριάνα Κλαΐδή, να φέρει ένσταση στο αίτημα της Αστυνομίας, προβαίνοντας σε σκληρή αντεξέταση, σε μια προσπάθεια να δείξει πως δεν υπάρχει αναγκαιότητα για την κράτηση του πελάτη της.

Η κα. Κλαΐδή, βομβάρδισε με ερωτήματα τον ανακριτή της υπόθεσης, τα οποία αφορούσα κατά κύριο λόγο τον χρόνο που έχει παρέλθει από την ημέρα των καταγγελιών μέχρι η Αστυνομία να ζητήσει ένταλμα και την προφυλάκιση του υπόπτου.

Από την πλευρά του ο μάρτυρας, ανέφερε ότι τώρα προέκυψαν νέα στοιχεία, εννοώντας την προκαταρκτική έκθεση του Τμήματος Φορολογίες, η οποία όπως υποστηρίζουν, τους δόθηκε δια χειρός την Παρασκευή 14/6/2024 και αφού την μελέτησαν εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης. Περαιτέρω, υποστήριξε πως στην παρούσα φάση προέκυψε πιο σφαιρική εικόνα, ενώ στην εξίσωση μπήκε και το θέμα τον επηρεασμό μαρτύρων, με τον ανακριτή να παραπέμπει σε καταθέσεις προσώπων που προσεγγίστηκαν από τον Νεκτάριο.

Η δικηγόρος του υπόπτου, ανέφερε πως, «στις 31.3.2024 ήταν εις γνώση της Αστυνομίας τα οικονομικά στοιχεία και έρχεσαι και μας λες για νέα αδικήματα». Επιπλέον, βαρύνουσας σημασίας για την υπεράσπιση ήταν οι ημερομηνίες των καταγγελιών, οι οποίες ήταν όλες μέχρι τον Μάρτιο και έθετε το ερώτημα γιατί δεν κλήθηκε για ανάκριση ο πάτερ Νεκτάριος όλους αυτούς τους 3,5 μήνες. Ο μάρτυρας ανέφερε ότι η Αστυνομία ήθελε να έχει ολοκληρωμένη εικόνα και να διερεύνηση σφαιρικά την υπόθεση, ενώ η υπεράσπιση έκανε λόγο για αλλότρια συμφέροντα, λέγοντας επίσης στον ανακριτή πως «παίρνετε τη θέση του Μητροπολίτη Ταμασού».

Ο δικαστής, με βάση τα όσα κατατέθηκαν ενώπιον του, έκρινε πως υπάρχει εύλογη υποψία για την διάπραξη των υπό διερεύνηση αδικημάτων και πως η μαρτυρία ήταν ικανοποιητική για να διατάξει την κράτηση του μοναχού για οκτώ ημέρες, ενώ απέρριψε τη θέση της υπεράσπισης πως πρόκειται για καταχρηστική διαδικασία, πίσω από την οποία υπάρχουν αλλότρια κίνητρα. Μάλιστα, ο δικαστής, απευθυνόμενος στον Αρχιμανδρίτη, του ανέφερε ότι λυπάται, αλλά έτσι είναι η διαδικασία.

Στο μεταξύ, η Αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες γύρω από την οικονομική πτυχή της υπόθεσης, με τον ανακριτή να αναφέρει πως υπολείπονται άλλες 60 καταθέσεις, εκ των οποίων οι 14 προέρχονται από πιστούς που ισχυρίζονται πως εξαπατήθηκαν. Επίσης, αναμένεται να ανακριθεί ο Νεκτάριος, καθώς και τα υπόλοιπα μέλη της αδελφότητας, εκ των οποίων οι δύο φωτογραφίζονται στον όρκο του ανακριτή ως ύποπτοι, με την Αστυνομία μάλιστα να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες συλλήψεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μαρτύρησαν τον Αρχιμανδρίτη Νεκτάριο οι πιστοί-Αποκαλύψεις για ταρίφες για εικόνες, πολυέλαιο και λειψανοθήκη

Δειτε Επισης

Απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του 17χρονος-Ζητά πληροφορίες η Αστυνομία
Φιλανθρωπικός σκοπευτικός αγώνας από το προσωπικό του Τμήματος Φυλακών
Αναζητεί και άλλους ΑΕΛίστες η Αστυνομία-Έδωσε στη δημοσιότητα 15 φωτογραφίες
Στο κελί για επτά μέρες οι τέσσερις ΑΕΛίστες για τα επεισόδια στο «Άλφαμεγα»
Υπό τριήμερη κράτηση ο 42χρονος για κλοπή και παράνομη κατοχή περιουσίας
Εξακολουθεί να καταζητείται 26χρονος για υπόθεση απόσπασης χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις (pic)
Ταυτοποιήθηκε η σορός που είχε εντοπιστεί στην Αγία Νάπα-Άνηκε σε ελλείπον πρόσωπο
Hμιφορτηγό συγκρούστηκε με όχημα στη Λεμεσό-Στο νοσοκομείο τρία πρόσωπα, ανάμεσά τους και ένα παιδί
Ασπίδα Χαρτσιώτη σε Αστυνομία, στρέφει εκ νέου τα πυρά του σε ΚΟΠ για τα επεισόδια
Εγείρει θέμα μη δίκαιης δίκης η υπεράσπιση της 49χρονης που κατηγορείται για σφετερισμό Ε/κ περιουσιών