Ευεργετικά για τις Κοινότητες αναμένει να είναι τα Συμπλέγματα η Κυβέρνηση-«Δεδομένη η στήριξη»

«Με τη συνένωσή σας με Δήμους προσδοκούμε να καταστήσουμε τις Κοινότητές σας ακόμα πιο αποδοτικές, σε ένα περιβάλλον που θα επιτρέψει να είμαστε όλοι και πιο ωφέλιμες για τους πολίτες που είναι το βασικό ζητούμενο», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απευθυνόμενος στις Κοινότητες που εντάσσονται στους Δήμους ως Δημοτικά Διαμερίσματα.

«Την ίδια στιγμή, η ανάπτυξή σας διοικητικά και οικονομικά θα αποφέρει προστιθέμενη αξία σε πολλαπλά επίπεδα για την ευημερία των συνδημοτών σας, ενώ θα δώσει και τη δυνατότητα να αναβαθμιστούν οι προσφερόμενες υπηρεσίες στο πλαίσιο ενός νέου μοντέλου αυτοδιοίκησης, πιο σύγχρονου και πιο αποτελεσματικού. Κάτι που συζητούσαμε προηγουμένως είναι η μεγάλη πρόκληση που έχουμε το καλοκαίρι με τις πυρκαγιές και σε αυτό το σημείο θεωρώ ότι η συνένωση, τα συμπλέγματα θα βοηθήσουν να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί στην αντιμετώπιση και τέτοιου είδους προκλήσεων», είπε.

«Λίγες μόλις μέρες μετά τις Εκλογές και την ανάδειξη των τοπικών αρχόντων και μερικές μέρες πριν την εφαρμογή της πολυαναμενόμενης μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα ήθελα με την ευκαιρία της εδώ αποψινής μου παρουσίας να συγχαρώ το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου για την πρωτοβουλία να τιμήσει τις 63 Κοινότητες που μετεξελίσσονται πλέον σε δημοτικά διαμερίσματα. Παρόλα τα οφέλη που θα έχει για τις εν λόγω Κοινότητες η ένταξή τους σε Δήμους – και είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξουν πολλαπλά οφέλη - δεν μπορεί να παραγνωριστεί – και να μην υπάρχουν και αισθήματα λύπης, στο τέλος της ημέρας είμαστε άνθρωποι, έχουμε αισθήματα - η πολύ σημαντική συμβολή τους όλα αυτά τα χρόνια τόσο στην Ένωση Κοινοτήτων όσο και στην κυπριακή κοινωνία γενικότερα», τόνισε.

Ανέφερε πως είναι με ιδιαίτερη χαρά που συμμετείχε στην συμβολική εκδήλωση της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου. «Ήθελα να συμμετάσχω στην αποψινή εκδήλωση, ήρθα σήμερα από τις Βρυξέλλες για να είμαι παρών στην αποψινή εκδήλωση ως ένδειξη αναγνώρισης και εκτίμησης της πολύ σημαντικής δουλειάς που γίνεται», εξήγησε.

«Ταυτόχρονα, θα ήθελα απόψε να απευθυνθώ και στους εκπροσώπους των 286 Κοινοτήτων, οι οποίες στο νέο περιβάλλον συνθέτουν τα 30 Συμπλέγματα Παροχής Υπηρεσιών. Ως Κυβέρνηση έχουμε την έντονη πεποίθηση ότι ο εξορθολογισμός και το νοικοκύρεμα που εξασφαλίζεται με τη λειτουργία των Συμπλεγμάτων, θα έχουν ευεργετικά αποτελέσματα για τις τοπικές κοινότητες, περιορίζοντας πολλές προκλήσεις που κατά καιρούς αντιμετωπίζουν, που σε κάποιο βαθμό, στις πλείστες των περιπτώσεων, οφείλονται και στην έλλειψη εξειδικευμένων γνώσεων και το πεπαλαιωμένο μοντέλο λειτουργίας.

«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η οργανωτική δομή και η στελέχωση των Συμπλεγμάτων με επιστημονικό προσωπικό, που θα στηρίζει τη δουλειά και τις αρμοδιότητες των Προέδρων και των Κοινοτικών Συμβουλίων θα σας ενισχύσουν σημαντικά, θα συμβάλουν στην πλήρη διαφάνεια και τη χρηστή διοίκηση και θα διασφαλίσουν τον μεγάλο στόχο που είναι η αποδοτικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Με την ορθή αξιοποίηση του εξειδικευμένου προσωπικού που θα προσληφθεί στα Συμπλέγματα, θα μπορείτε να συμμετέχετε και σε ευρωπαϊκά προγράμματα και να διεκδικείτε χορηγίες για την ανάπτυξη υποδομών και υπηρεσιών στις Κοινότητες, την υλοποίηση εξωραϊστικών έργων, την ανάπλαση ιστορικών πυρήνων στις όμορφες κοινότητες μας, την ένταξη τεχνολογικών εργαλείων στην καθημερινότητά σας και άλλα πολλά που δεν είχατε την ευκαιρία να διεκδικήσετε στο παρελθόν», σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Υπογράμμισε ότι με τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σχηματίζονται ισχυρά Συμπλέγματα, όπου οι Κοινότητες θα λειτουργούν, αφενός, με συλλογικότητα και, αφετέρου, θα διατηρούν την ταυτότητα, ιστορικότητα και κληρονομιά τους. «Ανάμεσα στους στόχους είναι, εντός του Συμπλέγματος, οι Κοινότητες να αλληλοσυμπληρώνονται για το κοινό τους καλό, να αναπτύσσονται ως σύνολα και ως μονάδες, δημιουργώντας τέτοιες δυναμικές που να είναι ικανές όχι μόνο να συγκρατήσουν τον υφιστάμενο, αλλά και να προσελκύσουν νέο πληθυσμό, κάτι που για μας αποτελεί προτεραιότητα, παράλληλα με την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, που θα οδηγήσει σε περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη», εξήγησε.

