Με τις ευλογίες των «πανεπιστημίων» εκδίδονταν οι φοιτητικές βίζες-Ο τρόπος δράσης των διακινητών

Φρένο στην εργαλειοποίηση των μεταναστών, κυρίως από Τουρκία επιδιώκουν να βάλουν τα Υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας, μετά την καταγγελία που έκαναν στον ευρωπαϊκό μηχανισμό, σε βάρος των λεγόμενων «πανεπιστημίων» των κατεχομένων, για τις φοιτητικές βίζες και τους εικονικούς φοιτητές που δέχονται. Όλα αυτά την ώρα που ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ετοιμάζεται να παραδώσει σκυτάλη στο νέο υφυπουργό Μετανάστευσης, Νικόλα Ιωαννίδη.

Οι εικονικοί φοιτητές ήταν ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια του Μεταναστευτικού προβλήματος, με την Κυβέρνηση να ψάχνει λύσεις για να το αντιμετωπίσει και προς αυτό το σκοπό είχαν ληφθεί μέτρα, όπως την εφαρμογή των προνοιών που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Δράσης για την Ανατολική Μεσόγειο, ασκώντας πιέσεις προς την κατεύθυνση της Τουρκίας, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Οργανισμό Frontex και την Europol.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καταγγέλλει «πανεπιστήμια» στα κατεχόμενα για εικονικούς φοιτητές η Κυπριακή Δημοκρατία

Και παρά το γεγονός ότι φάνηκε στις περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας να είναι θετικά τα αποτελέσματα αυτών των μέτρων, καθώς υπήρξε μείωση κατά 65% στον αριθμό των αφίξεων μέσω της γραμμής κατάπαυσης του πυρός, το αντίθετο παρατηρήθηκε να συμβαίνει στα κατεχόμενα, αφού τα κυκλώματα των διακινητών των μεταναστών βρήκαν νέους τρόπους να δραστηριοποιούνται και να σπρώχνουν άτομα από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές και να δημιουργούν προβλήματα. Συγκεκριμένα, τα εν λόγω κυκλώματα βρίσκουν διάφορους τρόπους, παρέχουν στους μετανάστες φοιτητική βίζα, για να σπουδάσουν στα λεγόμενα «πανεπιστήμια» των κατεχομένων και στη συνέχεια τους προωθούν στις ελεύθερες περιοχές.

Συγκεκριμένα, όπως ανακάλυψε το Υπουργείο Εσωτερικών, οι μετανάστες που κατά πλειοψηφία είναι από Νιγηρία και Αφγανιστάν, μεταβαίνουν σε χώρες που αναγνωρίζουν τα κατεχόμενα, κατά κύριο λόγο την Τουρκία, όπου οι διακινητές τους ζητούν ένα αυξημένο χρηματικό ποσό, τάζοντάς τους τις φοιτητικές βίζες, για να σπουδάσουν σε αγγλόφωνα «πανεπιστήμια», παρά το γεγονός ότι οι ίδιοι γνωρίζουν ελάχιστα αγγλικά.

Όταν οι μετανάστες φτάσουν στην Κύπρο, τότε λαμβάνουν οδηγίες από τους διακινητές, που τους κατευθύνουν προς τις ελεύθερες περιοχές, τους δίνουν οδηγίες όπως περάσουν από την πράσινη γραμμή και στη συνέχεια, αφού εντοπιστούν να υποβάλουν αίτηση για άσυλο. Οι συγκεκριμένες κινήσεις χαρακτηρίζονται από το Υπουργείο Εσωτερικών ως εργαλειοποίηση των μεταναστών από πλευράς Τουρκίας, για να δημιουργήσουν προβλήματα στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Σημειώνεται πως το Υπουργείο Εσωτερικών είχε καταφέρει να συλλέξει τα στοιχεία για τη στοιχειοθέτηση των καταγγελιών του, μέσα από συνεντεύξεις που πραγματοποίησε με αρκετούς μετανάστες, αφού είχαν υποβάλει αίτηση για άσυλο. Συγκεκριμένα, όπως προνοεί η νομοθεσία, μέσα στις διαδικασίες που ακολουθούνται σχετικά με την παραχώρηση ασύλου, πρέπει να πραγματοποιηθεί και μία προσωπική συνέντευξη με τον αιτητή, ώστε να διακριβωθούν κάποια στοιχεία. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, διαπιστώθηκε ο τρόπος δράσης των κυκλωμάτων.

