Κατέστρεψε τη σοδειά των γεωργών ο καύσωνας, έρχονται αυξήσεις-Αναζητεί λύσεις το Υπ. Γεωργίας

Σε απόγνωση βρίσκονται για άλλη μια φορά οι αγρότες, οι οποίοι λόγω των ακραίων καιρικών συνθήκων και του παρατεταμένου καύσωνα το τελευταίο δεκαήμερο, βλέπουν τις καλλιέργειες τους να ψήνονται από τον ήλιο και ουσιαστικά να καταστρέφονται σχεδόν όλα τους τα προϊόντα προτού τα μαζέψουν και τα παραδώσουν στην αγορά προς πώληση, την ώρα που το Υπουργείο Γεωργίας, αναζητεί λύσεις για τη στήριξή τους.

Η μεγάλη καταστροφή που προέκυψε σε τεράστιες καλλιέργειες των αγροτών, έχει ως αποτέλεσμα τα προϊόντα που έχουν απομείνει ζωντανά και φρέσκα, να πάρουν εκ νέου την ανιούσα στην αγορά, ώστε να καλυφθούν κατά κάποιο τρόπο τα έξοδα αλλά και οι ζημιές που έχουν υποστεί, οι οποίες φαίνεται να είναι ανεπιδιόρθωτες και γι’ αυτό τον λόγο σήμερα, οι αγροτικές οργανώσεις, ζητούν στήριξη από το κράτος.

Συγκεκριμένα, οι καταστροφές που έχουν επέλθει λόγω του καύσωνα, είναι κυρίως στην ανοικτή καλλιέργεια και σε οπωροκηπευτικά είδη, όπως είναι τα αγγούρια, οι ντομάτες, οι πιπεριές και μελιτζάνες, ενώ υπήρξαν σοβαρά προβλήματα ακόμη στα καρπούζια και στις πατάτες. Όπως ανέφερε άλλωστε στον REPORTER, ο Γενικός Γραμματέας του Παναγροτικού, Τάσος Γιαπάνης, «ήταν τόσο πολύ μεγάλος ο καύσωνας και το έδαφος ζεσταινόταν τόσο πολύ, που η εξόρυξη των πατατών γινόταν με τέτοιο τρόπο, που ήταν σαν να ήταν ψημένες. Αποτέλεσμα αυτού, ήταν να έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα στην εμπορία των πατατών».

Σημειώνεται δε, ότι η παραγωγή γάλακτος από τα αιγοπρόβατα, έχει μειωθεί περίπου κατά 30%, αφού δεν παράγουν γάλα, ενώ τα ζώα που γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια των ζεστών ημερών, το 60 με 70% πεθαίνει από τον καύσωνα. «Συνοψίζοντας όλα αυτά και λαμβάνοντας υπόψη και τις πυρκαγιές που σημειώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, είναι να υπάρχει έλλειψη προϊόντων στην αγορά και αυξανόμενη ζήτηση στην αγορά λόγω του τουρισμού, με αποτέλεσμα οι τιμές των προϊόντων να ανεβαίνουν προς τα επάνω», πρόσθεσε ο κ. Γιαπάνης.

Σε όλα αυτά επίσης, έρχεται να προστεθεί και η απόφαση του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, όπου προχωρεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα στην αποκοπή παροχής νερού στους γεωργούς. Γι’ αυτό τον λόγο, οι αγροτικές οργανώσεις από την πλευρά τους, έχουν εκφράσει προ πολλού τη θέση τους ότι στην παρούσα φάση που είναι καύσωνας, χρειάζονται περισσότερο νερό, γιατί από τη ζέστη καίγονται τα προϊόντα που παράγουν.

Πάντως, οι αγροτικές οργανώσεις μετά και από το πλήγμα που έχουν υποστεί από τον καύσωνα, δεν παραμένουν με σταυρωμένα τα χέρια, αφού έχουν καλέσει το κράτος να σταθεί δίπλα τους ως αρωγός και να βοηθήσει τους πληγέντες, γιατί όπως ανέφερε ο κ. Γιαπάνης, «πρόκειται για χαμένα εισοδήματα, των ίδιων των παραγωγών. Το γεγονός ότι παράγουμε λιγότερα, το ότι έχουν καεί οι ανθοί στα δέντρα από τις ελιές μέχρι τα φρουτόδεντρα, αλλά και οι ζημιές από τις μπανάνες, μέχρι τα αβοκάντα, δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητα».

Φανερά απογοητευμένος, ο Γενικός Γραμματέας του Παναγροτικού, ανέφερε ότι, «η χρονιά που διανύουμε είναι τρομερά δύσκολη και ίσως είναι η πιο δύσκολη τα τελευταία δέκα χρόνια. Φθάνουν καθημερινώς παράπονα κοντά μας από γεωργούς που βρίσκονται σε απόγνωση και ψάχνουν τρόπους διαβίωσης». Σημειώνεται επίσης, ότι οι αγροτικές οργανώσεις, αναμένουν την ίδια ώρα από την Υπουργό Γεωργίας, όπως ορίσει άμεσα Συμβουλευτική Επιτροπή, ώστε να εξετάσουν τα ζητήματα που τους απασχολούν και να προχωρήσουν με την επίλυσή τους.

Αναγνωρίζει τα προβλήματα το Υπ. Γεωργίας, ψάχνει τρόπους στήριξης των γεωργών

Από την πλευρά του πάντως το Υπουργείο Γεωργίας, διαμηνύει ότι είναι εις γνώση του οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος και είναι ύψιστο θέμα μάλιστα στην ατζέντα του, με στόχο να σταθεί αρωγός και έμπρακτος συμπαραστάτης, αναγνωρίζοντας τη συνεισφορά του πρωτογενούς τομέα στην οικονομία του τόπου.