Είναι ακριβώς και σε αυτό το πλαίσιο που το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πρόσφατα την αναθεώρηση των Στεγαστικών Σχεδίων Αναζωογόνησης Ορεινών, Μειονεκτικών και Ακριτικών Περιοχών και Περιοχών της Υπαίθρου και του Επιδόματος Ορεινότητας, είπε ο Πρόεδρος. «Κρίναμε - μετά από αξιολόγηση στο Υπουργείο Εσωτερικών, μετά από πολύ σοβαρή δουλειά που έγινε - απαραίτητη την επικαιροποίησή των σχεδίων αυτών, αφού διαπιστώσαμε συγκεκριμένες αδυναμίες που, ναι, αδικούσαν κάποιες ομάδες πολιτών και τους απέκλειαν από τη συμμετοχή τους στα προγράμματα. Η βελτίωση αρκετών προνοιών είναι σαφώς προς τη σωστή κατεύθυνση και προς το συμφέρον των πολιτών και είμαστε εδώ για να τα αξιολογούμε συνεχώς και αν προκύψει ανάγκη να προχωρήσουμε και με νέες αλλαγές».

«Την ίδια στιγμή, με την επικαιροποίηση της Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων – ένας άλλος μεγάλος στόχος που αφορά το σύνολο των Υπουργείων, έχει οριζόντια διάσταση με πολλές πολιτικές, όπως επίσης και τις προωθούμενες μας δράσεις για κατασκευή υποδομών εκπαίδευσης, υγείας και άλλων – για τα θέματα της παιδείας και της υγείας όσον αφορά τις κοινότητες μας, έχουμε υποχρέωση ως κράτος να προσφέρουμε τις ίδιες υπηρεσίες που προσφέρουμε και στους πολίτες μας στις πόλεις - έτσι ώστε οι Κοινότητές μας να αναγεννηθούν για το καλό ολόκληρης της κυπριακής κοινωνίας. Και πραγματικά πιστεύω ότι είναι ένας εφικτός στόχος, ένα στοίχημα για αυτή την Κυβέρνηση που είμαι σίγουρος ότι θα πετύχουμε», ανέφερε.

«Να αναφέρω με την ευκαιρία ότι με μεγάλη ικανοποίηση έχω ενημερωθεί από τον Υπουργό Εσωτερικών ότι από τις 3 Ιουνίου, οπότε και τέθηκαν σε εφαρμογή τα νέα Σχέδια, παρατηρείται πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τους πολίτες και το επόμενο διάστημα αναμένεται να αρχίσει και επίσημα η υποβολή αιτήσεων. Και θέλω να σας πω, ως Κυβέρνηση, ότι αν εξαντληθούν τα σχέδια οικονομικά θα πρέπει να βρούμε πόρους από άλλες παροχές του κράτους, έτσι ώστε να δώσουμε την ευκαιρία σε περισσότερους συμπατριώτες μας να συμμετάσχουν», πρόσθεσε.

«Με την ευκαιρία, φίλε Ανδρέα, θα ήθελα να μεταφέρω τις ευχαριστίες μου, ευχαριστίες της Κυβέρνησης, του Υπουργείου Εσωτερικών για την καταλυτική συνεισφορά σας στη διαμόρφωση των εν λόγω Σχεδίων και όχι μόνο. Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, η Κυβέρνηση διατηρεί ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας μαζί σας και σας διαβεβαιώνω ότι οποιαδήποτε άλλη εισήγηση υπάρχει από μέρους σας, με μεγάλη χαρά θα τη δεχθούμε, θα την αξιολογήσουμε. Σε πολλά των θεμάτων εσείς γνωρίζετε σαφώς καλύτερα από εμάς και είναι μέσα από τη συνεργασία και μόνο που θα πετύχοιυμε τους κοινούς μας στόχους», είπε.

