Με τις ευλογίες των «πανεπιστημίων» εκδίδονταν οι φοιτητικές βίζες-Ο τρόπος δράσης των διακινητών

Φρένο στην εργαλειοποίηση των μεταναστών, κυρίως από Τουρκία επιδιώκουν να βάλουν τα Υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας, μετά την καταγγελία που έκαναν στον ευρωπαϊκό μηχανισμό, σε βάρος των λεγόμενων «πανεπιστημίων» των κατεχομένων, για τις φοιτητικές βίζες και τους εικονικούς φοιτητές που δέχονται. Όλα αυτά την ώρα που ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ετοιμάζεται να παραδώσει σκυτάλη στο νέο υφυπουργό Μετανάστευσης, Νικόλα Ιωαννίδη.

Οι εικονικοί φοιτητές ήταν ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια του Μεταναστευτικού προβλήματος, με την Κυβέρνηση να ψάχνει λύσεις για να το αντιμετωπίσει και προς αυτό το σκοπό είχαν ληφθεί μέτρα, όπως την εφαρμογή των προνοιών που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Δράσης για την Ανατολική Μεσόγειο, ασκώντας πιέσεις προς την κατεύθυνση της Τουρκίας, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Οργανισμό Frontex και την Europol.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καταγγέλλει «πανεπιστήμια» στα κατεχόμενα για εικονικούς φοιτητές η Κυπριακή Δημοκρατία

Και παρά το γεγονός ότι φάνηκε στις περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας να είναι θετικά τα αποτελέσματα αυτών των μέτρων, καθώς υπήρξε μείωση κατά 65% στον αριθμό των αφίξεων μέσω της γραμμής κατάπαυσης του πυρός, το αντίθετο παρατηρήθηκε να συμβαίνει στα κατεχόμενα, αφού τα κυκλώματα των διακινητών των μεταναστών βρήκαν νέους τρόπους να δραστηριοποιούνται και να σπρώχνουν άτομα από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές και να δημιουργούν προβλήματα. Συγκεκριμένα, τα εν λόγω κυκλώματα βρίσκουν διάφορους τρόπους, παρέχουν στους μετανάστες φοιτητική βίζα, για να σπουδάσουν στα λεγόμενα «πανεπιστήμια» των κατεχομένων και στη συνέχεια τους προωθούν στις ελεύθερες περιοχές.

Συγκεκριμένα, όπως ανακάλυψε το Υπουργείο Εσωτερικών, οι μετανάστες που κατά πλειοψηφία είναι από Νιγηρία και Αφγανιστάν, μεταβαίνουν σε χώρες που αναγνωρίζουν τα κατεχόμενα, κατά κύριο λόγο την Τουρκία, όπου οι διακινητές τους ζητούν ένα αυξημένο χρηματικό ποσό, τάζοντάς τους τις φοιτητικές βίζες, για να σπουδάσουν σε αγγλόφωνα «πανεπιστήμια», παρά το γεγονός ότι οι ίδιοι γνωρίζουν ελάχιστα αγγλικά.

Όταν οι μετανάστες φτάσουν στην Κύπρο, τότε λαμβάνουν οδηγίες από τους διακινητές, που τους κατευθύνουν προς τις ελεύθερες περιοχές, τους δίνουν οδηγίες όπως περάσουν από την πράσινη γραμμή και στη συνέχεια, αφού εντοπιστούν να υποβάλουν αίτηση για άσυλο. Οι συγκεκριμένες κινήσεις χαρακτηρίζονται από το Υπουργείο Εσωτερικών ως εργαλειοποίηση των μεταναστών από πλευράς Τουρκίας, για να δημιουργήσουν προβλήματα στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Σημειώνεται πως το Υπουργείο Εσωτερικών είχε καταφέρει να συλλέξει τα στοιχεία για τη στοιχειοθέτηση των καταγγελιών του, μέσα από συνεντεύξεις που πραγματοποίησε με αρκετούς μετανάστες, αφού είχαν υποβάλει αίτηση για άσυλο. Συγκεκριμένα, όπως προνοεί η νομοθεσία, μέσα στις διαδικασίες που ακολουθούνται σχετικά με την παραχώρηση ασύλου, πρέπει να πραγματοποιηθεί και μία προσωπική συνέντευξη με τον αιτητή, ώστε να διακριβωθούν κάποια στοιχεία. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, διαπιστώθηκε ο τρόπος δράσης των κυκλωμάτων.