Υπενθυμίζεται πως τα Υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας έχουν συλλέξει στοιχεία για 188 υποθέσεις και προέβησαν στην καταγγελία 23 λεγόμενων «πανεπιστημίων» που υπάρχουν στα κατεχόμενα, καθώς διαφαίνεται ότι οι πράξεις των διακινητών γίνονται εις γνώση τους, δεδομένου ότι είναι στο όνομά τους που εκδίδονται οι φοιτητικές βίζες. Αυτό πάντως που ξεκαθαρίζεται είναι ότι οι καταγγελίες στρέφονται μόνο κατά των «εκπαιδευτικών ιδρυμάτων» και όχι κατά των μεταναστών.

Αυτή τη στιγμή, τα δεδομένα βρίσκονται ενώπιον του Ευρωπαϊκού Φορέα για τη Διασφάλιση της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (European Association for Quality Assurance in Higher Education- ENQA), μετά την καταγγελία που έκανε ο Φορέας Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙΠΑΕ), εκ μέρους των δύο Υπουργείων και η Κυβέρνηση αναμένει την έκβαση της διερεύνησης. Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα που υπάρχουν, ο ENQA φαίνεται ότι διερευνά τις καταγγελίες και υπό το πρίσμα της κατηγορίας της εμπορίας προσώπων.

Παραδίδει σκυτάλη ο Ιωάννου

Στο μεταξύ, το πρωί άλλαξε χέρια το μεταναστευτικό, αφού η προγραμματισμένη η διαβεβαίωση του πρώτου υφυπουργού Μετανάστευσης, Νικόλα Ιωαννίδη, πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο και στη συνέχεια, ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, παρέδωσε τη σκυτάλη του μεταναστευτικού.

Στη συνέχεια, ο κ. Ιωαννίδης ανέλαβε καθήκοντα και παρακάθησε στην πρώτη του συνεδρία στο Υπουργικό Συμβούλιο. Μετά από αυτή την εξέλιξη, καθ’ ύλη αρμόδιος για να παρακολουθήσει την πορεία των εξελίξεων των καταγγελιών είναι ο υφυπουργός Μετανάστευσης.

Δειτε Επισης

Ν. Χριστοδουλίδης: Είναι καιρός να επανενωθεί το τελευταίο διαιρεμένο κράτος μέλος της ΕΕ
Ο δράστης της επίθεσης κατά του Τραμπ γκούγκλαρε λεπτομέρειες για τη δολοφονία του Κένεντι
BINTEO: Χαμός στη Βουλή της Τουρκίας-Έπεσε ξύλο μεταξύ βουλευτών του Ερντογάν και του κουρδικού κόμματος
Πέθανε η 38χρονη έγκυος στην Πάτρα που υπέστη τρεις ανακοπές-Νωρίτερα είχε χάσει και το βρέφος της
Απαντά σε Ερντογάν η Αθήνα για το Κυπριακό-«Η δημιουργία δύο κρατών δεν αποτελεί λύση»
Η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες Γκουτέρες για επανένωση, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές
Το Κόμμα για τα Ζώα καταγγέλλει παγίδευση σκαντζόχοιρων σε δίχτυα
Δεν κάνει πίσω ο Τατάρ-«Δεν γίνεται να υπάρξει υποχώρηση από την λύση δύο κρατών»
Λεπτομέρειες για τα νέα κριτήρια ΚΦΙΚΒ-Όσα αλλάζουν με τα δάνεια για στεγαστικά, ανακαίνιση και φωτοβολταϊκά
Καταγγελία Οικολόγων για κακοποιημένα γατάκια που κυκλοφορούν με καμένες και ματωμένες ουρές