«Γνωρίζω - το έχουμε συζητήσει και στην πρόσφατη συνάντησή μας στο Προεδρικό - ότι σας ανησυχεί – απόλυτα δικαιολογημένα - η πρώτη μεταβατική περίοδος μετά την έναρξη της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ειδικοτερα η οικονομική πτυχή, η οικονομική διάσταση. Ήταν μέσα σε αυτό το πλαίσιο που ήδη αποφασίσαμε να αναλάβει η Κυβέρνηση το αρχικό κόστος των 3 εκατομμυρίων ευρώ για την πρόσληψη του αναγκαίου προσοντούχου προσωπικού που θα στελεχώσει τα Συμπλέγματα και στο ίδιο πνεύμα εδράζεται και η απόφασή μας πριν από μερικές βδομάδες για ενίσχυση των 286 Κοινοτήτων με το επιπρόσθετο ποσό ύψους 4,5 εκατομμυρίων ευρώ», εξήγησε ο κ. Χριστοδουλίδης.

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι εγώ προσωπικά, ο Υπουργός των Εσωτερικών και η Κυβέρνηση στο σύνολό της, παραμένουμε στο πλευρό σας για αντιμετώπιση των όποιων προκλήσεων που ενδεχομένως να προκύψουν στην εφαρμογή μιας τόσο μεγάλης μεταρρύθμισης. Σίγουρα θα υπάρξουν προκλήσεις και προβλήματα, κυρίως το πρώτο διάστημα αναμένουμε ότι θα χρειαστούμε όλοι χρόνο προσαρμογής στα νέα δεδομένα και θα πρέπει να έχουμε υπομονή και επιμονή και να δώσουμε πίστωση χρόνου, ανταποκρινόμενοι, την ίδια στιγμή, στις προσδοκίες της κοινωνίας. Θεωρήστε σε κάθε περίπτωση τη στήριξή μας δεδομένη. Εξάλλου, πρόκειται για μια κοινή, συλλογική προσπάθεια, με αμοιβαία οφέλη για το κεντρικό Κράτος και τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά πρωτίστως για τους πολίτες, για όλους αυτούς στους οποίους είμαστε υπόλογοι, ως οι τελικοί αποδέκτες αυτού του μεγαλεπήβολου εγχειρήματος και ως αυτοί για τους οποίους πρέπει να εργαζόμαστε με μοναδικό στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους», υπογράμμισε.

«Κλείνοντας, επιτρέψτε μου να εκφράσω τις ειλικρινείς ευχαριστίες μου προς τους Κοινοτάρχες που αποχωρούν από την Ένωση Κοινοτήτων και οι Κοινότητές τους εντάσσονται πλέον στους νέους Δήμους, ως δημοτικά πλέον διαμερίσματα. Κάποιοι από εσάς είχατε διεκδικήσει και εκλεγεί στη θέση του Αντιδημάρχου, συγχαρητήρια, είμαι σίγουρος πως θα συνεχίσετε να παράγετε έργο και να διεκδικείτε για τους συνδημότες σας όπως κάνατε όλα αυτά τα χρόνια», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Συνεχάρη, ακολούθως, τους τιμώμενους κοινοτάρχες Κάτω Λευκάρων Λούη Κουμενίδη, Κιτίου Σάββα Ταντή, Σκαρίνου Δαμιανό Μιχαήλ, Αυγόρου Παναγή Μιχαηλά και Αχερίτου Μιχάλη Καουνά, που υπηρέτησαν στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου, με αφοσίωση και αγάπη, πάντα προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

«Σας εύχομαι καλή συνέχεια. Να συγχαρώ, τέλος, όλους για την προσήλωσή τους όσους δεν επαναδιεκδίκησαν και όσους διεκδίκησαν αλλά δεν επανεκλέγησαν, ευχόμενός σας καλή συνέχεια στις νέες σας προκλήσεις», κατέληξε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Δειτε Επισης

Βγήκαν τεθωρακισμένα στους δρόμους της Βολιβίας-Έξω από την έδρα της Κυβέρνησης ο στρατός
Θύμα Ρώσων φαρσέρ έπεσε ο Κάμερον-Για 15 λεπτά νόμιζε ότι μιλούσε με τον πρώην πρόεδρο της Ουκρανίας
Λακρουά: Είμαστε αισιόδοξοι για τις συζητήσεις που συνεχίζει η Ολγκίν
ΠτΔ: Δεν καταθέτουμε τα όπλα και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για επανένωση της Κύπρου
Φανατικός προτεστάντης, σκληρός επικριτής του Πούτιν-Ποιος είναι ο νέος ΓΓ του ΝΑΤΟ
Αλβανός ομολόγησε ότι σκότωσε τον 35χρονο στις φυλακές Κορυδαλλού
Μαραθώνια η απολογία του πλοιάρχου της θαλαμηγού για τη φωτιά στην Ύδρα-Αρνήθηκε ότι εκτοξεύτηκαν πυροτεχνήματα
ΟΗΕ: Σκηνικό αποκάλυψης ενδέχεται να προκαλέσει η ενδεχόμενη εξάπλωση του Μεσανατολικού πολέμου στο Λίβανο
Έναρξη λειτουργίας του ΕΟΑ Λάρνακας από 1η Ιουλίου
Τηλεφωνική επικοινωνία Χριστοδουλίδη με Φον ντερ Λάιεν ενόψει Ευρωπαϊκού Συμβουλίου