Υπενθυμίζεται πως τα Υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας έχουν συλλέξει στοιχεία για 188 υποθέσεις και προέβησαν στην καταγγελία 23 λεγόμενων «πανεπιστημίων» που υπάρχουν στα κατεχόμενα, καθώς διαφαίνεται ότι οι πράξεις των διακινητών γίνονται εις γνώση τους, δεδομένου ότι είναι στο όνομά τους που εκδίδονται οι φοιτητικές βίζες. Αυτό πάντως που ξεκαθαρίζεται είναι ότι οι καταγγελίες στρέφονται μόνο κατά των «εκπαιδευτικών ιδρυμάτων» και όχι κατά των μεταναστών.

Αυτή τη στιγμή, τα δεδομένα βρίσκονται ενώπιον του Ευρωπαϊκού Φορέα για τη Διασφάλιση της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (European Association for Quality Assurance in Higher Education- ENQA), μετά την καταγγελία που έκανε ο Φορέας Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙΠΑΕ), εκ μέρους των δύο Υπουργείων και η Κυβέρνηση αναμένει την έκβαση της διερεύνησης. Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα που υπάρχουν, ο ENQA φαίνεται ότι διερευνά τις καταγγελίες και υπό το πρίσμα της κατηγορίας της εμπορίας προσώπων.

Παραδίδει σκυτάλη ο Ιωάννου

Στο μεταξύ, το πρωί άλλαξε χέρια το μεταναστευτικό, αφού η προγραμματισμένη η διαβεβαίωση του πρώτου υφυπουργού Μετανάστευσης, Νικόλα Ιωαννίδη, πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο και στη συνέχεια, ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, παρέδωσε τη σκυτάλη του μεταναστευτικού.

Στη συνέχεια, ο κ. Ιωαννίδης ανέλαβε καθήκοντα και παρακάθησε στην πρώτη του συνεδρία στο Υπουργικό Συμβούλιο. Μετά από αυτή την εξέλιξη, καθ’ ύλη αρμόδιος για να παρακολουθήσει την πορεία των εξελίξεων των καταγγελιών είναι ο υφυπουργός Μετανάστευσης.

Δειτε Επισης

Ρίχνει την ευθύνη στην ΚΟΠ ο Πρόεδρος-«Τους προειδοποιήσαμε για όλα αυτά, αλλά συνεχίζουν να κρύβονται»
Προτάσεις για τη βία στα γήπεδα κατέθεσε η Ισότητα-«Γλίτωσαν καθαρά από τύχη τα χειρότερα» οι τρεις Αστυνομικοί
Καταδικάζει τα επεισόδια στο ΑΕΛ-Απόλλων ο Σύνδεσμος Πυροσβεστών Κύπρου
Υπενθυμίζει η ΚΟΠ μετά τις βολές Χαρτσιώτη-Μπαρούτι η κατάσταση μετά τα επεισόδια στο Άλφαμέγα
Ενστάσεις για την προσωποκράτηση των τεσσάρων-Την Τρίτη η απόφαση
Πάνω από 90 παιδιά σε στέγες, 237 σε ανάδοχες οικογένειες-Πολλά τα κενά και τα προβλήματα
Τον σταμάτησαν για έλεγχο και βρήκαν φάρμακα για άλογα-Πρόστιμο €1.500 στον οδηγό
Ποινικούς ανακριτές για το σκάνδαλο των διαβατηρίων ζητά το ΑΚΕΛ από τον Πρόεδρο
Εκβιάζουν πολίτες με δήθεν πορνογραφικό βίντεο-Ζητούν χρήματα για να μην το δημοσιεύσουν
Στην Κύπρο Αμερικανοί ειδικοί για καταπολέμηση οικονομικού εγκλήματος