Σύμφωνα με αρμόδια πηγή από το Υπουργείο, αναγνωρίζεται ότι φέτος ήταν μια δύσκολη χρονιά με αποτέλεσμα να υπάρχουν χαμηλά αποθέματα νερού στα φράγματα τα οποία, μέχρι την 1η Φεβρουάριου του 2024, ήταν στο 46,6% της πληρότητάς τους. Είναι σε αυτό το πλαίσιο που το Υπουργείο έχει περιέλθει στη δυσάρεστη κατάσταση, να προβεί σε αποκοπές στην άρδευση ενημερώνοντας έγκαιρα τους γεωργούς για να προγραμματίσουν την παραγωγή τους. Όπως είναι και οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Eπιτροπής, πρώτιστα πρέπει να εξασφαλίζεται η πλήρης ύδρευση.

Οι περικοπές, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ήταν ένα έσχατο μέτρο που εφαρμόζεται λόγω της λειψυδρίας, αλλά και για να διασφαλιστεί ότι θα υπάρχουν ασφαλή αποθέματα και για του χρόνου, που διαφαίνεται ότι θα υπάρχει παρόμοιο πρόβλημα. Aπό την πλευρά του, το Υπουργείο Γεωργίας, λειτουργεί προληπτικά προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα στην ύδρευση, η οποία είναι πάγια πολιτική πως παρόλες τις συνθήκες, δεν πρέπει να επηρεάζεται.

Παράλληλα, το Υπουργείο μέχρι σήμερα, έχει ήδη συγκαλέσει τρεις συσκέψεις, για συζήτηση του εν λόγω θέματος με τις αγροτικές οργανώσεις και για να εξετάσει τρόπους στήριξης οι οποίοι θα ανακουφίζουν όσο το δυνατό περισσότερο τους αγρότες και αγρότισσες. Σύμφωνα με ενημέρωση, έχει διαμορφωθεί σειρά εισηγήσεων από αρμόδια τμήματα του υπουργείου, τα οποία αξιολογούνται και στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του κράτους.

Μάλιστα, αναφέρεται πως οι γεωργοί έχουν ενημερωθεί νωρίς από το ΥΓΑΑΠ για τις συνθήκες αποθεμάτων νερού κατά το τρέχον υδρολογικό έτος, προκειμένου να τους δοθεί περιθώριο για ορθό προγραμματισμό τους υπό το φως των δυσμενών κλιματολογικών συνθηκών. Η μόνιμη λύση του ζητήματος πάντως, όπως διαμηνύει το Υπουργείο, προνοεί μια σειρά από υποδομές, ορισμένες από τις οποίες είναι σε εξέλιξη, ενώ αυτό το διάστημα μελετιούνται μέτρα βοήθειας σε συνεννόηση με αγροτικές οργανώσεις.

Το Υπουργείο υπενθυμίζει άλλωστε ότι το εν λόγω ζήτημα το έθεσε και η Υπουργός ενώπιον Συμβουλίου Υπ. Γεωργίας της ΕΕ, προκειμένου να δημιουργηθεί μηχανισμός αλληλεγγύης, αλλά και επίλυσης τέτοιων προβλημάτων. Σημειώνεται πως, το Υπουργείο Γεωργίας καλεί από την πλευρά του το κοινό όπως είναι φειδωλό στην κατανάλωση νερού, υπενθυμίζοντας πως φέτος η Κύπρος περνά δύσκολες κλιματικές συνθήκες που επηρεάζουν σημαντικά διάφορους τομείς.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, διοργανώνεται στην Κύπρο η επίσημη σύνοδος των Υπουργών Γεωργίας της MED9, στο πλαίσιο των συναντήσεων που διοργανώνει η Κύπρος ως η προεδρεύουσα χώρα της συμμαχίας των 9 Κρατών Μελών της MED9, με αποκλειστικό θέμα τη λειψυδρία και τις επιπτώσεις που υπάρχουν στη γεωργία, με στόχο οι χώρες της Μεσογείου να εργαστούν από κοινού για την αντιμετώπιση των προκλήσεων.

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν 1 εκατ. ευρώ στο Τζόκερ
Εγκατάσταση υπόγειου καλωδίου 14.300 μέτρων στο Δάσος Πάφου για μείωση των πυρκαγιών
Το 43% των εφήβων στην Κύπρο έχει συνεχή διαδικτυακή επαφή
Σε δίκαιη αποζημίωση ιδιοκτήτη γης καλεί η Λοττίδη τον ΕΟΑ Λευκωσίας
Μέχρι 31 Δεκεμβρίου οι αιτήσεις για ανανέωση εγγραφής στο μητρώο ενεργειακών ελεγκτών
Στη μείωση της σχολικής βίας στοχεύει η εθνική στρατηγική του Υπουργείου Παιδείας
Από την Πέμπτη οι αιτήσεις για το «Εξοικονομώ – Αναβαθμίζω (2004)»
Σε κλίμα βαθύτατου πένθους και με άσπρα μπλουζάκια αποχαιρέτησαν τον Ειρηναίο, τον Μαρτίνο και τον Νικόλα (pics)
Ν. Χριστοδουλίδης: Οι νέοι σήμερα έχουν λιγότερες ευκαιρίες από αυτές που είχαν οι γονείς τους
Στον προϋπολογισμό €0,25 εκατ. για βιοτεχνικές Κιτίου Ξυλοτύμπου και Άχνας